Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 július 06 csütörtök - 12:34:06     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Sajtótájékoztató keretében ismertették a II. Abonyi Tarka Borjú Főzőverseny és a III. Tó Party előkészületeit a Kultúra Házában 2017. július 06-én, délelőtt.

A 2017. augusztus 5-én a Mikes-tó partján (Abony, Mikes Kelemen u.) megrendezésre kerülő kiemelt városi rendezvény történetét és programkínálatát Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház igazgató mutatta be.

- 2015-ben rendeztük meg először a Tó Partyt, amely már akkor is nagy tetszést aratott a lakosság körében - kezdte a művelődési ház vezetője mondandóját. - A következő évben Csányi Sándor, a Magyar Gulyás Gasztro Turisztikai Egyesület elnökének ötlete nyomán főzőversennyel bővült a program, melyet az abonyi tarka borjú legendája nyomán sikerült igazán egyedivé, Abonyhoz köthetővé tenni. A legenda röviden így szól: egy szemfüles gazda túl akart adni egyszínű borján a vásárban. Tudván azonban, hogy a tarka fajta kelendőbb, átfestette az állatot, melynek így gyorsan akadt is gazdája. A trükk azonban rövid életű volt, mert egy hirtelen jött eső lemosta a festéket az állatról, és az üzlet meghiúsult. Azóta hívják az abonyiakat „tarka borjúsoknak”.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a főzőversenyre idén is nagy szeretettel várják azon családok, baráti társaságok, cégek, civil szervezetek jelentkezését, akik meg szeretnék mutatni, hogy jól forgatják a fakanalat. Egyetlen feltétel van csupán, hogy marhából, borjúból készült finomságok kerüljenek a tányérra.

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 01. (A jelentkezési lap ide kattintva tölthető le.)

Simon Szabina ismertette a II. Abonyi Tarka Borjú Főzőverseny felhívását (a részletes felhívást ide kattintva tekintheti meg.)
 
- A főzőverseny zsűrijének elnöke idén is az abonyi Csányi Sándor lesz, a rendezvény díszvendége pedig Besenyszög település - tájékoztatta a megjelenteket Simon Szabina. - A főzőversennyel párhuzamosan - a Tó Party keretében - egész napos kirakodóvásár és színes, változatos programok várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. A színpadon Abony kiválóságai szórakoztatják a közönséget: a Nagyabonyi Színkör, a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport fellépését élvezhetik a látogatók. Illetve a rendezvény díszvendége, Besenyszög is bemutatkozik. A változatos zenei paletta is biztosítja a jó hangulatot. Idén olyan híres, sokak által kedvelt előadók fogadták el a meghívást, mint Horváth Tamás, a SirVive, a Cozombolis Trió, a Desperado, és a Lucy zenekar. A programot vízi lampionok úsztatása színesíti, melyre várjuk a minél ötletesebben elkészített lámpásokat. A fények szerelmeseit idén tűzijáték várja, majd az este hamisítatlan retro diszkó hangulatban zárul - zárta gondolatait az igazgatónő.


Csányi Sándor: "Sok érték van Abonyban."
(klikk a fotóra a galériához)

Csányi Sándor, a gulyásfesztivál ötletgazdája és főszervezője feladatának érezte, hogy szülővárosát is felkarolja, és a gazdag kulturális élet mellett valami olyat hozzon létre, amely kiemeli Abonyt a többi település közül, és ismertté teszi az országban, vagy akár a határon túl is. Ekkor jött az Abonyi Tarka Borjú Főzőverseny megújításának ötlete.

- Minden település büszke valamire, akkor Abony miért ne csatlakozna ehhez a körhöz, amikor van mihez nyúlni. Az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt nem úgy értékelem, mint egy főzőversenyt. A rendezvény lényege, hogy kultúra, a turizmus csatlakozik a legendához. Nagyon fontos, hogy legyen éltető ereje, építsünk köré turizmust, látassuk magunkat az országban, világban, és akkor Abony elindulhat a fejlődési pályán. Hangsúlyozom, hogy Abonyban is van érték - tette hozzá a „gulyáskirály”, majd bemutatta a szakmai zsűri tagjait:

Az elkészült ételeket Szatmári János és ifj. Szatmári János a Karcag Lovagi Udvar és Magyar Nemzeti Gasztro Szövetség szakmai zsűrijének tagjai, Opoczki István Venesz-díjas mesterszakács fogja elbírálni, ill. Vass Imre szakoktató, mesterszakács, akinek abonyi kötődése is van, - hiszen a szolnoki „KERÓ”-ban tanít, és nagyon sok abonyi diák tanulta ki a szakmát a keze alatt, sőt nyert Szakma Sztár fesztivált -, valamint Bihacsi László a Szabadtűzi Lovagrend tagja és a Gasztro barátok Ceglédről. 

Zárásként kiemelte: „Azok az emberek teszik naggyá ezt a rendezvényt, akik eljönnek és megtisztelnek bennünket.”

Danyi Gyuláné, a besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár vezetője tolmácsolta Balogh Zoltán, Besenyszög polgármesterének köszönetét a jelenlévőknek. Besenyszög Város Önkormányzata nagy megtiszteltetésnek vette a lehetőséget, hogy díszvendégként képviselhetik városukat a III. Tó Party keretében.


Danyi Gyuláné: "Besenyszög örömmel tesz eleget a felkérésnek."
(klikk a fotóra a galériához)

- Nagy örömmel jövünk a rendezvényre és készülünk erre az alkalomra, hogy minél több mindent megmutathassunk településünkből - kezdte tájékoztatóját az igazgatónő. - Bemutatót láthatnak majd az érdeklődők a Vehiculum-ház gyűjteményéből, a színpadi programokon Besenyszög civil szervezetei is fellépnek, úgy a néptáncosok, a modern táncosok, a népdalkör és valószínűleg a versenytáncosaink is. Nagyon fontosnak érezzük, hogy jelen lehetünk ezen a rendezvényen, hiszen nem egy megyei programban is részt veszünk, pl. a Gulyás-fesztiválon, az Agóra-forgatagon. Már híreljük a III. Tó Partyt a településen, melyre egyre több az érdeklődő. Biztos vagyok benne, hogy sok-sok besenyszögi lakos is ellátogat majd a rendezvényre - tette hozzá.

A sajtótájékoztató egy rövid beharangozó videóval zárult.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika