Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 július 14 péntek - 16:34:33     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

gyalog_atkelohely_abony_szolnoki_uti_nagytemeto_abony.hu_2017.jpgA járdák, utak felújításáról, közlekedési táblák kihelyezéséről és a parkolási gondok enyhítéséről is tárgyaltak a képviselők a június végi Képviselő-testületi ülésen.
 
A járdák felújítására már korábban felállítottak egy sorrendet. Tavaly új járda készült a Gyulai iskola előtt, idén januárban pedig a Szelei és az Újszászi út közötti piac és üzletsorok kaptak viacolor burkolatot. A közelmúltban újították fel a Taverna és a Takarékszövetkezet közötti járdát a Ceglédi úton.

Nem nyert a belterületi utcák felújítására benyújtott pályázatunk

- Elkészült az Antal, a Corvin, a Kosztolányi Dezső, a Lukács, a Méri István, a Semmelweis, az Endre és a Simonffy utca Ceglédi út felőli része a Bicskei útig, a Hóvirág utcán keresztül, a műszaki átadás-átvétel május végén megtörtént - kezdte tájékoztatóját Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester, majd hozzátette, megérkezett az értesítő, hogy az önkormányzat húsz belterületi utcára benyújtott pályázata nem kapott támogatást (a projekttel foglalkozó cikkünk ide kattintva olvasható). A külterületi dűlőutakra vonatkozó pályázatról egyelőre nincs információ. (bővebben itt olvashat róla)
 
Kezdődik a gyalog-átkelőhely kivitelezése

Zöld utat kapott a Szolnoki úti temető és a Mikes Kelemen utca közelébe tervezett gyalog-átkelőhely elkészítése, melynek létesítéséről még tavaly májusban döntött a Képviselő-testület. A gyalog-átkelőhely mindkét oldalán járdafelületet alakítanak ki, bővítik a közvilágítást és táblákat helyeznek ki. A közútkezelői hozzájárulás meglétét követően augusztusban kezdheti meg a kivitelezést a Tolnátó Építőipari Szövetkezet, melyről külön tájékoztatást adunk.

A Szolnoki út-Hunyadi utca találkozásánál is lesz buszváró

Tavaly ősszel három pár buszvárót telepítettek önkormányzati forrásból a 40-es főút Szolnoki úti szakaszán. A Szolnoki út-Hunyadi utca találkozásánál lévő menetirány szerinti jobb oldali buszmegállóban a hely szűkössége miatt át kellett terveztetni a buszvárót. A közútkezelő hozzájárulás rendelkezésre áll, így elhárult az akadály a tetővel ellátott várakozóhely kialakítása elől, melyet ezúttal is a Generál-Kontakt Bt. szakemberei építenek meg.

Parkolópályára került az új parkoló kérdése

Megérkezett a közútkezelői hozzájárulás az új parkoló kialakítására a Vasút út-Nagykőrösi út találkozásában lévő, jelenleg funkció nélküli területre. Közlekedésbiztonsági szempontból is fontos lépés lenne a parkoló létrehozása, melynek tervezéséről még tavaly áprilisban döntöttek a képviselők, hogy enyhítsék a központ parkolási gondjait. A Vasút út 1. szám alatti területen 11 merőleges és 1 mozgáskorlátozott parkoló létesítéséről szólnak a tervek. A parkolók kialakítását viacolor burkolattal tervezték, hogy ha a teret később másra hasznosítanák, bármikor felszedhető és újrahasznosítható legyen. A terület alatt pince húzódik, melyet fel kell tölteni. A kivitelezés így összesen 8,5 millió Ft-ba kerül. A munkák elkezdését a képviselők többsége jelenleg nem támogatta, a későbbiekben térhetnek vissza a tárgyalására.

A Piac-Üzletház előtti területre is elkészültek a parkolóra vonatkozó tervek, ahol 85 merőleges és 2 mozgáskorlátozott férőhelyes parkolót alakítanának ki. Megközelítése a Cserép utca felől történne, mert a Szelei út felé való nyitásához a közútkezelő nem járul hozzá. A kivitelezés, amely több mint 40 millió Ft-ba kerülne, forrás hiányában egyelőre várat magára.
 
Abony Város Önkormányzata
 
Szerző: Darányi Erika