Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 11 péntek - 16:21:57     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Torta helyett tandemugrást kapott 75. születésnapjára az abonyi Józsi bácsi. Az extrém születésnapi ajándék talán meglepőnek tűnik, de mégsem az, tekintve, hogy hosszú éveken keresztül azért repült fel a levegőbe, hogy onnan leugorhasson.

A ma már nyugalmazott ejtőernyős alezredes jobb napokon akár négyszer is megismételte az izgalmas manőverezést. A szabadesés érzése egész életét meghatározta, hiszen tíz éves, aktív ejtőernyős szolgálata közben mintegy 174-szer bontott ernyőt.
 
Végvári József kívánsága most is az lett volna, hogy ejtőernyőzhessen, de azt 65 év felett már nagyon komoly procedúra előzte volna meg, így gondolkodott rajta, hogy egyáltalán érdemes-e vele újra foglalkozni. Az ugrásra felesége, Klárika néni is ösztönözte, hiszen tudja, hogy az ejtőernyőzés mindig a szíve csücske maradt. Így jött a tandemugrás ötlete, ami bár veszélytelenebbnek látszik, sokkal magasabbról történt, mint amihez Józsi bácsi eddig hozzászokott. 

- Soha nem ugrottam még ilyen magasból, mint most: 3500 méterről a föld felett. 45 másodperc zuhanás után ernyővel a fejünk felett lebegtünk - kezdi az élménybeszámolót az ünnepelt. - 42 év után elképesztő érzés volt átélni megint az ugrást, már hiányzott ez a semmihez sem fogható levegő. Ez volt a 175. ugrásom. Csak amiatt lehetettem egy kicsit szomorú, hogy nem én irányíthattam az ernyőt. 1975-ben, a Balaton fölött ejtőernyőztem utoljára, utána külföldi tanulmányaim miatt már nem engedték meg - részletezi.


A pillanat, amire 42 évet várt

Az elmúlt években a családot, pontosabban a Végvári lányokat is megfertőzte az ugrás, sőt már az unokák is kacérkodnak a gondolattal, Józsi bácsi pedig szívesen látja el őket szakmai tanácsokkal. Most is férfiakat megszégyenítő bátorsággal vetették le magukat a lányok, sőt a fogadott unokát sem kellett kérlelni. Július 29-én, a kerek születési évfordulót megelőző napon ejtették meg az extrém családi „ugrabugrát”.


Józsi bácsi lányai és fogadott unokája körében

- Egy nagyon jól sikerült családi napot töltöttünk el együtt  a kecskeméti Matkópuszta Repülőtéren. Mi voltunk a leghangosabbak, de a vidám társaságnak nagyon örültek a házigazdák, akik nagyon készségesek voltak - kapcsolódik be a beszélgetésbe Klárika néni.

A kérdésre, hogy az ugrás előtt félt vagy izgult-e, Józsi bácsi könnyedén csak annyit felelt:
- Egyáltalán nem. A félelem nem az „ejéseket” jellemzi - jelenti ki határozottan, utalva arra, a szíve mélyén még mindig vérbeli ejtőernyősnek érzi magát. - Ejés köszönet a Reptér Parancsnoknak az ugrás lehetőségéért és Kollár Gábor ejtőernyős századosnak a baráti segítségért. Jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek ezt a repülőteret, mert itt ismeretlenül is baráti a fogadtatás, és színvonalas az étel-ital ellátás - teszi hozzá. 


Túl az 51. lánykérésen, jóban-rosszban együtt 
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás

Mosolygás közepette megjegyzi: A tandemezésre az is motivált, hogy tavaly ünnepélyesen „megígértem”, ha továbbra is ilyen jó erőben leszek, ugrok még egyet. Mégsem tehettem meg, hogy nem tartom be a szavam.

Szerző: Darányi Erika

A tandemugrás vagy tandem ejtőernyőzés az ejtőernyőzés egyik speciális formája, ahol az oktató/tandempilóta hajtja végre az ugrást a gépelhagyástól, a szabadesésen át, az ejtőernyő irányításán keresztül a földetérésig, a hozzá csatolt utasnak/tanulónak minimális előképzésre van szüksége az ugráshoz, amit a felkészítés és beöltözés idején pár perc alatt megkap.

Kapcsolódó hírek: