Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 szeptember 10 vasárnap - 09:52:22     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Mucsi Zoltán, Jászai Mari-díjas színész 1957. szeptember 09-én született Abonyban.

"Gondoltad volna, hogy Mucsi Zoltán nem is mindig színésznek készült – pedig szerintem az Isten is annak teremtette? Álma az volt, hogy egyszer híres futballista lesz, de az élet ezt máshogy gondolta.

Abonyban született és nevelkedett, míg fel nem került egy budapesti szakmunkásképzőbe, ahol géplakatosnak tanult. Már akkor tudta, hogy nem neki való ez a szakma, csak a szülei miatt tartott ki. Közben, talán Budapest összes színházának összes előadását megnézte. Itt már pedzegette, hogy merre vegye az irányt. Szakmáját annyira utálta, hogy nem dolgozott benne túl sokat, inkább hírlapkézbesítőnek állt. Estin leérettségizett és barátja unszolására egy színjátszókörben találta magát. Ott biztatni kezdték, hogy próbálkozzon komolyabban a színészettel. Így került a szolnoki Szigligeti Színházhoz, ahol segédszínészeket kerestek. Először csak statisztaként alkalmazták, majd egyre feljebb került a színészi ranglétrán és közben a mennyországban érezte magát. A mai napig emlékszik az első mondatára, amit a színpadon mondott.


Természetesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de egy szolnoki színházi késése miatt Kerényi Imre megharagudott rá és többedszeri próbálkozása ellenére sem vette fel. 1997-ben az akkor alakuló Bárka Színházhoz szerződött, 2002-ben pedig a Krétakör Társulat tagja lett. Országos ismertséget Jancsó Miklós Nekem Lámpást adott kezembe az Úr Pestencímű filmjével szerzett.

Szerepelt még számos Jancsó filmben, a Roncsfilmben, a Kontrollban és még lehetne sorolni.

Scherer Péterrel, a népszerű, két kis szerencsétlen, egymást megőrjítő Kapa és Pepe karakterének is köszönhetően már-már elválaszthatatlan párost alkotnak a képernyőn és a színpadon is. És teszik ezt immáron közel negyed évszázada.
„A humor akkor jó, ha már fáj. Ha olyan, mint a való élet, csak elviszed a széléig, hogy muszáj legyen nevetni rajta. Ilyenkor a humor gyógyszer, mert ha megoldás még nincs is, de már tudunk röhögni magunkon, és így tettünk egy lépést visszafelé a depresszióból és a reménytelenségből”
- nyilatkozta egyszer Mucsi a Kapa és Pepe kapcsán.

Onnan is tudni, hogy kiváló színész, hogy teljesen le tudja vetni magáról a durván káromkodó, gyomorsavas szerepet és valami teljesen mást felölteni magára, ugyanis Sade márkit például nem hasonlítanám Kapa figurájához. És Háy János Nehéz című drámájának a főszerepét sem. Legfeljebb annyiban, hogy ott is üvölt.

Hatalmas rajongói tábora van, Facebook oldalát több mint 140 ezren követik.

A televízióban most a Tóth János című sorozatban láthatjuk a Duna TV-n.

Díjai:
  • A filmkritikusok díja: legjobb férfi alakítás (1999)
  • Hekuba-díj (2000)
  • 34. Magyar Filmszemle: legjobb férfi alakítás (2003)
  • A filmkritikusok díja: legjobb epizód (megosztva) (2003)
  • Jászai Mari-díj (2004)
  • Arlecchino-díj: legjobb férfi alakítás (2005)
  • Jászai-gyűrű (2007)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2007)
  • Fővárosi Önkormányzat díja: legjobb férfi alakítás (2009)
  • Kaszás Attila-díj (2011)
Magánéletéről nagyon szűkszavúan szokott beszélni. Pedig négy gyermeke van: Gergely 36, Kornél 22, Milán 17, Veronika 13 éves. Felesége Moldvai Kiss Andrea színésznő.

Remélem, még sokáig fog nevettetni és elgondolkodtatni minket!"

Forrás: hetijoarc.hu

Isten éltesse sokáig Mucsi Zoltánt!

DE