Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 november 13 hétfő - 21:38:24     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Ünnepséget tartottak a Szociális Munka Napja alkalmából a Városháza dísztermében, 2017. november 10-én, ahol a helyi, szociális szférában dolgozókat köszöntötték. A megjelenteket előbb Simon Szabina, a Kultúra Háza igazgatónője köszöntötte, majd Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony tartott ünnepi köszöntőt, aki nagy örömmel tett eleget a felkérésnek.

Kiemelte: a szociális ágazat nem szorítkozhat csupán a szakembergárdára, mindenkinek részt kell benne vállalnia, hogy társadalmunk élhetőbb legyen. Örömmel nyugtázta, hogy Abonyban nagyon erős az önkéntes segítők, aktivisták jelenléte, amely nagyban hozzájárul a szolgálat eredményes működéséhez.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

- Nagyon jó ebbe a közösségbe megérkezni, mert a szeretet, az önzetlenség, a tolerancia hatja át - mondta köszöntőjében polgármester asszony. - A szemek sugárzásából, az arckifejezésekből úgy érezzük, bármilyen nehéz is a helyzet, ez a kollektíva erőt ad a mindennapokban, segít áthidalni a problémákon, a nehézségeken - tette hozzá.

 
Az eseményre megható, prózai és zenés műsorral készült Fajka Zsanett és Majoros Noémi.

A jubiláló szociális dolgozókat Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja köszöntötte és méltatta.


Az emléklapokat és virágokat Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, Gulykáné Gál Erzsébet, a Humánpolitikai Bizottság elnöke, Pető Istvánné és Mészáros Erzsébet, a Humánpolitikai Bizottság tagjai adták át.   

Emléklapot vett át 10 éves szolgálatáért Bárány Csaba Nándor.
Bárány Csaba Nándor 2007-ben kezdett el dolgozni a Támogató Szolgálatnál gépkocsivezetőként. 10 éve segíti az embereket, naponta viszi iskolába a sérült gyermekeket Szolnokra. Szükség szerint viszi az ellátottakat különböző vizsgálatokra az ország egész területén. Szociális érzéke minden nap megmutatkozik. Segít, ahol tud és szükség van rá, mind a kliensek ellátásában, mind az intézmény működésében.

Varga Krisztinát és Tóth Andreát 25 éves szolgálatáért köszöntötték.
Varga Krisztina, Falusi Krisztina néven 1992 júniusában végzett a ceglédi Török János Egészségügyi szakiskolában, általános ápoló és asszisztens szakon. Ezt követően jött dolgozni a Köztársaság úton működő Idősek Otthonába, ahol három műszakos munkarendben látta el feladatát, és elkezdődött az a szakmai folyamat – mely immár – 25 éve tart. 2010-ben sikeres érettségi vizsgát tett a szolnoki Petőfi Sándor szakközépiskolában. Három gyermeke születése után, 2014-ben tért vissza hivatásához, ekkor már házi gondozói munkakörbe. Külön említést érdemel nyugodt békés természete, az idősek iránti szeretete és tisztelete. Munkáját mindig gondos odafigyeléssel, lelkiismeretesen végzi.  Gondozottjai körében is nagy szeretet övezi, helyettesítés idején, hiányát nehezen viselik és türelmetlenül várják vissza. Munkatársai is mindenben számíthatnak rá, és tudják, hogy azonnal tud segíteni.


Tóth Andrea 2015. 02. 01. óta a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál családsegítő munkakörben dolgozik. A felsőfokú gyógypedagógiai asszisztens tanfolyam elvégzése után a Zsigmond Király Főiskolán szerzett művelődésszervező diplomát, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen szerezte meg általános szociális munkás végzettségét. Idén a Gyermekjóléti alapellátás területén szociális szakvizsgát tett. Munkájára jellemző a precizitás, megbízhatóság, kreativitás, a rábízott feladatokat maximálisan végzi el. Nagyon szívesen végez és kezdeményez közösségi, szabadidős tevékenységeket. Ezt a „szervező oldalát” meg is mutatja és kamatoztatja a minden évben megszervezésre kerülő nyári napközis táborban. A programok szervezésében, kivitelezésében aktívan rész vesz. Az ügyfélkörében lévő gyerekek szeretik, bizalommal fordulnak felé. Fontos számára a szakmai önképzés, ezért rendszeresen részt vesz képzéseken, tanfolyamokon. Jelenleg „Meseterápia” képzésre jár szabadidejében. Pozitív életszemléletével, vidám természetével gazdagítja a szolgálat csapatát. Olyan ember, aki az „apró sikereknek, is nagyon tud örülni”. Pozitív gondolkodását nagyon hamar átveszik a körülötte lévő emberek, ami különösen fontos munkája során. Az ügyfelek bizalommal fordulnak hozzá és keresik, ügyeik, problémáik megbeszélése, megoldása érdekében.


30 éves jubileumát ünnepli Vörös Jánosné.
Vörös Jánosné 1987-ben kapcsolódott be az abonyi vöröskeresztes életbe. Abban az időben orvosi asszisztensként dolgozott, naponta járta a területet. Nagyon sok családot ismert, akiknek vöröskeresztes aktivistaként és hivatásaként is ismerte az örömeiket és a problémáikat. Mindenkihez volt egy jó szava, de sokszor az is elég volt, ha csak meghallgatta problémáikat. Terike sok történetet tudna mesélni, a 30 év sok emléket ölel át. Különösen figyelt a tanyákon egyedül élő idősekre, akiknek szükség esetén bevásárolt gyógyszert, élelmiszert, vagy amire szükségük volt. Közben bekapcsolódott a véradások szervezésébe is, segítette és segíti a mai napig is az ehhez kapcsolódó adminisztrációs munkát. Ameddig egészsége engedte, Ő maga is aktív véradó volt, 28 alkalommal adott vért. A jövőben is számítunk a munkájára, köszönjük az eddigi tevékenységét és jó egészséget kívánunk!

Deákné Orosz Zsuzsanna 35 éve dolgozik a helyi szociális hálózatban.
Deákné Orosz Zsuzsanna, a CTKT Humán Szolgáltató Központjának igazgatója. 1982-ben végzett az Orvos Továbbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Kar védőnői szakán, Szegeden. Ezt követően helyezkedett el Abonyban területi védőnőként. 10 évig dolgozott ebben a munkakörben. Mindig is foglalkoztatták a hátrányos helyzetben élő emberek nehézségei, a társadalmi problémák és azok megoldási lehetőségei, ezért felvételizett az ELTE szociológia szakára, ahol 1992-ben végzett jeles eredménnyel, szociológus-szociálpolitikus diplomát szerezve. Tanulmányai során ismerte meg az ekkor országszerte új szociális szolgáltatásként szerveződő családsegítő szolgálatok tevékenységét. Felismerte, hogy ezek a szolgáltatások nagymértékben hozzájárulnak az egyének, családok szociális, mentálhigiénés állapotának javulásához, ezért kezdeményezte Abony Város Önkormányzatánál a Családsegítő Szolgálat alapítását. Kezdeményezése támogatást nyert, így 1992-ben megkezdhette tevékenységét Abonyban a Családsegítő Szolgálat. 1997-ben a Családsegítő Szolgálathoz integrálták az elsősorban idősek ellátását végző Gondozási Központot, ugyanebben az évben alakult meg a gyermekjóléti szolgálat az intézmény keretein belül. A szociális és gyermekvédelmi terület törvényi szabályozásának nyomán folyamatosan fejlődtek a már meglévő, és jöttek létre új szociális szolgáltatások. Deákné Orosz Zsuzsanna Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testületével együttműködve, vezető szerepet játszott e szolgáltatások szervezésében, alakításában. Ennek eredményeként településünk ma egy jól szervezett, számos hátrányos helyzetű társadalmi csoportot támogató, segítő, kiterjedt személyes szociális szolgáltatási rendszerrel rendelkezik. A vezetése alatt álló intézmény Gyermekjóléti Szolgálata éveken át módszertani intézményként is működött Pest megye területén. A munkafeltételek javítása, a szolgáltatások fejlesztése érdekében, munkatársai és civil szervezetek bevonásával számos sikeres pályázatot készített és nyert el. Nagy hangsúlyt fektetetett a folyamatos tanulásra, szakmai fejlődésre, amire munkatársait is motiválta. 1998 óta a szociális szakképzés szakértője, képzésekhez készít szakértői véleményt, és vizsgaelnökként tevékenykedik. 2002-ben letette a szociális szakvizsgát, majd a Károlyi Gáspár Református Egyetemen szupervízor képesítést szerzett. Fontosnak tartja munkatársai lelki egészségvédelmét, a kiégés megelőzését, ezért támogatja, szervezi szakmai képzésüket, szupervíziójukat. Ő maga is rendszeresen végez szupervíziót segítő szakembereknek, így Abonyban is több alkalommal pedagógusok számára.


Pályája kezdetétől aktívan részt vesz az országos szakmai szervezetek munkájában: elnökségi tagja  a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének, a Szociális Szakmai Szövetség Etikai Munkacsoportjának  tagjaként rész vett a Szociális Munka Etikai Kódexének kidolgozásában, és ott azóta is aktívan tevékenykedik. Számos közép- és felsőfokú képzésben tanított és tanít. Dolgozott a szociális területet érintő országos jelentőségű TÁMOP projektekben munkacsoport vezetőként. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány programjában tananyagfejlesztőként, majd oktatóként tevékenykedett. A Nemzeti Család - és Szociálpolitikai Intézet TÁMOP kiemelt projektjében szakmai standardok modernizációjának kidolgozásában vett részt az idősellátás területén. Fontosnak tartja a civil szerveződések tevékenységét, az abonyi Kék Madár Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke. Deákné Orosz Zsuzsanna, kiemelkedően magas szintű a szakmai munkája, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok helyzetének javítása mellett példaértékű az elkötelezettsége.

Az ünnepség vendégfogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Abony Város Önkormányzata és Abony város lakossága nevében köszönetünket fejezzük ki a szociális szférában dolgozók áldozatos, fáradhatatlan munkájáért!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika
Videós összefoglaló hamarosan!