Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 november 28 kedd - 17:11:17     Intézményi hírek      Hozzászólás0

mikrotersegi_prozamondo_verseny_kinizsi_pal_gimnazium_abony_abony.hu_2017.jpgA Kinizsi Pál Gimnázium 2017. november 22-én ötödik alkalommal rendezte meg a Mikro-térségi Prózamondó versenyt, amelyen szép számmal indultak versenyzők.

Három kategóriában lehetett nevezni:
I. 4-5. osztályosok egy szabadon választott mesével
II. 6-7. osztályosok egy szabadon választott mondával
III. 8-9. osztályosok egy szabadon választott mondával

Minden választott műben az ördögnek kellett szerepelnie. Az idei megmérettetésen több iskola is képviseltette magát:
- a Ceglédi Református Általános Iskola  Kőröstetétleni Tagiskolája
- a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
- a Kinizsi Pál Gimnázium
- Montágh Imre EGYMI Általános Iskola és Óvoda
-  a Somogyi Imre Általános Iskola

Nagyításért kattintson a képre!

A zsűri elnöke immár 5. alkalommal Magyar Sándorné Éva néni volt, aki nagy örömmel vette a felkérésünket. A másik két zsűritag Pintér Jánosné (Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) és Óré Vivien (az ELTE magyar - történelem szakos végzős hallgatója) volt.

A versenyzők lelkesedésénél talán a felkészültségük volt nagyobb. Izgatottan álltak ki a többiek elé, de rövidesen, - Éva néni szavaival élve - legyőzték az ördögöt. Az első két kategóriában hármat választhatott a zsűri, akit díjazott. A 8-9. osztályosok közül pedig egyet. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

I.  kategóriában:
1. helyezett: Antal Fruzsina (Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2. helyezett: Venczli Gyöngyi Georgina (Ceglédi Református Általános Iskola  Kőröstetétleni Tagiskolája
3. helyezett: Kali Endre (Montágh Imre EGYMI Általános Iskola és Óvoda)

II. kategóriában:
1. helyezett: Csizmadia Réka (Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
2. helyezett: Nagy Vivien (Somogyi Imre Általános Iskola)
3. helyezett: Megyesi Katalin Erzsébet (Ceglédi Református Általános Iskola Kőröstetétleni Tagiskolája)

III. kategóriában:
1. helyezett: Pozsonyi Krisztina (Kinizsi Pál Gimnázium)

A díjazottak könyvjutalmat, a többi versenyző emléklapot, csokoládét kapott, és élményekben gazdag délutánt tölthettek a Kultúra Házában.

Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját. 

Mészáros Bernadett
igazgatóhelyettes