Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 14 csütörtök - 19:27:34     Városi rendezvények      Hozzászólás0

kapas_bela_abony_kozbiztonsagaert_abony_abonyhu_2017.jpgA hagyományokhoz híven az idei esztendőben is az ünnepi Képviselő-testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket 2017. december 14-én, a Kultúra Háza színháztermében.

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. évben „Abony Közbiztonságáért” kitüntetést adományozott Kapás Béla r. törzszászlós részére.

A díjazottat Korbély Csabáné méltatta, majd Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr átadták a plakettet, oklevelet és pénzjutalmat a kitüntetett részére.

Kapás Béla r. törzszászlós hivatásos szolgálatát a Ceglédi Rendőrkapitányság Abonyi Rendőrőrs állományában 2004-ben kezdte meg járőr beosztásban. 2008-tól körzeti megbízottként, majd 2012-től nyomozóként teljesít szolgálatot a Rendőrőrs állományában.

A képre kattintva fotógaléria nyílik az ünnepi Képviselő-testületi ülésről.

Szolgálat ellátása során – figyelemmel arra is, hogy abonyi lakos – folyamatosan szívén viselte és viseli a város közbiztonságának alakulását. Ez is motiválta, amikor elsőként jelentkezett az „iskola rendőre” program bevezetésekor iskolarendőrnek, mely során évek óta szoros kapcsolatot tart a Kinizsi Pál Gimnázium és a Somogyi Imre Általános Iskola nevelőivel és diákjaival. Iskola rendőri tevékenységén túl a város egyéb oktatási intézményeiben is számos alkalommal tartott bűnmegelőzési és drogpreventációs előadásokat. Több alkalommal vett részt esetmegbeszéléseken, osztályfőnöki órákon, illetve tantestületi üléseken. 
 
Közvetlensége és segítőkészsége alapján a hivatkozott oktatási intézmények, valamint a város fiataljai bizalommal fordulnak hozzá esetleges problémáikkal. Folyamatosan tart kapcsolatot a város területén lévő lakásotthonok vezetőjével és az otthon lakóival annak érdekében, hogy megelőzzük és visszaszorítsuk a város lakosságát is irritáló, az otthon lakói részéről többször tapasztalt deviáns viselkedésformákat. 
 
 
Az évek óta tartó bűn- és drogmegelőzési tevékenysége során az Ő nevéhez fűződik a nagy népszerűségnek örvendő városi „drog prevenciós foci” megszervezése. A salgótarjáni bűnmegelőzési tábor szervezésében is aktívan kivette a részét.  Az elmúlt évben számos a fiataloknak szóló vetélkedőt szervezett, melyek közül a legnagyobb volumenű a városi drog prevenciós vetélkedő volt, amelyen 8 középiskolai csapat vett részt. Ezen tevékenységét 2017. évben is folyamatosan és magas színvonalon látja el. 
 
Az Ő munkájának is köszönhető, hogy az Abony Város területén elkövetett bűncselekmények száma 2012. évtől folyamatos csökkenést mutat. 
 
Fentiek alapján az „Abony Közbiztonságáért” kitüntető címet  Kapás Béla r. törzszászlós kapja.

Abony Város Képviselő-testülete „Abony Közbiztonságáért” kitüntetést adományozhat azon magánszemélynek, civil közösségnek, szervezetnek, amely a városban a bűnmegelőzés, katasztrófavédelem területén kiemelkedő színvonalú munkát végzett, elnyerve ezzel a város lakosságának közmegbecsülését.

Abony Város Önkormányzata és Abony város lakossága nevében szívből gratulálunk Kapás Bélának!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Kapcsolódó hírek: