Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 január 24 szerda - 11:26:11     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Jancsovicsné Bakosi Mária, KASTÁR Alkotói-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából az Abonyi Lajos Művelődési Ház aulájában, 2018. január 22-én.

A „Szép magyar hazám - Magyarország természeti szépségei” címre keresztelt tárlatot Jandácsik Pál, a Kultúra Háza munkatársa nyitotta meg, majd a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai adtak műsort.

Jancsovicsné Bakosi Mária Cegléden született, Tápiószelén él férjével. Pénzügyi végzettsége van. A természet szépsége és az építészet mindig nagy hatással volt rá. Magánszorgalomból építészet-történetet tanult, festeni csak később kezdett el.

KLIKK a képre a galériáért!

Mesterei: Papp József, Bota Ottó és Gál Zoltán festőművészek voltak.

Hobbija az utazás, túrázás és útjai alkalmával megragadott tájak, épületek, természeti jelenségek megfestése. Ezeket a témákat örökíti meg farostlemezre vagy éppen vászonra.  


Jancsovicsné Bakosi Mária kedvelt témái közé tartozik az Alföld

Több művészeti közösségnek is tagja, mint például
- a budapesti Zichy Galéria alkotó közösségének,
- a Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesületnek,
- a Kassák Alkotó Művészek Egyesületének,
- az Arteon internetes galériának,
- és még néhány vidéki galériával tart kapcsolatot.

Közel 150 önálló és társas kiállítása volt: kávéházakban, művelődési házakban, múzeumokban, szociális otthonokban, galériákban, könyvtárakban. Budapesten például a Pataki Galériában, a Budavári Művelődési házban, a Stefánia Palotában, a Magyarok Házában, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kassák Könyvtárában. Vidéken Tápiószelén, Tápiógyörgyén, Tápiószőlősön, Tápióbicskén, Tápiószentmártonban, Farmoson, Gödöllőn, Monoron, Nagykátán, Nagykőrösön, Jászalsószentgyörgyön, Abonyban, Jászfelsőszentgyörgyön, Jánoshidán, Jászladányon, Jászapátiban, Sülysápon, Cegléden, Pándon, Parádon, Albertirsán, Mátrafüreden, Hatvanban, Hevesen, Gyömrőn, Lakitelken, Lajosmizsén, Jászkarajenőn, Szolnokon, Szajolban, Turán, Üllőn, Rákóczifalván, Tiszaföldváron, Vecsésen, Üllőn, Maglódon, Gyöngyösön, Kunszentmártonban, Mezőtúron, Törökszentmiklóson.

Képei Magyarországon túl Japánban és Olaszországban is megtalálhatóak magángyűjteményben. A mindig bővülő és megújuló, természetet ábrázoló alkotásaival járja az országot, ezzel kíván örömet szerezni kiállításai alkalmával.

A tárlat január végéig, ingyenesen látogatható a Művelődési Házban (Abony, Kálvin utca 1.)

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika