Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 január 29 hétfő - 17:03:46     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

polyak_attila_magyar_sajtofot_palyazat_dijazott_abony_abony.hu_2018.jpgSajtótájékoztató keretében ismertették a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit a Magyar Újságírók Országos Szövetsége budapesti székházában, 2018. január 29-én.

A díjazottak között van - nagy örömünkre - az abonyi születésű Polyák Attila is, aki 2014 óta fotóriporterként dolgozik az Origo Zrt-nél. Most is ebben a minőségében ismerték el tevékenységét: 3. helyezett lett a hospice terápiás kutyákkal, az állatasszisztált terápiával foglalkozó „Doktor Mancsok” című, 10 képből álló fotósorozatával, melynek ötletes és eredeti képaláírásait szintén ő készítette. (itt lehet megtekinteni).
 
 
 

 
 
 
A 10 képből álló nyertes fotósorozat egyik felvétele. Fotó: Polyák Attila - Origo

- Augusztus óta dolgozok ezen a sorozaton és Erikáék (Tuza Erika hospice önkéntes) által bepillantást nyerhettem olyan pillanatokba, amiket csak ők élhettek meg eddig - osztotta meg gondolatait lapunkkal Polyák Attila. - Szerettem volna megmutatni az ő kitartó munkájukat, azt a szeretetet és emberséget, amivel ők fordulnak a betegek felé. A halál tabu téma. Nem beszélünk róla, pedig életünk része. Mind egy felé tartunk. Ahogy ezek a kutyák az utolsó pillanatokban - akár csak a jelenlétükkel - segítenek az embereknek, olyan erőt ad, amit ritkán tapasztal az ember mai világunkban. A tolerancia, az együttérzés, a türelem, a szeretet, amit ezek az állatok adnak, fantasztikus és megrendítő egyben - tette hozzá.

A 10 képből álló nyertes fotósorozat egyik felvétele. Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelenleg Budapesten élő fiatalember 11 éve foglalkozik fotózással, melyet a Bálint György Újságíró Akadémián tökéletesített. 

Bár a fotózás elszólította Abonyból, szívesen tér vissza szülővárosába, ahol gyakran hívják fotózni sporteseményekre, és esküvőkre is.  

A 10 képből álló nyertes fotósorozat egyik felvétele. Fotó: Polyák Attila - Origo

Attila fotóit nem először díjazzák. Legfontosabb elismeréseinek tartja a legfrissebb díj /Magyar Sajtófotó Pályázat - Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 3. díj/ mellett az V. Lumix Fotópályázaton szerzett 1. díjat (2006), a Magyar Sajtófotó Pályázaton 2012-ben és az utána következő évben a sport sorozatával elért 2. majd 3. helyezést.

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk a díjazáshoz, és további sok sikert kívánunk!

Darányi Erika