Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 március 21 szerda - 15:51:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0

idea_expo_nemzetkozi_kiallitas_vasar_fekete_istvan_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Izgalmas és érdekes program elé néz Abony városa 2018. március 24-25. között. Feltalálók, újdonságok, találmányok, érdekességek sora érkezik az Abonyi Lajos Művelődési Ház falai közé. Az IDEA-EXPO nemzetközi kiállítás és vásárnak tíz év után újra Abony ad otthont. A rendezvény célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a feltalálók ötleteit, találmányait.

   Fekete István, az abonyi kiállítás kezdeményezője és egyik szervezője maga is a helybéli újítók csoportját erősíti.

- 2006-ban a nyúltenyésztési újításomra szabadalmi oltalmat szereztem. Ez időben keresett meg Nagy Zoltán, az Ötlet Club 13 Egyesület elnöke, hogy a hódmezővásárhelyi Ötlet-Újdonság-Találmány című kiállításon mutassam be találmányom. Elfogadtam a meghívást és a következő évben tagja lettem az egyesületnek - mesélt a kezdetekről.
 
   Abonyi révén már ekkor megfogalmazódott benne, hogy szülővárosában is életre hívjon egy hasonló tárlatot.

- Nagyon megtetszett, hogy a sok hasznos új látnivaló mellett az alkotókkal is lehet beszélgetni, kérdéseket feltenni egy-egy ilyen vásár alkalmával. Már akkor motoszkált bennem, hogy Abonyban is rendezhetnénk egy ilyen kiállítást, így 2008-ban Abony Város Önkormányzata és helyi vállalkozók támogatásával az Ötlet Club 13 Egyesülettel közösen megrendeztük az első abonyi IDEA kiállítást a Városi Sportcsarnokban, ahol több helyi kiállító is részt vett. Ekkor csatlakozott az egyesülethez Lankus József, később lánya, Lankus Hajni és unokája, Hegedűs Fanni. Vidéki kiállítások alkalmával mind többen kérdezték, hogy mikor lesz újra Abonyban ilyen volumenű rendezvény. Ez sarkallt arra, hogy elkezdjem a második kiállítás megszervezését - taglalta.

  
   Egy évtized után érkezett el újra a pillanat, hogy a közönség elé tárják az abonyi feltalálók újdonságait, melyet az ország számos pontjáról és négy másik országból érkező újdonságok és kézműves termékek színesítenek. A börzén több mint 100 kiállító mutatja be portékáit, melyből 15 abonyi lesz. Mint látható, a helyi találmányokból, ötletekből nincs hiány. Fekete István szívügyének érzi a tehetséges feltalálók felkarolását.

- Az abonyiak közül Csizmás Anita találmánya a legkülönlegesebb, aki nemrégiben kifejlesztette a "játékos szorzótáblát". Nem lehet elmenni szó nélkül Lankus József indukciós LED-es kerékpár-világítása mellett sem - mondja, majd hozzáteszi: ezekről bárki személyesen is meggyőződhet ezen a hétvégén.
 
   A kézműves termékek között a helyben készülő levenduladíszekre is érdemes lesz odafigyelni. Készítőik a közkedvelt darabok mellett újdonságokkal is előrukkolnak. 

Nem hétköznapi dolgot talált fel egy abonyi anyuka

Fejlesztő játékok után kutatott két éves kisfiának Csizmás Anita, közben feltalált egy teljesen új, nem mindennapi játékot, amivel tanulni is lehet: egy eddig még nem létező memóriajátékot talált ki a szorzótábla elsajátítására a koordináta-rendszer segítségével. Elolvasom ->

A szervező ígéri, nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a bazárra.

- A kiállítók rendkívül barátságosak, közvetlenek és készséggel állnak a látogatók, érdeklődők rendelkezésére. A vásár személyes találkozást biztosít a feltalálók és az érdeklődők között, lehetőség nyílik kipróbálni egy-egy találmányt és a kérdésekre azonnal választ kapnak az alkotóktól - egészítette ki a fentieket.

Az IDEA-EXPO 2018 kiállítás főszervezője az Ötlet Club 13 Egyesület, társszervező az Abonyi Lajos Művelődési Ház. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A kiállításon résztvevő találmányokat egy környezetvédelmi és munkavédelmi -, egy villamos – és egy gépészmérnökből álló zsűri is értékeli.

Darányi Erika