Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 09 szerda - 13:15:31     Intézményi hírek      Hozzászólás0

anyak_napi_unnepseg_abonyi_somogyi_imre_altalanos_iskola_abony_abony_2.jpg   2018. május 4-én, reggel 9 órakor mikrobusz gördült be az abonyi Somogyi Imre Általános Iskola parkolójába azzal a céllal, hogy a 4. b osztályt és tanítónőjüket, Csizmás Anikót Ceglédre szállítsa.

   Különleges út volt ez számukra, hiszen először történt meg velük az együtt töltött 3 év alatt, hogy vidéki fellépésre indult a kis csapat.

   A tanítónő nagyon nagy gondot fordít arra, hogy az olvasás, írás, a matematika és a többi tantárgy tanítása mellett a reá bízott gyermekeket minél sokoldalúbban fejlessze. Jól tudja, hogy egy olyan osztályközösségben, ahol többségében hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak nagyon sok a tennivaló. Igyekszik pótolni az ebből eredő hiányosságokat, érzelmi biztonságot nyújtani. A gyerekek törődést, szeretetet, odafigyelést kapnak tőle minden nap. Tanítványai évről évre szép sikereket érnek el a mesemondó versenyeken, sport-és egyéb rendezvényeken. A segítségével kialakult közösség tagjainak számára természetes az, hogy segítik egymást, odafigyelnek társaikra.


   A gyerekek hetek óta szorgalmasan készültek az anyák napja alkalmából összeállított műsorral azért, hogy a ceglédi Bajcsy-Zsilinszky úti Idősek Otthonának lakóit megörvendeztessék. Tudták, hogy ezzel könnyebbé teszik az ünneplést azok számára, akiket csak nagyon ritkán látogatnak meg a hozzátartozóik, vagy akik még erre sem számíthatnak. Ünneplőbe öltöztették szívüket is. Gyakran kérdezték meg Anikó nénit, hogy mikor kerül már sor a rendezvényre. Nagy örömmel töltött el az, hogy ezen a délelőttön velük lehettem. Végre eljött a nagy nap. Az autóbusz megérkezett az idősek otthonának udvarára. Az intézmény vezetői és dolgozói kedvesen fogadtak bennünket.


   Igazán megható volt együtt látni azokat az anyukákat, nagymamákat, akik várakozással tekintettek a délelőtt elé. Kedves mosollyal fogadták a gyerekeket. A tartalmas és sokszínű műsor nagyon elnyerte tetszésüket. Ezt leginkább tapssal fejezték ki, de volt olyan néni is, aki folyamatosan puszit küldött a gyerekek felé, így fejezve ki csodálatát. A gyerekek az első perctől kezdve igazi örömmel és átéléssel adták elő a műsorszámokat, melyek között a dalok, versek, a tánc egyaránt helyet kapott.


   Az intézmény vezetője és lakói hálásak voltak az anyák napja alkalmából bemutatott műsorért. Valamennyien abban bízunk, hogy ez egy gyümölcsöző együttműködés első lépése. Ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy meghívót küldenek az Otthonból a gyerekeknek és osztályfőnöküknek a következő rendezvényükre.


   A délután még egy meglepetést tartogatott a lakók számára. Feke Miklósné és családja jóvoltából egy lecserélt jó minőségű színes televíziót kaptak ajándékba az ünnepeltek.

Az abony.hu-nak beszámolt Lassú Zsuzsanna pedagógus.