Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 11 péntek - 08:51:22     Intézményi hírek      Hozzászólás0
Rendhagyó mesefoglalkozás a Montágh oviban

onodi_gabor_szinmuvesz_mesedelutan_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   Nagy öröm ért bennünket április 25-én. Hosszas szervezés és előkészület után megérkezett várva várt vendégünk. Már hónapokkal ezelőtt felajánlotta nekünk a segítségét a szervezésben „Ibi mamánk”, aki az unokája óvodai csoportjáért szívesen áldozza az idejét.
 
   Megismerkedésünk alkalmával nyitott fülekre talált az az ötletünk, hogy egy igazi színművész tartson nálunk egy verses-mesés foglalkozást, ami meg is valósult.
 
   Nagy izgalommal és szeretettel vártuk Ónodi Gábort, a Szolnoki Szigligeti Színház színészét az oviban, akinek hálásak vagyunk azért, hogy időt és energiát áldozott ránk. A gyermekek nagyon felszabadultan viselkedtek a foglakozásunkban résztvevő Gabi bácsival, mintha rendszeresen járna hozzánk. Áhítattal figyelték a mesét, amit elmondott és próbálgatták a nyelvtörőket vele mondani. A legmaradandóbb élmény a közös éneklésen túl, természetesen a gitár varázsa volt.

 
 
   Nemcsak az ovisok, hanem a minket verssel és énekkel megörvendeztető iskolások is kipróbálhatták a hangszert, amit Gabi bácsi hozott. Az élmény valószínűleg nem csak nekünk volt hatalmas, mivel Gabi bácsi felajánlotta, hogy szívesen meglátogat bennünket máskor is! Ezt a felajánlást köszönettel elfogadtuk és nagyon várjuk a folytatást.
 
 
 
Az Abony.hu-nak beszámolt: Boros Anikó