Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 24 csütörtök - 12:05:04     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0
"Tudatosan hergelem magam a kapuban"

   Nagy Gergely márciusban, a Honvéd elleni győztes meccsen került be a Vasas kapujába és azóta kirobbanthatatlan onnan. A 23 éves kapus hétről-hétre jó teljesítményt nyújt és fontos pontokat hoz a kiesés ellen menekülő csapatának.

   Nagy eddig háromszor küzdötte vissza magát a kezdőbe, de most van élete formájában, viszont csak akkor lesz elégedett a teljesítményével, ha a Vasas bennmarad. Szereti védeni a 11-eseket, jobban fekszik neki Lanzafame stílusa, mint Eppelé - írja a csakfoci.hu. Interjú.

Amióta visszakerültél a kapuba, fontos pontokat hoztál a Vasasnak, legutóbb a Fradi ellen pedig rengeteg bravúrt bemutattál. Sokak szerint életed formájában vagy. Egyetértesz ezzel?

– Részben egyetértek, hiszen most már lehoztam kilenc meccset zsinórban és nem ment rosszul a védés. Az elmúlt három évben már sok mindent átéltem itt a Vasasnál. Háromszor is kikerültem a kapuból, de aztán mindig visszaküzdöttem magam. Korábban rosszul reagáltam rá, ha elveszítettem a helyem a csapatban, megsértődtem, nem kezeltem túl jól a helyzetet. Ilyenkor nem szabad az edző és a játékosok felé kimutatni az érzéseimet, az én személyes problémám nem érdekli őket, nem én vagyok ugyanis fontos, hanem a csapat. Tanultam ezekből a hibákból, így most csak az foglalkoztatott, hogy újra védhessek, ezért is tudok jobb teljesítményt nyújtani.

Nagyításért KLIKK a képekre!

Mennyire nehéz több hónapos kihagyás után azonnal csúcsformában védeni?

– Egy csapatnál akkor történik kapuscsere, amikor nagyon nem jönnek az eredmények. Ha a középmezőnyben lennénk, aligha kerültem volna vissza. Ilyenkor nincs idő belerázódni, minden pontvesztés az életünkbe kerülhet.

"Mivel az egész szezonban úgy dolgoztam, hogy fogok még védeni, nem volt gond a beugrással, igaz, az első meccsen fejben nagyon elfáradtam, hiszen az edzések nem tudják pótolni a meccsszituációkat. Hazamegyek és hosszú percekig nézem a csupasz falat, nekem ez a feltöltődés."

Egyelőre azonban még nem értünk el semmit, akkor lehet majd kijelenteni, hogy jól védtem, ha a hátralévő három meccs is rendben lesz és bennmaradunk.

„Nem haragszunk egymásra”

Lubos Kamenárral már nem először dolgozol együtt. Ő rutinos kapusként, hogy viseli, hogy egy fiatal kiszorította?

– Annak idején Győrben dolgoztunk együtt, bajnoki címet nyertünk, de ott én még vízhordó fiú voltam, 18 évesen összesen két meccs jutott nekem az ETO-ban. Akkor is jó volt a kapcsolatunk és most is az. Lubos teljes mértékben támogat és segít, ahogy korábban én tettem, amikor ő védett. Érdekes, hogy a rutinosabb kapusok általában jobban viselik, ha elveszítik a helyüket, bár máshol tapasztaltam ennek az ellenkezőjét is.


Gergely autogramot oszt az abonyi utánpótlás focistáknak - Abony.hu fotó: Darányi Erika

Mit jelent az pontosan, hogy valaki segíti a másikat?

– Az edzéseken, a meccsek előtti bemelegítéseknél sokat tud segíteni az egyik kapus a másiknak. Az esetek többségében ezt mindkét fél jól dolgozza fel, hiszen azzal mindenki tisztában van, hogy az edző dönti el, ki álljon a kapuban, ezért nincs értelme haragudni a másikra.

A Fradi ellen egészen parádés meccset zártál, de szinte az első perctől az utolsóig koncentrálnod kellett. Ezt szereted jobban vagy, amikor kevesebb dolgod van egy meccsen?

– Amikor végig tűzben vagyok, az sokkal jobb. Ha egy kapusnak kevés dolga van, könnyebben előfordulhat, hogy kihagy a koncentrációja. A Mezőkövesd ellen például majdnem 80 percet álldogáltam a kapuban, amikor meg kellett fognom egy ziccert. Ezek nem könnyű helyzetek, ilyenkor tudatosan hergelem magam a kapuban, hogy éber maradjak. Visszatérve a Fradi elleni meccsre, hiába ment jól a védés, ha a végén kikaptunk volna, senki nem emlékezne a bravúrokra, csak arra, hogy egy utolsó perces góllal elveszítettük a meccset.

Volt egy másik Fradi elleni meccs, aminek szintén te voltál az egyik hőse, igaz ott más miatt…

–  A kupadöntő….Volt egy szerencsétlen ütközés, amely után Lovrencsics Balázs percekig mozdulatlanul feküdt a földön, az orvosok és a mentősök pedig folyamatosan rohangáltak és mutogattak. Láttam, hogy a defibrillátor még hiányzott, ezért kivágtam egy sprintet és oda vittem. Azokban a percekben senkit nem érdekelt, hogy kupadöntőt játszunk, hogy mennyi az állás. Voltak, akik zokogtak, hiszen nem lehetett tudni, hogy mi lesz a Fradi játékosával. Óriási megkönnyebbülés volt, amikor a hordágyon fekve felemelte a kezét és jelezte, hogy rendben van. Az ilyen szituációkban értékeli át az ember az életét, és rájön, hogy nem az a tragédia, ha elveszít egy meccset vagy épp nem fér be a csapatba.


Fotó: vasasfc.hu

„38 fokos lázzal védtem”

A tavaszi szezon előtt te voltál a legjobb 11-es-ölő kapus az NB I-ben 36 százalékos hatékonysággal. Minek köszönhető, hogy ilyen jól véded a büntetőket?

– Felkészülök a rúgókból, de nyilván ezt mindenki más is megteszik. Sok esetben szerencséje is van a kapusnak a 11-eseknél. Én például sokszor kivárok, tudom, hogy Lanzafeme mindig figyeli a kapust, ilyenkor az nyer, akinek jobbak az idegei. Tavaly például sikerült megfognom a 11-esét a Honvéd ellen. Eppel Marci teljesen az ellentétje, ő előre eldönti, hova rúgja, nem figyeli a kapus mozgását. Jobban szeretem a Lanzafame-féle büntiket, olyankor nagyobb esély van a hárításra.

Az általad említett Honvéd elleni meccsen ráadásul betegen védtél.

"38 fokos lázam volt, alig tudtam koncentrálni, a szünetben le akartam jönni, azt éreztem, hogy nem bírom tovább. Végül maradtam és jól ment a védés, minden összejött, de ilyet biztosan nem csinálnék többet."

Bernd Storcknál az Eb előtt többször is tagja voltál a válogatott keretnek. Van realitása, hogy a közeljövőben újra a válogatott közelébe kerülj?

– Ez a célom, de ez most nem aktuális egyelőre. Van 3-4 kapus, akik rendszeresen meghívót kapnak, ráadásul jól is teljesítenek. Ha huzamosabb ideig átlagon felüli teljesítményre leszek képes, a csapatom pedig jól szerepel, akkor lehet esélyem.

Soha nem bántad meg, hogy a kézilabda helyett a focit választottad?

–  Nem, mivel annak ellenére, hogy nyolcadikos koromig a kézilabda volt az első számú sportágam, mindig a foci volt a nagy szerelmem. Az abonyi kézi csapatban irányító voltam, nem is ment rosszul, a tornákon rendszeresen beválasztottak az all star csapatba. Utólag, azt gondolom, hogy jól döntöttem, az alkatom, a felépítésem jobban passzol a kapus poszthoz, mint a kézihez és talán az eddigi karrierem is ezt támasztja alá, igaz, az már soha nem derül ki, hogy kézilabdázóként mire vittem volna….
 
Szerző: Privacsek András
Forrás: csakfoci.hu
Fotók: vasasfc.hu (1. és 3.)