Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 24 csütörtök - 17:56:05     Intézményi hírek      Hozzászólás0

abonyi_kinizsi_pal_gimnazium_ballagas_abonyban_abony_abony_4.jpg   2018. május 04-én elballagtak az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumból Zámbori Anett tanárnő végzős osztályának tanulói.

   Az ünnepségen kimagasló tanulmányi eredményéért Kinizsi Emlékplakettet vehetett át Al-Taji Petra és Mucza Márta Antónia.

Az alábbiakban Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő ballagási beszédéből közlünk részleteket:

   Kedves búcsúzó diákok! Benneteket ünneplünk ma. Az iskolát virágok borítják, szép idézetet írtunk a táblákra, melyre talán majd emlékeztek sokáig. Tarisznyát készítettünk, mellyel jelképesen a hosszú útra bocsátunk titeket, kívánjuk, hogy jól boldoguljatok felnőttéletetek során. Az ünneplés során kicsit visszaemlékszünk a korábbi évekre, az iskolában töltött eseményekre, a sok-sok dolgozatra, beszámolókra, versenyekre.

Nagyításért KLIKK a képekre!

   Kiemelem Al-Taji Petrát, aki a Pest Megyei Matematika Versenyen ért el nagyon szép eredményeket éveken keresztül. Osztályotokból 7 tanuló emelt szintű érettségit tesz, angolból, történelemből, németből, matematikából.


   Gratulálunk Palcsó Bencének a felsőfokú komplex angol nyelvvizsgájához. Többen középfokú komplex nyelvvizsgát tettek-tesznek, eddig 5 tanuló, és várjuk az eredményt további: 6 fő esetében.

   Osztályotokból sporteredményekkel is büszkélkednek, kézilabda, modern tánc, lovassportot is űznek néhányan. A tanulás mellett persze évente több alkalommal rendezvényeket is tartottunk, ilyen volt a Kinizsi Sportnap, az iskolai farsang, melyeken a ti osztályotok minden évben nagyszerű produkcióval szerepelt. Akkor megtapsoltunk benneteket, most köszönjük, hogy iskolánk életét ti is színesítettétek.


   A mai naptól vége szakad a középiskolai éveknek, nem lesznek már felelések, dolgozatírások, de lesznek főiskolán, egyetemen zh-k, kollokviumok, szigorlatok, valamint további megmérettetések az élet bármely területén. Bízom benne, hogy sok mindent tanultatok gimnáziumi tanáraitoktól, emberséget, becsületet, kitartást. Az itt kialakult kapcsolatok megtartásával, az emlékek birtokában az érettségi vizsgát követően új utakat kerestek. Iskolánk ajtaja azonban mindig nyitva áll előttetek, várunk benneteket, jöjjetek vissza időnként, meséljétek újabb élményeiteket.

   Nehezen engedünk el benneteket, hiszen az itt eltöltött évek összekötnek minket. Annyi minden történt az elmúlt évek alatt. Jó felidézni az első napokat, heteket, amikor ismerkedtetek egymással, az iskolával, próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését, szigorát. Aztán egyre magabiztosabban kezdtetek mozogni iskolánkban. Kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, mígnem, mára az iskola főszereplőivé váltatok. Ballagásotok alkalmával mindannyian ünneplőbe öltöztünk, a jövő héten kezdődő érettségi vizsgáitokon pedig mi is szurkolunk, hogy jól sikerüljön.

Kedves végzős diákok! Gondoljatok néhány pillanatig mindazokra, akik segítettek, bíztattak, bátorítottak benneteket az elmúlt évek során. A szüleitekre, családtagokra, akik a legnagyobb nehézségek idején is mellettetek álltak. Nevetekben az egész családi közösségnek köszönöm azt a sok segítséget, amit a gimnáziumi évek alatt kifejtettek, és kívánom, hogy az Önök büszkeségei, a mi diákjaink megállják helyüket további életük során.

abonyi_kinizsi_pal_gimnazium_ballagas_abonyban_abony_abony_2.jpg

Kedves Kollégáim!

   Minden tanévben két alkalommal állunk itt együtt ilyen nagy méretű ünnepségen. Az egyik a szalagavató, a másik a ballagás, amikor megköszönöm nektek akövetkezetes szakmai munkát, a türelmet, köszönöm mindazt a törődést, szeretetet, aggódást, amit a gimnáziumi évek alatt kaptak tőletek a diákok. A 2013-2018 között hozzánk járó diákoktól most elbúcsúzunk, de végleg nem köszönünk el. Tovább követjük a fiatalokat az útjukon, és mindig készen állunk arra, hogy biztatást, eszközt, útravalót adjunk egykori tanítványaink számára. Köszönöm a munkáját osztályfőnöküknek, Zámbori Anett tanárnőnek, aki a tanítási órákon kívül más módon, online feladatokkal, szemléletformálássalis segítette az osztályt.