Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 28 hétfő - 07:26:23     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

peto_istvanne_kituntetes_voroskeresztes_tevekenysegert_gyemant_fokozat_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Ebben az évben a Vöröskereszt  és a Vörösfélhold Mozgalom Világnapjának országos ünnepségét Székesfehérváron rendezték meg, 2018. május 25-én.

   A jeles alkalomból a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Gyémánt fokozatát adományozta Pető Istvánné részére.

   Az elismerést Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Oláh Miklós alelnök adta át.

Nagyításért kattintson a képekre!

   Pető Istvánné, Erzsike több mint 40 éve tevékenykedik önzetlenül a Magyar Vöröskereszt kötelékében. Nem kérkedik, csak csendben teszi a dolgát, segíti a beteg és szociálisan rászoruló embertársainkat. Mindenben lehet rá számítani. Közel 20 éve szervezi Abonyban a véradásokat. Munkája révén jelentősen megnőtt a véradók száma a településen.

- Köszönöm a kitüntetést a véradóknak, akikkel a városi véradásokon rendszeresen találkozom. Érkeznek először, majd rendszeresen, szinte minden alkalommal - nyilatkozta lapunknak Pető Istvánné, Erzsike elérzékenyülve a kitüntetés átvételét követően. - A véradók azok, akik jönnek a hívó szóra, irányított véradásra is, ha valakinek segíteni kell. Köszönöm az aktivistáknak és mindazoknak, akik önzetlenül segítik a sikeres humanitárius munkát - tette hozzá.


Pető Istvánnét így méltatták a rendezvényen a kitüntetés átadása előtt:

   Pető Istvánné Erzsikéről elmondhatjuk, hogy teljes rálátása van a Vöröskereszt területi munkájára. Nincs olyan területe a munkának, amelyikben nem mozogna teljesen otthonosan. 1999 óta véradó-szervező munkát végez. Abony területén teljesen önállóan szervezi a véradást és vezeti is le. Munkája eredményes, mivel Abonyban a véradók száma jelentősen több a tervezettnél.

   Kiemelkedően sokat tesz a szociálisan rászorultak segítésében. A Tesco gyűjtéseken minden évben részt vett, az abonyi üzlet bezárásáig ő volt a fő önkéntesünk ott. Segített a rászorulók megkeresésében és az élelmiszer-csomagok kiosztásban egyaránt. Több éve gyűjti a Pest megyei és ezen belül Cegléd és Abony vöröskeresztes történetének az anyagát. Dokumentumokat, újságcikkeket rendszerezett. Ennek egy része már felkerült a Pest megyei szervezethez, illetve az Abonyi Lajos Falumúzeumban került elhelyezésre.

   A „Rózsaszín” sétát minden év szeptemberében megszervezi, melynek lényege az emberek figyelmének felkeltése a rákszűrő vizsgálatok fontosságára. Ehhez a programhoz kapcsolódott az elmúlt év őszén, szeptemberben egy városi véradás, ami nagyon sikeres volt.

   Az abonyi önkormányzat Képviselő-testületének aktív tagja. Ennek is köszönhető, hogy Abony városban ismert és közkedvelt személy, akit a város lakói ismernek és elismernek. Kedvessége, közvetlensége sok embert meggyőz a vöröskeresztes munka fontosságáról. A Magyar Vöröskeresztnél 43 éve dolgozik. 2002 óta a Vöröskereszt Ceglédi területi vezetőségének aktív tagja. 1987-ben munkájáért bronz, majd 2002-ben ezüst, 2008. évben arany fokozatot kapott.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk Pető Istvánné, Erzsikének a kitüntetéshez! További eredményes munkát, jó egészséget kívánunk neki!

Darányi Erika
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás