Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 május 30 szerda - 10:27:56     Intézményi hírek      Hozzászólás0
Jól gurult az "ÉSZKERÉK"!

abonyi_somogyi_imre_altalanos_iskola_orszagos_verseny_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Ebben a tanévben másodszor került sor a nyíregyházi „Míg megnövök Akkreditált Kiváló Tehetségpont” alapítvány gondozásában a NYELVÉSZKEDŐK Országos Nyelvi Csapatversenyére.

   A megmérettetésre 14 csapatot hívtak be az előzetes négy fordulóban elért pontok alapján, köztük a Somogyi iskola tanulóit is.

- Már a tavalyi évben is részt vettünk ezen a versenyen, akkor 3. helyezést értünk el. Nagy lelkesedéssel, szorgalommal, sok gyakorlással készültünk az idei fordulókra is - árulta el lapunk kérdésére Halasiné Tóth Katalin felkészítő tanítónő, aki elmondta többek között azt is, hogy óriási izgalommal vágtak neki a nyíregyházi utazásnak.

Nagyításért KLIKK a képekre!

A kétnapos versenynek a Kis Vakond Gyermektábor adott otthont.
- Első nap az ünnepélyes megnyitó után az írásbeli döntő 1. fordulójának - tollbamondás, helyesírási feladatok - megoldása várt a gyerekekre. Másnap a csodálatos Nyíregyházi Állatparkban tartották a 2. fordulót, ahol állatokkal és szólásokkal-közmozdásokkal kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteni - tért ki a verseny részleteire a tanítónő.A Somogy iskola „ÉSZKERÉK” névre keresztelt csapata a maximálisan elérhető 160 pontból a legtöbbet, 158 pontot szerzett a versenyző csoportok közül.

- Az eredményhirdetéskor nagyon boldogan és büszkén álltunk fel a dobogó legfelső fokára az országban a legjobbakként! - tette hozzá Halasiné Tóth Katalin.


Az "ÉSZKERÉK" csapat tagjai: Berkó Barnabás Attila, Kiss Gábor, Nagy Julianna, Rimóczi Zora 3.m osztályos tanulók.

Felkészítő tanító: Halasiné Tóth Katalin

Szívből gratulálunk!  

Darányi Erika