Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 01 péntek - 07:18:48     Intézményi hírek      Hozzászólás0

   2018. május 31-én rendezték meg az abonyi Speciális Otthon immár kilencedik nyílt napját.

   A szándék nem csak az volt, hogy a lakók családtagjainak, és a szakma képviselőinek bemutassák magukat, számot adjanak a munkájukról, hanem hogy az abonyi helyi lakosság is megismerhesse egészen közelről az intézmény életét, és több bizalommal, együttérzéssel viszonyuljon az otthonhoz és lakóihoz.

   Én gyakran megfordultam már a Kazinczy-Beöthy kúriában. A Kazinczy évfordulókon tartott emlékező rendezvényeken, a bejáratnál a (valaha volt) Kazinczy mellszobornál. Aktív tanár koromban osztályokkal adtunk rövid műsorokat. Öregek napján már benn, a kúria épületében. Mostanában az otthon lakóinak műsorát szoktam meghallgatni, amit nemzeti ünnepekre állítanak össze óriási lelkesedéssel.

   Azzal, hogy a Speciális Otthon nem csak a kúria épülete, hanem egy hatalmas épület-komplexum egy gyönyörű ligetben, 2018. május 31-én, a nyílt napon szembesültem. És csak ámultam, bámultam! Verőfényes napsütésben álltak a sátrak, kék és fehér széksorok páholy-szerűen rendezve, műsoros sátor tele érdeklődőkkel, a zeneiskola kisfúvósai és énekesei, no meg a lakók tanáraik vezetésével, nagyszerű műsort adtak. Közben hatalmas bográcsban főzték a dánszentmiklósi betyárok az ötszáz adag babgulyást. (Adomány volt, annak örömére, hogy egy falubelijük is az otthon lakója lett…) Olyan valószínűtlenül szép volt. Mintha nem is e világon élnénk! Mindenki ünneplőben. A lakók vakítóan fehér ingekbe, legszebb ruháikba öltözve. A „személyzet” ugyancsak ropogós fehérben! Olyan tiszta, derűs, jókedvű, szeretetteljes volt az egész! Tényleg jó lenne, ha egyre több abonyi megismerné, legalább egyszer látná ezt az otthont – belülről. Hogy ne ítéljen felületesen! Az egy hete történt tragikus baleset után ez a nyílt nap különös válasz volt…

Szerző: Király Béláné

Abony Város Önkormányzata nevében köszönetünket fejezzük ki az intézmény vezetésének és dolgozóinak, hogy betekintést engedtek az otthon lakóinak életébe és a dánszentmiklósi betyároknak az önzetlen felajánlásukért! Darányi Erika

Fotó: Virgonckodók Facebook oldala