Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 04 hétfő - 07:56:45     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

   Évek óta hagyomány településünkön, hogy az önkormányzat által alapított „Abony Közoktatásáért” kitüntetéseket a Városi Pedagógusnapon adják át, melyet idén 2018. június 1-jén ünnepeltünk az Abonyi Lajos Művelődési Házban.

   A rendezvényen Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója is köszönetét fejezte ki a település óvodáiban, iskoláiban dolgozó pedagógusoknak és a pedagógusmunkát segítőknek. Az ünnepségen köszöntötték a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, valamint az arany-, gyémánt-, vas-, és rubindiplomás pedagógusokat is. Az alkalmat megragadva a Ceglédi Tankerületi Központ is díjazta a kiemelkedő munkát végző tanerőket.

A képekre kattintva fotógaléria nyílik a pedagógusnapi ünnepségről!

   Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete az idei esztendőben kiemelkedő pedagógiai munkájáért „Abony Közoktatásáért” kitüntetést adományozott Magyar Sándornénak, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott pedagógusának, Petrucz Györgynek és Polyákné Györe Éva Kornéliának, a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak, Tajthiné Fehér Erzsébetnek, a Somogyi Imre Általános Iskola pedagógusának és Tamasi Gyopárka Nikolettának, a Kinizsi Pál Gimnázium pedagógusának.

   Az elismeréseket plakett és oklevél kíséretében Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és Bendáné dr. Gáspár Anita aljegyző asszony adták át. A díjazottakat Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja méltatta.

Magyar Sándorné méltatása:

   Magyar Sándorné, Orbán Éva egy alföldi faluban, Földesen látta meg a napvilágot egy pedagógus család első gyermekeként. Szülei és nagyszülei is a közösség tanítói, nevelői, lelki istápolói voltak. Ebben a gondoskodó légkörben nevelkedett, ahol a közösség felemelésének legfontosabb biztosítékát a gyermekek magas színtű tanításában, nevelésében látták. Világra eszmélése ebben a felelősségteljes légkörben történt, ahol a vidéki értelmiségi gondolkodás, a paraszti hagyomány, a haza és az anyanyelv szeretete, a munka és az emberi tartás megbecsülése mindennapjainak legfontosabb tartalmai voltak. Ebből a közegből nőtt ki többek között a család jó barátja Karácsony Sándor is, akinek munkássága pontosan mutatja ez a szellemiséget. Az elemi iskolát Földesen végezte, azután a családi hagyományt követve Debrecenben a Szabó Magda Abigél című regényéből jól ismert Dóczy Intézet Tanítóképzőben érettségizett. Az otthonról hozott munkabírás, fegyelem itt méginkább beleívódva vált egyik legfőbb tulajdonságává.


Magyar Sándorné

   Szerette, szereti a zenét, a Kodály kórus tagjaként megjárta a Bukaresti Világ Ifjúsági Találkozót. A középiskola elvégzése után azonnal állást kapott, azonban felvették az Egri Tanárképző Főiskolára, igy nem dolgozni, hanem újra tanulni kezdett. Itt szerezte magyar-történelem szakos diplomáját. Kitűnő képességei, szorgalma, és nem utolsósorban a régi vágású professzorok féltő gondoskodása által letehette tanári esküjét, amihez egész életében, annak utolsó betűjéig hű maradt, mind a mai napig. A végzés után rövid keresés után Abonyban kezdte munkásságát, először a Somogyi Imre, majd néhány év után a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában tanított. Innen vonult nyugdíjba, de még ennek utána is sokáig tanított, sőt, ha keze ügyébe akad valaki, akkor még ma is tanít, minden szavával, szeretetével, csendes szóval, nagy odafigyeléssel és töretlen elhivatottsággal.

   Generációkat tanított, de legfőképpen nevelt Abonyban, és ezért most egyik legfontosabb öröme, ha az utcát járva mosolyokat, csendes, ki nem mondott köszöneteket gyűjthet, közösségéért végzett egész életnyi munkájáért.

***

Petrucz György méltatása:

   Petrucz Gyögy Dunaújvárosban született 1965-ben.  Az általános iskolát szülővárosában végezte, illetve ugyanitt járt zeneiskolába, ahol trombitálni tanult. Középiskolai tanulmányait a pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta trombita főtárgy szakon.  A sikeres érettségi után felvételt nyert a Pécsi Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatára. A diploma megszerzése után Németországba szerződött egy szimfónikus zenekarba, ahol első trombita szólamot fújt. Sorkatonai szolgálatának letöltése miatt haza kellett jönnie, mely 1987 augusztusától 1989 áprilisáig tartott. Leszerelése után került Abonyba, és azóta a  Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola trombitatanára.


Petrucz György

   2002-ben alakult meg a Bihari János Zeneiskola növendék fúvószenekara, a Kisfúvósok, Petrucz György vezényletével. Azóta folyamatosan, heti rendszerességgel órarendszerűen gyakorolnak, és zenélnek. Természetesen minden kezdet nehéz, így nekik sem volt könnyű az elindulás. A kezdeti nehézségeken túljutottak, és kialakult a zenekar sajátos arculata. Számtalan sikeres fellépésük volt Abonyban és a környező településeken. Budapesten is játszottak bemutató  koncertet.  A zenekari közösségi élet biztosítása céljából Salgóbányán is rendeztek zenekari tábort. A zenekar minden tagja szereti a fúvós muzsikálást, és azt szeretnék minél magasabb színvonalon művelni. Repertoárjuk közé főleg a közismertebb slágerek feldolgozásai tartoznak, de játszanak indulókat és klasszikus feldolgozásokat is. A zenekari munka, az együttzenélés öröme tartja életben a kisfúvósokat. Főbb programjaik: Többször szerepeltek az abonyi pünkösdi rendezvényeken. Több éve mindig meghívást kapnak a Speciális Otthon májusi- júniusi ünnepségére. Játszottak a Szent Imre Közösségi Ház avató ünnepségén,  a Varga István Sportcsarnok Névadó ünnepélyén. Műsort adtak az I. és a II. Főtér Fesztiválon, Abonyban. Számos általános iskolai és óvodai fellépéseken vannak túl. A Tápióbicskei csata emléknapján többször vettek részt. 2011 óta állandó fellépői a szolnoki Alcsi- Kátay Napoknak. A Szolnoki Tallin városrész családi napjainak is pár éve állandó résztvevői, de városunk életét is színesítik játékukkal, akár a zeneiskola akár a Kultúra Háza rendezvényeiről van szó. Idén iskolánk 65 éves jubileumi koncertjén, szép műsorral szerepeltek. Nagy sikert arattak a Ceglédi Tankerületi Központ által szervezett Tavaszi Gálahangversenyen, s a tegnapi nap folyamán, a zenekar muzsikájától volt hangos az abonyi Speciális Otthon.

   A számtalan abonyi és vidéki fellépés, a fúvós muzsika terjesztése és gondozása, valamint az abonyi gyerekek zenetanítása miatt javasolták Abony város közoktatási díjára.

***

Polyákné Györe Éva Kornélia méltatása:

   Polyákné Györe Éva Kornélia az abonyi Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, 1956-ban Abonyban született, itt végezte az általános- és középiskolai tanulmányait is. A Bihari János Zeneiskolában tanult zongorázni. Érettségi után felvételt nyert Szegedre a Zeneművészeti Szakközépiskola III. zongora osztályába. A zeneművészeti szakközépiskolával párhuzamosan az abonyi zeneiskolában képesítés nélküli tanárként zongorát tanított Újszilváson, majd később a tanulmányok folytatása mellett a törteli kihelyezett tagozaton is. 1977-ben szerzett zenei érettségit, és innen egyenes volt az útja a zongoratanári diploma megszerzéséig. 1980-ban szerzett diplomát zongora-szolfézs általános iskolai ének tanári szakon.


Polyákné Györe Éva Kornélia

   A Bihari János Zeneiskolában 1980. augusztus 01-jén nyert határozatlan időre szóló kinevezést, és azóta segíti az abonyi gyerekeket a zongorajáték rejtelmeinek az elsajátításában. Tanári pályája során az előzőekben említett (Törtel, Újszilvás) településeken kívül rendszeresen vállal zongoratanári feladatokat Cegléden, Nagykőrösön. Kimagasló zongoratudásával a Bihari János Zeneiskola meghatározó pedagógusa. A zongora tanszak vezetője. Rendszeresen képzi magát, sokat gyakorol, hogy korrepetitorként is tudjon kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A zeneiskolai tanulókat szaktárgyi tanulmányi versenyeken kíséri zongorán a regionális és országos versenyeken. Számos kiváló zeneiskolai tanulót kísért szakmai felvételiken az ország különböző Zeneművészeti Szakközépiskoláiba Budapesten, Kecskeméten, Szegeden stb.

   Már főiskolás korában tanárjelöltként is a következő pozitív bírálatot kapta. „Kiegyensúlyozott, megbízható szorgalmas hallgató. Hangszeres munkáját a lelkiismeretes, folyamatos munkatempó jellemzi. Inkább a tudatosság, mint a spontán zenei elképzelés vezeti a művek elsajátításánál. Pódiumszereplései megbízhatóak. A szolfézs és általános iskolai ének tanítási gyakorlat órákon módszeres és ötletes megoldásaival hatékony munkát végzett. Ügyes karvezetői képességekkel rendelkezik. Elméleti tudása jó. A tanári működésre tudatosan készül. Mind zongoratanításra, mind csoportos munkára feltétlenül alkalmas.”

   Oktató nevelő munkáját a következők jellemzik. Halk szavú, csendes, de munkáját határozottság jellemzi, mindig lényegre törő. Az új iránt fogékony, pontos, kiváló pedagógus alkat. A zongoratanítás új módszereit bátran alkalmazza. Növendékeinél nagy súlyt fektet a társas zenélés fejlesztésére, és ennek gyakorlati alkalmazására. Növendékei szeretik, örömmel járnak hozzá. Mindig készségesen áll a kollégák rendelkezésére, akár szakmai, akár emberi vonatkozásban. Mindenki becsüli és szereti.

***

Tajthiné Fehér Erzsébet méltatása:

   Tajthiné Fehér Erzsébet nagyfokú szakmai felkészültséggel rendelkezik, sokat tett a testnevelés tagozatos gyermekek fejlődéséért, és tehetséggondozásáért. Gimnáziumi tanulmányait az abonyi gimnáziumban kezdte, majd annak megszűnése után az újszászi gimnáziumban folytatta. Tanítói diplomáját a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán szerezte meg 1985-ben. Tanári diplomáját 1988-ban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem orosz nyelv és irodalom szakon kapta meg. 36 éve dolgozik a közoktatásban. A Gyulai Gaál Miklós Általános iskolában kezdte meg tanítói pályáját, majd 1993-ban áthelyezését kérte a Somogyi Imre Általános Iskolába, és azóta a tantestület tagja.


Tajthiné Fehér Erzsébet

   A gimnáziumban tagja volt a diákolimpiai kézilabda csapatnak, edzője Nagy Gábor volt. A labdajáték mellett a CVSE atlétájaként többször vett részt országos atlétikai versenyeken, mint ötpróbázó. Edzője volt Nagy Gáborné, aki szeretettel hívta és fogadta egykori tanítványát az iskola tantestületébe. Tanári pályafutásában kiemelt szerepet kapott a testnevelés. Munkája során bebizonyosodott rátermettsége, elhivatottsága a testnevelés oktatása iránt. Több évtizede a Somogyi Diáksport Egyesület elnöke. Versenyekre elsősorban alsó tagozatos diákokat készít fel. Munkája eredményeként országos helyezésig jutottak a játékos sportversenyben tanulóink. Atlétika 3 próbában minden évben megyei dobogós helyezésig vezette csapatát, többször első helyen végeztek, és országos döntőben képviselték Abonyt.

   A testnevelés tanítás mellett osztályfőnökként is példamutató munkát végez, a szülőkkel való kapcsolata is példaértékű. A tantestület meghatározó személyisége, aki kollégáinak mind osztályfőnöki, mind pedagógusi munkájában példát mutat, mentorálja a pályakezdő testnevelőket.

   A pályán eltöltött évek alatt folyamatosan képezte magát. Részt vett a Nemzeti Atlétika Programban, és a Kölyökatlétika bevezetése az általános iskolába című programban is. 2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatási vezető szakvizsgát szerzett. A testnevelés tanításban elért eredményeiért, osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői munkájának elismeréseként az „Abony Közoktatásáért” kitüntetést veheti át.

***

Tamasi Gyopárka Nikoletta méltatása:

   Tamasi Gyopárka Nikoletta az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumban 1999-ben helyezkedett el a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatójaként. Az egyetemen két, egymástól meglehetősen távol eső szakterületet választott. A földrajz és a magyar nyelv és irodalom tanáraként lefedi a természet- és gazdaságtudományi, valamint a társadalomtudományi területeket is. Széles látókörű, aktív, mindig megújulni kész pedagógus. Szakmai életében elsőrendű feladatának tartja tantárgyai tanítását, a tudás átadását. Lelkesedéssel tölti el az új oktatási módszerek megismerése. Meggyőződése, hogy napjaink tanulóit interaktív módszerekkel, velük együttműködve, saját ismereteiket, mobiltelefonjaikat felhasználva érdemes tanítani.


Tamasi Gyopárka Nikoletta

   Osztályfőnöki munkája sokoldalú, nap mint nap több órát tölt saját osztályában jelenleg is. Ha kell magyaráz, értelmez, ha kell segít, ha kell vigasztal, ha kell dorgál és a tanulók hallgatnak rá. Évek óta visszajárnak diákjai. Egyetemre, főiskolára járva kérik, hogy interjút készíthessenek vele, immár felnőttként. Felfelé ívelő pedagógus pályáján 2009-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett, emelt szintű érettségire készíti fel érdeklődőbb diákjait, érettségi elnöki szerepet vállal, aktív kapcsolatban van a szolnoki Pedagógia Oktatási Központtal. 2018 óta pedagógusminősítési és tanfelügyeleti szakértői tevékenységet is ellát. Szakmai beszélgetések során kifejti nézeteit oktatási, módszertani, illetve neveléssel kapcsolatos kérdésekről is. A 2017-2018-as tanév első félévében mentora volt egykori diákjának, aki ebben az évben végzi el az ELTE magyar-történelem szakát. Fiatal kolléganője számára a féléves tanítási gyakorlat keretében pontos irányelveket, útmutatást nyújtott.

   Munkáját számos, a várost érintő nyertes pályázat (a gimnázium udvarán lévő filagórák, külföldi kirándulások szervezése civil egyesülettel, abonyi óvodák, iskolák, salgóbányai ifjúsági tábor megújítása önkéntesek bevonásával, civil egyesületekkel megvalósított egészségügyi mérések, az abonyi Karitasz programjainak támogatása, az idősek klubjában és a speciális otthonban, valamint a város főterén tartott ünnepségek, „Rózsaszín séta”) kiséri. A gimnáziumban sokszínű, változatos kirándulások és programok szervezése fűződik a nevéhez: színházlátogatások, teljesítménytúrák és vízitúrák, parlamenti különórák, látogatás a paksi atomerőműben. Oszlopos tagja a zombori testvériskolával való kapcsolattartásnak, az Útravaló ösztöndíj rendszerben aktívan közreműködik, számos iskolai ünnepség szervezője.

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk kitüntetett pedagógusainknak, és további jó egészséget, eredményes munkát kívánunk!

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás


A Képviselő-testület a Z-75/2018. (IV. 26.) számú határozatával döntött az „Abony Közoktatásáért” kitüntetések 2018. évi adományozásáról. 

Az „Abony Közoktatásáért” kitüntetés adományozásának rendjét Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 6/2015. (II.27.) számú rendelete szabályozza, melynek II. fejezete szerint

7. §
Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Abony Közoktatásáért” kitüntetést adományozhat azoknak a pedagógusoknak, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai, zeneművészeti oktató-nevelő munkában, nagyfokú szakmai felkészültséggel rendelkeznek a tehetséggondozás és a pedagógiai módszerek alkalmazásában.

8. §
(1) A kitüntetésből évente legfeljebb öt adományozható.
(2) A kitüntetés adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon felül javaslatot tehetnek:
a) helyi intézmények vezetői
b) pedagógusok szakmai szervezetei és érdekképviseletei
c) szülői munkaközösségek
d) az intézményi diákönkormányzatok

9. §
(1) A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2) A kitüntetéssel járó pénzjutalom összege nettó 100.000.- forint.”

Részletes beszámoló a pedagógusnapról hamarosan!