Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 06 szerda - 15:44:13     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Évek óta hagyomány településünkön, hogy a Városi Pedagógusnapon köszöntik a településünk iskoláiban, óvodáiban dolgozó pedagógusokat, ill. a pedagógusmunkát segítőket, és a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, valamint az arany-, gyémánt-, vas-, és rubindiplomás pedagógusokat is. 

   Ezen alkalomból a Ceglédi Tankerületi Központ is elismeri a kiemelkedő munkát végző tanerőket. Az idei Pedagógusnapot 2018. június 1-jén ünnepeltünk az Abonyi Lajos Művelődési Házban. A megjelenteket az önkormányzat és a Humánpolitika Bizottság nevében Korbély Csabáné köszöntötte.

   Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Udvarhelyi Boglárka énekművész felejthetetlen prózai és zenés műsorát követően Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója szólt az ünnepeltekhez, majd az elismerések átadása következett. A díjazottakat Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja méltatta.

   Az idei esztendőben az önkormányzat Képviselő-testülete kiemelkedő pedagógiai munkájáért „Abony Közoktatásáért” kitüntetést adományozott Tajthiné Fehér Erzsébetnek, a Somogyi Imre Általános Iskola pedagógusának, Polyákné Györe Éva  Kornéliának és Petrucz Györgynek, a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak, Tamasi Gyopárka Nikolettának, a Kinizsi Pál Gimnázium pedagógusának és Magyar Sándornénak, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott pedagógusának.

   Az elismeréseket oklevél és plakett kíséretében Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és Bendáné dr. Gáspár Anita aljegyző asszony adták át. Bővebben itt írtunk a kitüntetett pedagógusokról és munkásságukról -->.

Az alábbiakban a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, és a kitüntetett pedagógusok ill. a pedagógus munkát segítők névsorát és méltatását tesszük közzé:

A kitüntetett pedagógusokat a városvezetés részéről Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, Bendáné dr. Gáspár Anita aljegyző asszony, Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója és az intézményvezetők köszöntötték.

***

Gyöngyszemek Óvoda:

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték: Lőrincziné Feke Emőke óvodapedagógust, aki 40 éves jubileumát is ünnepli, és Atkári-Gyóni Lajosné óvodapedagógust.

Lőrincziné Feke Emőke 1978-ban a Nagykőrösi Arany János Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskolában kapott óvónői végzettséget, majd 1984-ben felsőfokú szakképzettséget szerzett a Kecskeméti Óvónőképző Intézetben. 1978. szeptember 1-én kezdett dolgozni a Gyöngyszemek Óvodában, és a mai napig is ott dolgozik. Az eltelt 40 év alatt nagyon sok kisgyermekkel szerettette meg az óvodát. Munkáját mindig nagyfokú pontosság, precizitás jellemezte, rendszeretetét igyekezett a gyerekekkel is elfogadtatni. Az ő életükbe is beépítette a rendre, pontosságra való törekvést. A szülők szívesen hozták csoportjába gyermekeiket, mert biztosak voltak abban, hogy sok figyelmet fordít  szükségleteik kielégítésére, gondozottságukra, ápoltságukra.  Szakmai munkájának egyik fő erőssége az alapos tervezőmunka és ez az igényesség a megvalósításban is jelen volt. A csoportszobájukat mindig ízlésesen, az adódó alkalmaknak megfelelően díszítette. Elég gyakran a saját pénzét is költötte, hogy a gyerekek környezetét szebbé tudja varázsolni. Néhány évig vezetőhelyettese volt az intézménynek. Ebben a feladatkörben is nagy körültekintéssel, szorgalommal végezte dolgát. Ügyelt arra, hogy a dolgozók és a vezetőség között friss, naprakész információk forogjanak. Abban az időben sok adminisztrációs teendőt átvállalt, köztük az étkezéssel összefüggő összes papírmunkát. 3 év után erről a vezetői munkáról önként lemondott, hogy minden energiáját az óvodás gyerekek nevelésére, szeretetére tudja fordítani. Pályája utolsó éveiben sok hátrányos helyzetű kisgyermek járt csoportjaiba, sokat törődött velük, hogy 6-7 éves korukra ők is elérjék az iskolai feladatokra való alkalmasság szintjét. Megismertette ezekkel a gyerekekkel az egymáshoz és a velük foglalkozó felnőttekhez való alkalmazkodást. Nagy hangsúlyt fektetett a szülők véleményformálására, a nevelési intézményhez való pozitív viszonyulásukra. Az alkalmazotti kör megbecsült tagja. A kollégák kikérik és gyakran elfogadják véleményét szakmai és egyéb emberi problémák megoldására. ***

Atkári-Gyóni Lajosné 1973-ban, Szolnokon a Cukorgyár óvodájában kezdődött pedagógusi pályája. Először képesítés nélküli óvónőként dolgozott, majd 1976-ban diplomás óvónő lett. A Cukorgyár megszűnése után a Szolnok városi Óvodák egyik tagintézményében helyezkedett el, ahonnan 2011-ben pályázati felhívásra jött az Abonyi Gyöngyszemek Óvodába. Az itt eltöltött évek alapján megtapasztalták megbízhatóságát, felelősségteljes munkavégzését, pontosságát és nem utolsó sorban feltétel nélküli gyermekszeretetét. Csoportjai összetételére jellemző a hátrányos helyzetű és roma származású gyermekek magas száma. Ez főleg azért is alakult így, mert ezek a szülők megtapasztalták, hogy az óvónő teljesen elfogadja a gyermekek képességeinek, ismereteinek különbözőségét, és ezt szem előtt tartva nagy-nagy türelemmel foglalkozik velük. Gyakorlatát szívesen megosztja a pedagógus társaival, a folyamatos tízóraizás bevezetésénél az ő tapasztalatai nagymértékben segítették a megvalósítást.

Továbbképzései:
- Sindelar-Zsoldos program I.
- Anyanyelvi nevelés, kommunikáció az óvodában
- Korszerű óvodai mozgásprogram a tanulási nehézségek megelőzésére
- Életvezetési ismeretek és készségek
- Tevékenységközpontú óvodai nevelési program
- „Lépésről-lépésre” program

***

Pingvines Óvoda és Bölcsőde:

Gulyás Ferencné dajkát 25 éves, Farkas Józsefné óvodapedagógust, Sátorné Tóth Melinda intézményvezetőt és Tamasi Zoltánné óvodapedagógust 30 éves, továbbá Szabó Zoltánné óvodapedagógust 40 éves jubileuma alkalmából köszöntötték.

***

Szivárvány Óvoda és Bölcsőde:

Szabóné Tóth Erika óvodapedagógus 25 éves jubileumát ünnepli.

***

Abonyi Montágh Imre EGYMI:

A Ceglédi Tankerületi Központ dicsérő oklevelét vette át, Lendvai Attila Szabolcsné, az Abonyi Montágh Imre EGYMI dolgozója. Ezt az elismerést azok pedagógusok kapják, akik munkájuk mellett a tehetséggondozásban, felzárkóztatásban kiemelkedő munkát végeztek a 2017-2018-as tanévben. ***

Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola:

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Polyákné Györe Éva Kornéliát, aki 40 éves jubileumát is idén ünnepli.

Polyákné Györe Éva Kornélia az abonyi Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, 1956-ban Abonyban született, itt végezte az általános –és középiskolai tanulmányait is. A Bihari János Zeneiskolában tanult zongorázni. Érettségi után felvételt nyert Szegedre a Zeneművészeti Szakközépiskola III. zongora osztályába. A zeneművészeti szakközépiskolával párhuzamosan az abonyi zeneiskolában képesítés nélküli tanárként zongorát tanított Újszilváson, majd később a tanulmányok folytatása mellett a törteli kihelyezett tagozaton is. 1977-ben szerzett zenei érettségit, és innen egyenes volt az útja a zongoratanári diploma megszerzéséig. 1980-ban szerzett diplomát zongora-szolfézs általános iskolai ének tanári szakon. A Bihari János Zeneiskolában 1980. augusztus 01-jén nyert határozatlan időre szóló kinevezést, és azóta segíti az abonyi gyerekeket a zongorajáték rejtelmeinek az elsajátításában. Tanári pályája során az előzőekben említett (Törtel, Újszilvás) településeken kívül rendszeresen vállal zongoratanári feladatokat Cegléden, Nagykőrösön. Kimagasló zongoratudásával a Bihari János Zeneiskola meghatározó pedagógusa. A zongora tanszak vezetője. Rendszeresen képzi magát, sokat gyakorol, hogy korrepetitorként is tudjon kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A zeneiskolai tanulókat szaktárgyi tanulmányi versenyeken kíséri zongorán a regionális és országos versenyeken. Számos kiváló zeneiskolai tanulót kísért szakmai felvételiken az ország különböző Zeneművészeti Szakközépiskoláiba Budapesten, Kecskeméten, Szegeden stb. Már főiskolás korában tanárjelöltként is a következő pozitív bírálatot kapta. „Kiegyensúlyozott, megbízható szorgalmas hallgató. Hangszeres munkáját a lelkiismeretes, folyamatos munkatempó jellemzi. Inkább a tudatosság, mint a spontán zenei elképzelés vezeti a művek elsajátításánál. Pódiumszereplései megbízhatóak. A szolfézs és általános iskolai ének tanítási gyakorlat órákon módszeres és ötletes megoldásaival hatékony munkát végzett. Ügyes karvezetői képességekkel rendelkezik. Elméleti tudása jó. A tanári működésre tudatosan készül. Mind zongoratanításra, mind csoportos munkára feltétlenül alkalmas.”

Oktató nevelő munkáját a következők jellemzik. Halk szavú, csendes, de munkáját határozottság jellemzi, mindig lényegre törő. Az új iránt fogékony, pontos, kiváló pedagógus alkat. A zongoratanítás új módszereit bátran alkalmazza. Növendékeinél nagy súlyt fektet a társas zenélés fejlesztésére, és ennek gyakorlati alkalmazására. Növendékei szeretik, örömmel járnak hozzá. Mindig készségesen áll a kollégák rendelkezésére, akár szakmai, akár emberi vonatkozásban. Mindenki becsüli és szereti.

Petrucz György, Petruczné Bozsó Klára és P. Tóth Erika a Ceglédi Tankerületi Központ dicsérő oklevelét vehette át.

***

Somogyi Imre Általános Iskola:

Falusiné Nagy-Juhák Andrea igazgatóhelyettest, Tóthné Kocsis Ildikó, Dobozyné Kovács Mária pedagógust 25 éves, valamint 40 éves jubileuma alkalmából Pálinkás Julianna pedagógust és Halasiné Tóth Katalin pedagógust köszönötték, aki nyugdíjba vonulását is ünnepli, valamint Pintér János pedagógust, Csizmadia Mihályné iskolatitkárt és Vígh Lászlóné hivatalsegédet, akik szintén nyugdíjba vonulnak.

Halasiné Tóth Katalin 1978 szeptemberétől képesítés nélküli óvónőként dolgozott, míg 1980 októberében lehetőséget kapott Abonyban a Központi Napközi Otthonban egy alsós napközis csoport vezetésére. A gyerekek között töltött idő megerősítette szándékát, hogy pedagógus legyen. 1982-től a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában dolgozott. Tanított felső tagozaton, nevelőotthonos osztályokban, napköziben. Tanítói diplomáját 1987-ben kapta kézhez. Pályája során mindig foglalkoztatta az oktatás mellett a nevelés, a nevelőiskola kialakítása. Szolnokon a már jól működő iskolaotthonos osztályokban többször hospitált. A szülők körében igényfelmérést végeztek, kolléganőjével tanulmányozták a szakirodalmat. 1991-ben Makai Bélánéval elindította Abonyban az első iskolaotthonos osztályt. Kialakult egy összetartó, egymást segítő, jól együttműködő munkaközösség. Kezdeményezésükre már mindkét iskolában több, ilyen formában működő osztály van. 1996-ban „A képességek sokoldalú kibontakoztatása és a kreativitás fejlesztése az iskolaotthonban” címmel összeállítottak egy tanulmányt az ott folyó munkáról, tapasztalataikról. Pályafutásának meghatározó része volt az a tizenkét év, amit a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában iskolaotthonos pedagógusként tölthetett. Tanítványai szép eredménnyel vettek részt területi, megyei, országos tanulmányi versenyeken. Jól szerepeltek helyi és más településeken megrendezett szavaló és mesemondó versenyen. Nagyon sok műsort állított össze. Szakmai napokon többször tartott bemutatóórát magyarból, szabadidős –napközis foglalkozásból. 2003-ban a Somogyi Imre Általános Iskola akkori igazgatónője hívta, lehetőséget biztosított, hogy egy testnevelés tagozatos osztályt indíthasson iskolaotthonos formában. 2003. július 1-e óta dolgozik a Somogyiban. Nem volt számára ismeretlen ez a hely, hiszen diákként is ide járt. Gyorsan beilleszkedett a tantestület munkájába. Szakmai kihívásnak tekintette, hogy az iskolavezetésnek és az idősebb kollégáknak is bebizonyíthassa az újfajta nevelés-oktatás szükségszerűségét. Rövid időn belül munkaközösség vezetőnek választották, jelenleg is segíti az alsó tagozat munkáját. Több főiskolás végezte nála szakmai gyakorlatát, vizsgatanítását. Mentortanárként is segítette egy-egy gyakornok kolléga tapasztalatszerzését. Magyar nyelv és irodalom, rajz, etika tantárgyakat tanított. Szakmai feladatának tekintette, hogy tanítványaival megismertesse a magyar nyelv helyes használatát, megszerettesse velük a könyveket, az olvasást, tiszta, szép beszédre tanította őket. Tanítványai rendszeresen vettek részt különböző tanulmányi versenyeken és kulturális rendezvényeken. A rajzversenyeken is megmutatták tehetségüket, több megyei és országos helyezést tudhatnak maguk mögött. Pályájának méltó befejezése, hogy 2018-ban, a Nyíregyházán megrendezett Nyelvészkedők versenyen csapata országos első helyezést ért el. Az elmúlt 40, munkában töltött év alatt nagyon sok család gyermekét tanította Kati írni, olvasni. Mindig párban dolgozott, kolléganői hálás szívvel gondolnak az együtt töltött évekre, a szakmai sikerekre. Kívánjuk Katinak, hogy az elkövetkezendő évtizedek jó egészségben és boldogságban teljenek barátai, családja és unokái körében!

***

Pintér János 1954-ben született Kocséron. Az általános iskola befejezése után a nagykőrösi Arany János Gimnáziumban érettségizett, majd az Esztergomi Tanítóképző Főiskola Zsámbéki tagozatán szerzett diplomát. 1976-ban feleségül vette Kazinczy Annát (Gyöngyikét), és azóta Abonyban élnek. Pintér János nagyfokú pedagógusi szakmai felkészültséggel rendelkezik, és sokat tett az abonyi gyermekek balesetmentes közlekedéséért, a tehetséggondozásáért. A közoktatásban 41 éve dolgozik, és 17 éve a Somogyi Imre Általános Iskolában tanít. Ezt megelőzően 24 évig a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola hírnevét öregbítette, ahol 5 évig részt vett a vezetői munkában is, mint igazgatóhelyettes. Pályája kezdete óta részt vesz különböző hazai és nemzetközi versenyeken. 1980-ban Angliában, 21 ország közül csapatával ezüstérmet nyert. Fontos számára, hogy a mai fiatalok is megismerjék a helyes közlekedés szabályait, elsősorban a biztonságos kerékpározást. A mai napig szakkör keretén belül készíti fel tanítványait a kerékpáros országos versenyekre. Szakmai munkájának elismeréseként 2015-ben a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kitüntetésben részesítette a gyermekbalesetek megelőzése érdekében tett munkájáért. Diákjai többször állhattak a dobogó legfelső fokán. 

Szép eredményei közül néhány az elmúlt évekből:

- 2018 májusában a megyei Kerékpáros Iskola Kupa 1. helyezés leány és fiú kategóriában, az országos döntőben fiú kategóriában 4., leány kategóriában 6. helyezés.

- 2017-ben a megyei Kerékpáros Iskola Kupa 1. helyezés leány kategóriában, 2. helyezés fiú kategóriában, majd az országos döntőben 11. helyezés.

- 2016-ban a Kerékpáros Iskola Kupa megyedöntőben 1. helyezés a fiú és a lány kategóriában is. A Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa legeredményesebb lányversenyzőjének felkészítője.

- A 2014/15-ös tanévben az ő közbenjárásával a Somogyi Iskolában 50 tanuló vett részt térítésmentesen a Suli-Moped programban, ahol a tanulók segédmotoros kerékpár vezetői engedélyt kaptak.

A város vezetősége is elismerte munkáját, 2015 júniusában „Abony Közoktatásáért” kitüntetésben részesítették. Ebben a tanévben is - az előző program sikerének elismeréseként - 45 abonyi diák kapott lehetőséget, hogy a tanév végén a bizonyítványa mellé megkapja a segédmotoros kerékpár vezetői engedélyét. Lelkiismeretesen végezte osztályfőnöki munkáját is. A szülőkkel a kapcsolata jó, köztiszteletben álló pedagógus. A rajz tantárgy tanítása során sok pályázaton, versenyen vett részt diákjaival. Éveken át nagy szerepet vállalt a diákönkormányzat munkájában, mint segítő pedagógus. Több mint tíz éve szabadidejében szerkeszti, készíti az iskola évkönyvét. Az iskolai elfoglaltságok mellett hosszú évek óta Berni pásztorkutya tenyésztéssel foglalkozik, társadalmi szerepet vállal a klub országos elnökségében. Sokszínűsége, gyermekszeretete példamutató a kollégák számára. Munkájával értéket közvetít. Kívánunk nyugdíjas éveire jó egészséget, családja és unokái körében hosszú, boldog életet.***

Csizmadia Mihályné, a Somogyi Imre Általános Iskola nyugdíjba vonuló iskolatitkára sokoldalú személyiség, mindennapi munkája mellett az iskola meghatározó egyénisége. 1996 óta dolgozik a közoktatásban. Hosszú időt töltött a Bihari János Zeneiskolában, az ott dolgozó kollégák is hálás szívvel gondolnak az együtt töltött évekre. 2011-ben visszatért a Somogyi Imre Általános Iskolába,  ahol általános iskolai éveit is töltötte. Gyermekszeretete, és hogy még jobban megismerje, segíteni tudja a pedagógusokat, arra ösztönözte, hogy pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensi képzettséget szerezzen. Munkájában precíz, munkaköréhez elsősorban a gazdasági ügyek tartoztak. A pályázatok pénzügyi elszámolásában, a tankerülettel való kapcsolattartásban jelentős szerepet vállalt. Részt vesz Abony város közéletében, 2006 óta tagja a Karitasz Csoportnak, ahol rászorulókat támogat, ruhákat, élelmiszereket oszt, programot szervez. Önkéntes munkájában nemcsak a város felnőtt rászorulóit segíti, hanem az iskola hátrányos helyzetű tanulóit is. A diákoknak rendszeresen Karitasz-tábort szervez, ajándékozással, adománygyűjtéssel szerez örömet. A diákok érzékenyítésére is odafigyel, ezért minden évben más-más osztályt kér fel kis műsor előadására a KARITASZ Csoport által szervezett „idősek karácsonyára”, „idősek világnapjára”. Ilyen rendezvényekkor a gyermekek közösen élik meg az idős emberekkel az ünnep varázsát. Munkájának elismeréseként 2014-ben Szent Erzsébet- díjat kapott a Váci Egyházmegyei Karitasztól. Ő szervezi a Somogyiban az adománygyűjtéseket, akár városi, vagy országos felhívásról is legyen szó. 1996 óta, akkor még, mint szülő, alapító tagja volt a Somogyi Iskola Együtt a Gyermekekért Alapítványnak. Több éve a kuratórium elnöki posztját tölti be. Fő szervezője az iskolai báloknak, segíti a szülői munkaközösség munkáját. Mint a Somogyi Imre Általános Iskola dolgozója és a kuratórium elnöke, jól belelát az iskola mindennapi életébe, és ahol szükséges azonnal segítséget nyújt, legyen az tanulói kirándulás, karácsonyi ünnepség vagy bármilyen iskolai rendezvény. Javaslatára az Alapítvány, az elmúlt években több tanterem bútorzatát újította fel. A PontVelem országos elemgyűjtő program iskolai koordinátora, ösztönzi a kollégákat, és rajtuk keresztül a diákokat a szelektív hulladékgyűjtésre. A kollégákkal, és a diákokkal munkája során mindig segítőkész, együttműködő, elkötelezett dolgozója az iskolának. Kívánunk jó egészséget, hosszú boldog aktív nyugdíjas éveket.

***

Vígh Istvánné Margitka  hosszú éveken keresztül szépítette a Somogyi Imre Általános Iskola tantermeit, és tornatermét. Megbízható, szorgalmas munkatársunk volt, akinek mindig számíthattunk precíz, munkájára, segítőkészségére. Munkatársaival és a gyerekekkel szemben mindig jóindulattal és segítő szándékkal viselkedett. A Somogyi Imre Általános Iskola tantestületének tagjai továbbra is nagy szeretettel várják vissza egy kis kötetlen beszélgetésre. Kívánunk számára nagyon boldog, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket! 

Köszöntjük Katona Rozália, Csöpi nénit, akit az idén rubin diplomával jutalmaztak. 

Katona Rozália, Csöpi néni 1928. szeptember 20-án született Abonyban, és itt végezte iskolai tanulmányait. 1948-ban a budapesti Állami Leánylíceum és Tanítóképző Intézetben kapta meg a tanítói oklevelet.  Immáron ennek 2018. június 26. napján lesz 70 éve. Az egyetem a rubindiploma kiállításával tiszteleg Csöpi néni munkássága előtt. Nekünk, Abonyiaknak is megtisztelő és büszkék lehetünk arra, hogy városunkban is van ilyen kitüntetéssel, rubinoklevéllel elismert pedagógus, tanár. Annak idején Csöpi néni egy tanyasi iskolában kezdett tanítani, majd az abonyi Szelei Úti Általános Iskolába helyezték, ahol mindvégig, egészen az 1983-ban történt nyugdíjba vonulásáig tanította az abonyi gyerekeket. Szerette a matematikát, így a matematika tanári diploma kézhezvétele után a felsős diákokat tanította a matematika tudományára. Minden diákot megtanított számolni. Tehetséges tanítványait éveken át folyamatosan készítette fel a különböző szintű matematikaversenyekre, ahol a diákok szép eredményeket értek el, öregbítve iskolájuk és Abony jó hírnevét. Csöpi nénit mindenki ismeri a városban, hiszen nemcsak matematikára, hanem aktív pedagógus évei alatt táncra is tanította a kicsiket és nagyokat. Oktatott népi táncot, klasszikus táncot és társastáncot egyaránt. A helyi középiskolában éveken át a szalagavató bál nyitótáncának betanító mestere volt.  Fáradhatatlan energiája nyugdíjas éveiben sem csökkent. Szeretett utazni, új kultúrákat megismerni. Rendszeresen járt színházba, operába. A művészetek iránti szenvedélyét nem adta fel: az abonyi rendezvények mellett, a szolnoki kulturális programok rendszeres látogatója.   Barátnőivel heti szinten tartják a kapcsolatot, rendszeres összejöveteleket szerveznek.  Ezeken, amelyek már legtöbbször Csöpi néni otthonában vannak, sokat beszélgetnek, kártyáznak és társasjátékoznak. Csöpi néni szeptemberben tölti be 90 életévét. Az abonyi strand nyitása óta, ott mindennapos vendég, úszik, vigyáz az egészségére, példát mutat minden korosztálynak. Büszkék vagyunk Abony város díszpolgárára, a fáradhatatlan, kiváló pedagógusra, mindenki Csöpi nénijére. Kívánjuk, hogy humora, jó egészsége sokáig megmaradjon. Szeretettel nyújtjuk át az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Dékáni Hivatala által kiállított rubindiplomát tartalmazó díszoklevelet.***

Halasiné Tóth Katalin és Pintér János pedagógusokat az idei évben az a megtiszteltetés érte, hogy Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetnek át. 

Csóka Aranka, Mayer-Nagy Zsuzsanna, Gönczölné Mádi Friderika, Pál-Szabó Andrea, Tóth Renáta, Csizmás Anikó, Király Borbála, Farády Csilla, Gulyás Péter, Tóthné  Kocsis Ildikó, Pintér János, Halasiné Tóth Katalin és Dobozyné Kovács Mária a Ceglédi Tankerület dicsérő oklevelét vehették át. Ezt az elismerést azok pedagógusok kapják, akik munkájuk mellett a tehetséggondozásban, felzárkóztatásban kiemelkedő munkát végeztek a 2017-2018-as tanévben.

***

Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola:

Mészáros Krisztina, Szabó Sándorné 25 éves, Debreczeniné Hegedűs Ágnes 30 éves jubilálót köszöntötték, akik tanulmányi kirándulás miatt sajnos nem lehettek jelen az ünnepségen, valamint Dudinszkyné Szűcs Katalint és Holló Mihálynét nyugdíjba vonulásuk alkalmából.

Dudinszkyné Szűcs Katalin Általános iskolai tanulmányait a Szelei úti Általános Iskolában végezte. Az érettségit a Verseghy Ferenc Gimnáziumban szerezte meg 1973-ban. Ezután a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-műszaki ismeretek és gyakorlatok szakán szerzett tanári diplomát 1977-ben. Pedagógusként 1977-ben Szolnokon, a Beloiannisz úti Általános Iskolában kezdett dolgozni, majd a következő évben a Dr. Csanády György körúti Általános Iskolában folytatta tanári pályáját. A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolába 1987-ben került, ahol 4 évig kémiát, majd matematika-technika tantárgyat tanított. Tanítványaival 1983 és 1984-ben Megyei Technika versenyen I. és II. helyezést, 1988 és 1989-ben Kémia megyei versenyen II. és I. helyezést ért el. Pályafutása során több évtizedig látott el osztályfőnöki teendőket, volt ifjúságvédelmi felelős és munkaközösség vezető is. A 2004/2005-ös tanévben igazgatóhelyettes volt. Kellemes nyugdíjas éveket kívánunk!***

Holló Mihályné Általános iskolai tanulmányait Szolnokon, az Áchim András úti Általános Iskolában végezte. Az érettségit a Varga Katalin Gimnáziumban szerezte meg 1974-ben. Ezután a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait és magyar-orosz szakon szerzett tanári diplomát 1978-ban. Pedagógusként 1979-ben Szolnokon, a Ságvári Körúti Általános Iskolában kezdett dolgozni. 1982-től a K. Bozsó Károly úti Általános Iskolában, azaz a Zöld Iskolában folytatta tanári pályáját, ahol az iskola bezárásáig, közel 17 évig tanított. Itt napközis feladatokat is ellátott, valamint több éven át vezette az iskolai könyvtárat. Úttörővezetői munkájáért dicsérő oklevelet kapott 1989-ben. 1999-től továbbra is Szolnokon, a Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola napközis nevelőjeként dolgozott. 2002-től a Dr. Hegedűs T. Szakiskolában volt magyar szakos tanár. Ebben az iskolában is vezette a könyvtárat, valamint 14 éven át volt osztályfőnök. 2016-tól a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában volt napközis nevelő, majd magyar tanár. Pályafutása során több tanfolyamon vett részt, a rábízott feladatokat mindig lelkiismeretesen végezte, gyerekekhez való viszonya, szociális érzékenysége példaértékű. Szavajárása szerint rossz gyerek nincs, csak csintalan – ami az évek során megszívlelendő tanáccsá nemesedhet sokunk számára. Kellemes nyugdíjas éveket kívánunk!
 
***
 
Horváth Zsuzsánna, Korbély Izabella Krisztina, Reich Anikó, Kovács Gáborné, Mohácsi Zsófia, Török Istvánné, Szabóné Németh Ilona a Ceglédi Tankerület dicsérő oklevelét vehették át. Ezt az elismerést azok pedagógusok kapják, akik munkájuk mellett a tehetséggondozásban, felzárkóztatásban kiemelkedő munkát végeztek a 2017-2018-as tanévben.

Köszöntjük Földi Pálnét, Mladoneczky Györgynét, akiket az idén arany diplomával, Magyar Sándornét gyémántdiplomával és  Bedekovics Andornét, akit vasdiplomával jutalmaznak.

Földi Pálné 1945. december 21-én született Abonyban. Itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. Képesítés nélküli nevelőként kezdett dolgozni a berettyóújfalui járásban, majd 1965-től az Ujirázi Általános Iskolába került, ahol kisdobosvezetői tisztséget látott el, valamint az ifjúsági könyvtárat is vezette. A Debreceni Tanitóképző Intézetben 1968-ban megszerezte a tanítói diplomáját. Ezután a Jászkarajenői Általános Iskolában folytatta pályafutását, majd 1969-től a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolába helyezték. Részt vett rajvezetőképző táborban és úttörőtáborban is. Munkája során 1984-ben Osztályvezetői dicséretet kapott, 1986-ban az Országos Úttörőelnökség Dicsérő Oklevelét vette át, majd 1989-ban Kiváló Munkájáért kapott elismerést.
Gratulálunk az Arany Diplomához és további szép nyugdíjas éveket kívánunk! Mladoneczky Györgyné 1946. február 24-én született Budapesten, itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. Tanítói diplomáját 1968-ban szerezte meg a Budapest Tanítóképző Intézetben. Abonyban, a József Attila Nevelőotthonban kezdett dolgozni, majd a Gyáli 2. sz. Általános Iskolába helyezték át. 1969 augusztusától, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában tanított 33 évig. Pályafutása során tagja volt a Pedagógus Szakszervezetnek is. 1985-ben osztályvezetői dicséretet, 1990-ben pedig Miniszteri Dicséretet kapott.
Arany diplomájához gratulálunk további szép nyugdíjas éveket kívánunk! 

***

Köszöntjük Magyar Sándornét, akit az idén gyémántdiplomával jutalmaznak.

Magyar Sándorné 1937. szeptember 11-én született Földesen, itt végezte általános iskolai tanulmányait is. 1955-ben érettségizett Debrecenben, majd a Pedagógiai Főiskolán tanult Egerben, ahol 1958-ban magyar-történelem szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett. Ebben az évben kezdett tanítani Abonyban a Szelei úti Általános Iskolában, ahol úttörő vezető is volt. 1966-ban került a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolába áthelyezéssel. Pályafutása alatt tagja volt a Pedagógus Szakszervezetnek, ahol, mint járási köznevelési felelős tevékenykedett. A tanítás mellett iskolai könyvtáros, járási osztályfőnöki munkaközösség-vezető, magyar szakmai munkaközösség-vezető és iskolatanács tag is volt.

Kitüntetései:

- Dicsérő Oklevél 1976-ban
- Kiváló munkáért 1978-ban
- Szakszervezeti Munkáért Ezüst Fokozat 1984-ben
- Vezető Pedagógus 1986-ban
- Szocialista Kultúráért 1989-ben

GRATULÁLUNK!
***

Köszöntjük Bedekovich Andornét, akit az idén vasdiplomával jutalmaznak.

Bedekovich Andorné 1933. november 21-én született Abonyban. Általános iskola tanulmányait is itt végezte, majd különbözeti vizsgával a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumba vették fel és 1952-ben leérettségizett. Ezután képesítés nélküli tanítónak jelentkezett és 1953-ban a Nagykőrösi Tanítóképzőben tett képesítő vizsgát. Ebben az évben került az Abony Sashalmi Általános Iskolába, ahol két évig igazgató-tanító volt. 1956-tól a Szelei úti Általános Iskolában dolgozott, majd 20 év után áthelyezték a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolába napközis nevelőnek. 1979 januárjától a Központi Napközi Otthonban dolgozott. Pályafutása során 1984-ben kiváló úttörővezető kitüntetésben részesült, 1988-ban pedig Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott.

***
 
Kinizsi Pál Gimnázium:

Reich Lászlóné 30 éves jubilálót, valamint Szabados László pedagógust és Éberhardt Ferencné takarítónőt nyugdíjba vonulásuk alkalmából köszöntötték. 

Éberhardt Ferencné, Zsuzsi 22 évet töltött a Kinizsi Pál Gimnáziumban. Az eltelt idő alatt szoros kapcsolatot alakított ki a kollégákkal. Fiatalabb korában is Abonyban élt és dolgozott. A Bem József Szakiskola elvégzése után cipőfelsőrész készítőként dolgozott, majd a Városi Sportcsarnokban helyezkedett el takarítóként. A gimnázium takarítói állásába 1996-ban került. Aktív munkavégzés, gyors, becsületes munka jellemzi. Szereti, ha munkája nyomán tiszta tantermek, illatos függönyök, barátságos épület fogadja a diákokat, pedagógusokat, szülőket. Kora reggel és késő este szolgálja munkahelyén az intézmény működését. Barátságos, közvetlen személyisége révén figyel a diákokra és felnőttekre egyaránt. A bejáró tanulókat már reggel 7 óra előtt fogadja, ellenőrzi az intézmény épületeit, jelzi a pozitív és negatív jelenségeket. Az iskolai rendezvények rendszeres segítője, nélküle nehéz lesz megszervezni a háttérben zajló folyamatokat. Munkakörén túl önként vállalja a hétvégi munkavégzést is, pl. szalagavató, ballagás, érettségi idején. A tantestületi összejövetelek, Mikulás-estek fő szakácsa, Zsuzsi lángosa messze földön híres. Szeretnénk, ha még sok éven keresztül velük lenne a Gimnáziumban. Szívesen látják, bármikor jön, feladatot is találnak, meg alkalmat is arra, hogy egy szelet sütemény mellett beszélgethessenek. Azt kívánjuk, hogy a sokévi munka utáni megérdemelt pihenése aktív, szórakoztató legyen. Boldog nyugdíjas éveket kívánunk!

***

Szabados László 2009. augusztus 17-től dolgozott a Kinizsi Pál Gimnáziumban. Informatikatanárként helyezkedett el, és nyugdíjba vonulásáig itt tanította a diákokat.  A szakközépiskola informatika szakmacsoport oktatásának volt oszlopos tagja. A programozást a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola villamosipari szakán  sajátította el, 1985. évben,  megalapozva ezzel munkavállalásait.  Aktív éveit – tősgyökeres abonyi lakosként – több helyi iskolában töltötte. Dolgozott a József Attila Nevelő Otthonban, a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában, és az utóbbi időben a Montágh Imre Általános Iskolában.  Minden tantestületben részt vállalt a pedagógiai feladatokból.  A  tanár életében is eljön egyszer az a pillanat, amikor búcsút kell intenie az alma maternek. De azt kívánjuk, hogy ez a búcsú csak jelképes legyen. Az iskola kapuja nyitva áll, hiszen még itt vannak azok a diákok, akiket Szabados tanár úr tanított.  A Gimnáziumban értékes kapcsolatokat alakított ki, főként már a felnőtté váló, érettségi előtt álló tanulókkal. Több volt tanítványával a mai napig szoros kapcsolatot tart. Értékelte a diákokban a tanulást, a tudást, a gondolkodást, a jó humort. Kollégáival tartalmas és jóízű beszélgetéseket folytatott a tanáriban, vagy a dohányzóhelyen. Bár az utóbbi időben a szüneteket gyakran töltötte az épület körüli 5 méteres távolságon belül. Nyugdíjba vonuláskor talán a legfontosabb az, hogy legyen valamilyen terve az embernek a nyugdíjazás utánra. Akinek nem volt terve, csak várta a pihenést, az többnyire hamar betelt vele. Viszont akinek terve van, az lehetőségként tudja felhasználni a több szabadidőt. Unokákkal foglalkozni, kertészkedni, elutazni olyan helyekre, ahova eddig nem volt idő. Kedves Laci, szervezz minél több programot magadnak és családodnak! A ballagóknak is azt szoktuk mondani, hogy álljanak készen az új ismeretek, új élmények befogadására. Miért mondanánk mást a felnőtteknek? A nyugdíjas évekhez szeretnénk Neked jó egészséget és sok boldogságot kívánni, reméljük, hogy gyakran látogatsz vissza hozzánk. ***

Dobozy Edgár és Tóth János a Ceglédi Tankerület dicsérő oklevelét vehette át. Ezt az elismerést azok pedagógusok kapják, akik munkájuk mellett a tehetség gondozásban, felzárkóztatásban kiemelkedő munkát végeztek a 2017-2018-as tanévben.  

Távollétében köszöntötték az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely volt dolgozóját, Komlósné Pelle Zsuzsannát, aki ebben az évben vonult nyugdíjba.

Komlósné Pelle Zsuzsanna 20 éven át meghatározó személyisége volt a Városi Könyvtár munkájának, ebben az évben nyugdíjba vonult. Tudása, szakmai kompetenciája sok éven át segítette a könyvtári munkát, a könyvbeszerzést, a feldolgozó munkát, a gördülékeny és pontos nyilvántartás vezetést. Ez a munka nem látványos, bár nagyon fontos része egy intézmény megbízható működésének. A munkájának köszönhetően mindig kiválóan feleltek meg a szakmai felülvizsgálatokon. A megbízható munka komoly alapokat kívánt, mely kitűnik rövid életrajzából: Komlósné Pelle Zsuzsanna, 1958-ban született Szolnokon. Érettségi bizonyítványát Abonyban, a Kinizsi Pál Gimnáziumban szerezte meg. Tanulmányait Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta, magyar-könyvtár szakos hallgatóként. Pályáját, a ceglédi városi könyvtárban kezdte feldolgozó könyvtáros, illetve mozgókönyvtárosként. Az intézményben csoportvezetői feladatokkal is megbízták. Egy évig a ceglédi Bem József Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában pedagógusi teendőket látott el, mint magyar tanár. A könyvek iránti szeretete, a könyvtári légkör, azonban ismét a ceglédi városi könyvtárhoz vonzotta. Kiváló, lelkiismeretes munkáját bizonyítja, hogy könyvtári munkája során számos megbízatást kapott, mint a közalkalmazotti Tanács Elnöki posztja, illetve a főiskolai hallgatók szakmai gyakorlatának vezetője. Társszerzőként publikált, az 1990-ben megjelent, Útmutató a könyvek leíró betűrendes katalógusának szerkesztéséhez c. szakmai műben. 1998 januárjában áthelyezéssel került Abony Város, Petőfi Művelődési Ház intézményéhez. A számítástechnika robbanásszerű fejlődésével vállalta az informatikai ismeretek elsajátítását, hiszen munkája során az állandó és rohamos technikai fejlődéssel nézett szembe. A Városi Könyvtárat mindig igyekezett a legkorszerűbb technikával felszereltetni, a látogatóknak számítógép kezelésből segítséget nyújtani. Ennek érdekében állandóan képezte magát. Számos szakmai tanfolyamokat végzett el, többek között 1994-ben szoftver-üzemeltetői tanfolyamot, 1995-ben az Országos Széchenyi Könyvtárnál, az Időszaki kiadványokban megjelent bibliográfiai leírás továbbképző tanfolyamán szerzett bizonyítványt, továbbá 2002-ben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkarán informatikus könyvtáros bölcsész diplomát szerzett. 2009-ben a Pécsi Tudományegyetem Információs Társadalmi Tanácsadó akkreditált képzésén vett részt. 2012-ben a Nyírségi Segítő Kéz Alapítvány megbízásából szervezett, agrár-e Tanácsadó képzési programon vett részt, ahol sikeres záróvizsgát tett. Minden tudásával, az intézmény szakmai és társadalmi megítélését, presztízsét igyekezett növelni. Nyugdíjba vonulása után, leánygyermeke után költözött Szegedre, ahol két unokája körében kívánja eltölteni további nyugdíjas éveit.

Kedves Zsuzsi! Kívánunk neked kellemes pihenést, családod körében további sok boldog évet!

Egy meglepetés díj átadására is sor került. Dr. Ménkű Szilvia rendőr alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Pintér Jánosnak a sok évtizeden át a gyermekek közlekedési biztonsága érdekében folytatott munkásságáért díjat adott át.

***
 
Az intézmények pedagógusainak köszöntése után az „Abony Közoktatásáért díjak átadása következett. A kitüntetett személyekről és tevékenységükről itt számoltunk be részletesen.

Az ünnepség zárásaként Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony Abony város lakossága és Abony Város Önkormányzata nevében köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak és a pedagógusmunkát segítőknek, majd fogadásra invitálta őket a Kultúra Háza aulájába.

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk kitüntetett pedagógusainknak, további eredményes munkát kívánunk! A nyugdíjba vonuló és nyugdíjas pedagógusainknak további jó egészséget, hasznos időtöltést kívánunk!

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás

A méltatásokat Korbély Csabáné bocsátotta rendelkezésünkre! Köszönet érte!