Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 08 péntek - 12:00:01     Városi rendezvények      Hozzászólás0
„A legenda újjáéled” avagy a III. Abonyi „Tarka borjú” Főzőverseny & Hagyományőrző találkozó

   Az „Abonyiak: a tarka borjúsok”, szól egy régi történetben, amit a mai generáció talán már hallomásból sem ismer.

   Miért kapta Abony ezt a megtisztelő „címet”? Ez egy hosszú mese, amely röviden a következő. A gazda kivitte a vásárba eladni a borjúját, de mivel az nem tarka volt, nem lelt vevőt rá. Gondolt egyet: lefestette tarkára. Lett is vevő rá, de az üzlet megkötése után el kezdett esni az eső, ami lemosta az állatról a festéket. Az üzlet így meghiúsult, de a bélyeg Abonyon maradt.

   Régen érlelődik az abonyiakban, hogy ezeket a – már legendává szelídült – történeteket fel kellene eleveníteni. Itt az alkalom,hogy megmutassuk országnak,világnak: tarka borjúsok vagyunk és a fakanalat is jól forgatjuk! Borjúból, marhából, itt az Alföld közepén, kitűnő ételeket tudunk készíteni!

Felhívjuk Abony lakosságát, cégeket, baráti társaságokat, egyesületeket, magán szervezeteket, családokat, vegyenek részt egy olyan főzőversenyen, amely ezt az abonyi legendát járja körül!Az ételeket marhahúsból vagy borjúhúsból kell elkészíteni (az sem baj, ha tarka)! 

Három kategóriában lehet nevezni:
- Bográcsos ételek
- Sültek, grillek
- Egyéb, Kinizsi korabeli ételek

A főzéshez helyet, vizet, tűztálcát biztosítunk, de a főzési alapanyagokat, eszközöket, tüzelőket (fa, gáz) a csapatoknak kell hozniuk!

Nevezési díj: 1500 Ft/csapat

A verseny menete:
1. Előre be kell jelentkezni az intézménybe a 06 53/ 360-075-ös telefonszámon vagy az abonyinaplo@gmail.com e-mailen keresztül!
2. A jelentkezési lapot ki kell tölteni, a csapatvezetőnek aláírva el kell küldeni a következő címre: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH  2740 Abony, Kálvin u. 1. VAGY a bescannelve az abonyinaplo@gmail.com e-mail címre!

A JELENTKEZÉSI LAP IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE, vagy elvihető az abonyi Kultúra háza portájáról (Kálvin u. 1.).

3. A verseny programja (augusztus 4.):
08:00: Regisztráció (nevezési díj befizetése: 1500 Ft a helyszínen), helyek elfoglalása 09:00 Megnyitó, tűzgyújtás
12:00–13:30 Zsűrizés
14:00 Eredményhirdetés

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 1.

Jöjjenek el, töltsünk el együtt egy vidám napot, támasszuk fel a legendát!  
 
Az III. Tarka Borjú Főzőverseny időpontja: 2018. augusztus 4. 8:00 óra a IV. Tó Party keretén belül.

Helyszín: Abony, Mikes-tó.

Bővebb információ: 53/360-075 vagy abonyinaplo@gmail.com

Az Abonyi Kultúra Háza munkatársai