Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 27 szerda - 16:28:19     Városi rendezvények      Hozzászólás0
AKIK MEGKAPTÁK, AMIT AKARTAK - Veres Tamás színdarabjának ősbemutatója Abonyban-

   Kedves olvasóink! Aktuális színházélményünket és egyben ajánlónkat küldjük. Szíki Károly
 
   Élő. Lüktető színkör az Abonyban működő Nagyabonyi Színkör. Vezetője Király Béláné Izabella tökéletes darabválasztó rendező, dramaturg és szervező. Ezúttal, ismételten  19-re lapot húzott és nyert azzal, hogy Veres Tamás darabját választotta a társulata számára.

   Veres Tamás költő Abonyban született 1976-ban, itt járt iskolába, majd Ceglédre költözött. Ma is Cegléden él. Már kamaszkorában kezdett verseket írni. A 2000-es évek végén küldte el poémáit irodalmi pályázatokra, amelyek közül szinte mindegyiken dobogós helyen végzett.

   2003-2007 között a Nokomplett füzetek sorozatban jelentek meg viccfüzetei: Az 500 Nokomplett iskolai intő, az 500 Nokomplett iskolai aranyköpés és a Nokomplett panaszkönyv. Díjak, nyertes pályázatok sokasága igazolja, hogy ezen a pályán otthonosan mozog. A Nagyabonyi Színkörrelkötött szövetsége sikert ígért. És valóban: kirobbanó sikert ért el a társulat a szerzővel és rendezővel egyetemben. 

   Mi is a siker kulcsa ez esetben? A jó helyzetkomikum, a komédia-véna és kabaré- komplexum, s némi abszurdum, ami a mai kort is kemény kritikával illeti (koldusok, hontalanok, közmunkások aktuális dráma-szituációja). 

   A sikert megalapozó tényezők jelen vannak a műben és a tolmácsolásban egyaránt. A társulat nem minden esetben teljesített maximális hőfokon, nem minden szereplő jutott el a szerepformálás csúcsára, de a közönség meglehetősen magas hőfokon szórakozott azokon a szituációkon, amikben talán ő is benne volt már: hogy a jó tündér Bölcsnek, Gazdagnak, Művelt embernek, Orvosnak szerepkörében életlehetőséget biztosított számára, de hogy mivé lett ez az álom, azon gyakran szórakozunk a hétköznapokban is, nem csak a színdarab komikus jeleneteiben. 

   Tanulságos példákat és szituációkat dolgoz fel az író, és egyben tükröt is állít elénk: mivé tudunk lenni, válni, ha valaki leteríti elénk a mennybe vezető szőnyeget. 

   A szereplők közül kiemelni bárkit, igazságtalan lenne. Ismerve egy amatőr színpad áldozatos tevékenységét, stílustalan lenne teljesítmény-hierarchiát felállítani. Nem is ez a célja ennek a köszönő-köszöntő írásnak. Egy rövid mondattal: az egész társulat elismerésre méltó teljesítményt nyújtott! 

Fotó forrása: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely Facebook oldala