Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 29 péntek - 16:45:32     Hivatali hírek      Hozzászólás0

szabo_andrasne_abony_varos_egeszsegugyeert_kituntetes_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   A magyar egészségügy napja alkalmából, a Semmelweis-napi ünnepség keretében köszöntötték a helyi egészségügyben dolgozókat 2018. június 29-én, a Városháza dísztermében.   

   Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Z-94/2018. (V. 31.) számú határozatával döntött arról, hogy az „Abony Város Egészségügyéért” kitüntetést 2018. évben Szabó Andrásnénak adományozza.

   A kitüntetést plakett, oklevél és pénzjutalom kíséretében Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony adta át a kitüntetettnek, akit Korbély Csabáné, a Humánpolitikai Bizottság tagja méltatott.


Szabó Andrásné méltatása:

   Szabó Andrásné, született Sápi Rozália 1946. évben született Sarudon. Egészségügyi szakképesítését az általános iskola elvégzése után Egerben az Egészségügyi Szakiskolában szerezte. A szakképesítés megszerzése után a Salgótarjáni Kórház Fül-Orrgége Osztályán nővérként dolgozott. Szabó Andrással kötött házassága után Abonyba költözött, majd az abonyi Szociális Otthonban vállalt munkát, mint egészségügyi asszisztens.

   Egy év után néhai dr. Kalotai Tibor körzeti orvos asszisztense lett, ezt követően dr. Szabó Sándor mellett végezte asszisztensi és házi betegápolói feladatait 1987-ig. Az asszisztensi és házi betegápolói munkáját 1987. évtől dr. Gyuris Mária Valéria háziorvos körzetében folytatta főállásként nyugdíjba vonulásáig, de nyugdíj mellett a mai napig végzi magasszínvonalú, szakmai elhivatottsággal.

   Több évtizedes példamutató munkája okán a város lakossága által tisztelt és nagyrabecsült személyiség Rózsika, mert csak így ismerik és ismerjük mi abonyiak. Kitartó, szívós munkája, megértő és együttérző csendes hozzáállása miatt Őrá mindenki számíthatott és a mai napig is számíthat az egészségügyben. Rózsika jelenleg is dolgozik a Rendelőintézet készenlétiseként, segítve ezzel az egészségügy szakmai területét. Kiemelkedő, becsületes, lelkiismeretes több mint fél évszázados szakmai munkája érdemessé tette „Abony Város Egészségügyéért” kitüntetés odaítélésére. Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk Szabó Andrásnénak a kitüntetéséhez! További jó egészséget kívánunk!
 
Cikk és fotó: Darányi Erika