Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 augusztus 06 hétfő - 08:24:38     Városi rendezvények      Hozzászólás0

oseinkplakat_kerekparostura_abonyi_abony_abonyban_abony.hu_2018.jpg   Kiskunfélegyháza újratelepülésének 275. évfordulója alkalmából „Őseink Útján” elnevezéssel háromnapos kerékpáros túra indul augusztus 11-én Kiskunfélegyházáról Jászfényszarura. A túrán Abony városát is érintjük. A vasútállomáson szeretettel várjuk majd a kerekezők csatlakozását, akik az egész túrát, vagy csak egy-egy szakaszt szeretnének teljesíteni - közölte honlapunkkal Kovács Gyula főszervező.

Az útvonal: Kiskunfélegyháza – Jászfényszaru – Kiskunfélegyháza (Táv 135 – 135 km).
Szállásról a szervezők korlátozott számban gondoskodnak.

Részvételi feltételek:
Megfelelő erőnlét
Kifogástalan műszaki állapotban lévő kerékpár
A KRESZ szabályainak betartása

Regisztrációs díj: 1.000 Ft (Az összeg magában foglalja a biztosítást is. Akik csak egy-egy szakaszt kívánnak végigtekerni, azoknak nincs regisztrációs díj)

Útvonal:

Kiskunfélegyháza – augusztus 11. Indulás 5:30 órakor a Hattyúház elől

Tiszaalpár – Földvár pihenő - Továbbindulás kb. 6:40 órakor

Tiszakécske pihenő (Attila utca – Tiszapart) – Továbbindulás kb. 8:00 órakor 

Köröstetétlen – Templom – Továbbindulás kb. 9:45 órakor

Abony – Vasútállomás – Továbbindulás kb. 11:00 órakor

Tápiószele – Mediterrán pékség – Továbbindulás kb. 12:30 órakor

Jászberény – Jászkun főkapitány szobor – Hosszabb pihenő – Továbbindulás kb. 15:00 órakor

Jászfényszaru – Érkezés kb. 16:30 órakor

További részletekért keresse Kovács Gyula főszervezőt a 06-70/624-0554-es telefonszámon vagy a Facebook-on: www.facebook.com/őseink-útján-jászkun-kerékpáros-emléktúra

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! A túra nem verseny! Az emléktúra támogatói: Jászfényszaru Önkormányzata, Kiskun Múzeum Baráti Köre Egyesület, Time óraszaküzlet, Rádió Smile.

Darányi Erika

Nagyításért KLIKK a plakátra!