Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 augusztus 06 hétfő - 14:51:59     Városi rendezvények      Hozzászólás0

torokbalinti_kamarakorus_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.png   A Törökbálinti Kamarakórus nagy örömmel fogadta el az Abonyi Lajos Művelődési Ház meghívását, az általa minden évben megrendezésre kerülő „Nyári Zenés Est Abonyban” című rendezvényre. Idén a kamarakórusunk egész estét betöltő előadását hallgathatta a város zenebarát közönsége.

   A modern városi kultúrház udvarának nyári szellő fútta hangulata, a zenekedvelő közönség figyelme, szeretete hatotta át 2018. június 30-i koraestét. A Törökbálinti Kamarakórus Hangoló című koncertjének mottója: „Érzelmek, szerelem, szeretet, gyűlölet, indulat és más érzések a zene nyelvén” hűen fejezi ki mindazokat a benyomásokat, amelyekből ízelítőt adtunk a város zenét, kóruséneket kedvelő és értő közönségének. A repertoár rendkívül változatos és sokszínű volt, a legkülönfélébb zenei stílusjegyekkel.

   Boros Tibor karnagyunk minden elhangzó mű előtt néhány gondolattal áttekintést adott a kórusmű szerzőjéről, történelmi hátteréről, az adott kor zenei irányzatáról, a mű hangulatáról.

Műsorunkon szerepelt:

 • Jerry Esters: Three Contemporary Latin Settings
 • Rachmanyinov: Bogorogyice
 • Verdi: Pater Noster
 • Victor C. Johnson: Pie Jesu
 • Kodály: Jézus és a kufárok
 • Bárdos: Régi táncdal
 • Karai: Vidám nóta
 • A La Nanita Nana – spanyol dal
 • Randy Newman: Dayton Ohio 1903
 • Scandinavian Shuffle – skandináv „csoszogás”
 • Douglas Brenchley: Alleluia
 • Lennon–McCartney: Hey Jude
 
 
   A Beatles örök slágerét követően a közönség már vastapssal köszöntötte a kórust és karnagyát. Így nem maradhatott el erről a tartalmas, érzelmekkel átfűtött estéről sem kórusunk egyik kedvence, a minden idők egyik legmeghatóbb magyar dalának, az Esti dal -nak az előadása sem.

   Különleges élmény volt számunkra is, hogy a Törökbálinton ezidőtájt vendégeskedő külföldi tájépítész hallgatók közül hárman is - akik az otthoni főpróbánkra már ellátogattak - elkísértek bennünket Abonyba. A nyelvi nehézségek és az eltérő kultúra ellenére olyan örömmel és áhítattal élvezték a kórus énekét, mintha összetartozásunk már régről fakadna, s érzéseink egybeforrtak volna. Ugyancsak megtisztelő volt számunkra, hogy az előadás után odajött hozzánk Abony polgármestere Romhányiné dr. Balogh Edit, aki személyesen gratulált nekünk és köszönte meg a Kamarakórus magas színvonalú, különleges előadását.

   Másnap a Ceglédi Evangélikus Templomban Szlankó Orsolya lelkész felkérésére közreműködtünk a délelőtti istentiszteleten, ahol Gounod: C-dúr miséjét énekeltük orgonista kísérettel.Ezt követően egy újabb feledhetetlen élménnyel gazdagodtunk a Ceglédi Dobmúzeum megtekintésével. Az Európában is egyedülálló kiállítás Kármán Sándor magángyűjteménye, és személyesen ő mutatta be a különleges ütőhangszereket, mindegyikhez egy-egy történetet hozzáfűzve úgy, hogy a végén különleges dobjátékában is gyönyörködhettünk.

Beszámolt: Scholtz Hilda kórustag
Forrás és fotók: torokbalint.hu