Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 augusztus 06 hétfő - 17:57:51     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely az idei évben is megrendezte a Tó Partyt és az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt, 2018. augusztus 04-én Abonyban.

   Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú históriáját. Három évvel ezelőtt a legenda újjáéledt, azóta minden augusztus első szombatján megállíthatatlanul száll a finomabbnál finomabb étkek illata az alföldi település Mikes-tavának partjáról. A főzőversenyre családok, baráti társaságok, cégek és civil szervezetek is örömmel fogadták el a meghívást településünkön innen és túl. A fakanálforgatók a hagyományokhoz igazodva ezúttal is marhából, ill. borjúból készült ínyencségeket varázsoltak az asztalokra. A finomságokat déltájt szakmai zsűri értékelte, akiket a versenyzők különleges tálalással vagy éppen meglepetésekkel igyekeztek levenni lábukról, ill. „ízlelőbimbójukról”. A gasztronómia mesterei a szemet gyönyörködtető, ízletes ételek közül végül kiválasztották a legkiválóbbakat, melyek készítői ünnepélyes keretek között tartott eredményhirdetésen vehették át a megérdemelt ajándékaikat. A rendezvényen megemlékeztek a július végén, a Mikes-tónál tragikus balesetben elhunyt kisfiúról is.

KLIKK a képre a fotógalériáért!

   A főzőverseny mellett egész nap kirakodóvásár, gyermekudvar, városnéző vonat és változatos programok várták a kikapcsolódni vágyókat a szép környezetben. Délután helyi csoportok műsorát láthatta a nagyérdemű, így fellépett a rendezvényeken rendszeresen bemutatkozó Bihari Ifjúsági Stúdió és a Melody Band. A kisebbek a Széltolók gyermekkoncertjét tapsolták végig. A Pest Megyei Polgárőr Szövetség látványos kutyás, lovas, motoros bemutatójára sokan voltak kíváncsiak. Rendőreink hasznos, bűnmegelőzési tanácsokkal szolgáltak a kilátogatók számára. A húrok közé csapott a Sunset Limited zenekar, melyet a Facebook sztárja, Tibi atya prédikációja követett. Krisz Rudi énekes, zenész, zeneszerző és Wolf Kati énekesnő, aki 2012-ben hazánkat képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, legkedvesebb slágereikkel érkeztek a Tó party színpadára. Az este vízi lampion úsztatással, lézershowal, majd a Kontroll zenekar koncertjével, és retró diszkóval zárult, ahol a sztárvendég ezúttal Raul volt. Reméljük, hogy mindenki talált magának megfelelő programot, és jövőre ugyanitt, együtt éltethetjük tovább az abonyi tarka borjú legendáját.

A főzőverseny eredményei:

Bográcsos étel    
Abszolút 1.Raffai család  
1.Egyedül Nem Megy Alapítvány  
1.Baráti Kör  
2.Karcagi Fakanál Forgatók  
2.Riskák és Bikák Team  
2.Vörös Szegfű  
3.Dréher Söröző  
3.Riska   
3.Kisgazda  
     
Sültek, grillek    
1.Raffai család  
2.Kisgazda  
3.Bádogosok  
     
Egyéb, Kinizsi korabeli ételek  
1."Marha-Jó-Pofák"  
2.Bikák és Riskák Team  
3.Napvirág  
     
A Tarka borjú főzőverseny vándorkupáját a Raffai család nyerte.

Lampion készítő verseny eredményei:
1. Tóth Tiborné
2. Khórer Regina és Khórer Attila
3. Jandácsik Dominik és Jandácsik Violetta
4. Szőke Gergő
5. Nagy Anna Lili

 

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Darányi Erika, Antal Viktor, Székely Szilárd

Videós összefoglaló a rendezvényről:
 
 A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.