Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 06 csütörtök - 14:58:09     Hivatali hírek      Hozzászólás0

szolnoki_uti_gyalogatkelo_abonyban_abony_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Hosszú évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a lakosság azon kérése, hogy a nagytemetőnél a Szolnoki úton kerüljön felfestésre gyalogos-átkelőhely.

   Ez a kérés fokozódott akkor, amikor a távolsági buszmegállók kialakításra kerültek, illetve a páros oldalon a temetővel szemben virágüzlet is nyílt. A Szolnoki úton mindig nagy volt a gépjármű forgalom, akkor is, amikor 4-es út volt és most is, amikor 40-es besorolást kapott. Ez utóbbi annyiban hozott változást, hogy a tehergépjárművek száma lényegesen csökkent. Az úton történő gyalogos, vagy kerékpáros átkelés mindig balesetveszélyes volt, de ez valamennyi útszakaszra jellemző.

   Visszatérve a kiinduló gondolathoz – az érvényes jogszabályok betartásával az elmúlt évben kiépítésre került a gyalogos-átkelőhely, mely 2017 októberében átadásra is került. Mostmár lehet szabályosan, biztonságosan átkelni egyik oldalról a másikra. Gondoljuk ezt néhányan és ki is használjuk ezt a lehetőséget. Sajnos azonban azoknak a száma a több, akik talán megszokásból, de a „zebra” melletti átkelést választják, pedig csak néhány métert kellene megtenniük ahhoz, hogy nagyobb biztonságba érezzék magukat a forgalomban.

   Az átkelőhelynél a festés megkopott, de a napokban ennek kijavítása, újrafestése megtörtént. Kérjük az erre közlekedőket, hogy saját-, gyermekeik-, hozzátartozóik-, embertársaik érdekében használják ezt a lehetőséget, higgyék el, a biztonság mindenkinek megér néhány méteres gyalogolást.

Pető Istvánné
önkormányzati képviselő

Abony.hu fotók: Darányi Erika