Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 13 csütörtök - 16:47:17     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   A Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Nagykőrösi Szervezete 2018. szeptember 08-án tartotta Esélyegyenlőségi napját. A rendezvény a Relevé tánccsoport fellépésével kezdődött.

   A megnyitón köszöntötték Bende Jánosnét, aki a Nagykőrösi Szervezet vezetője volt a kezdetektől, Krausz Ferencet, a szervezet titkárát, Bunna Katát, a Váci Egyesület irodavezetőjét és a Diadalív Lakóotthon vezetőjét, valamint Mohácsi Istvánnét, a Tápiószentmártoni Szervezet titkárát.

   Mohácsi Istvánné hangsúlyozta, összefogással, együtt sok mindent el tudunk érni. Sajnos a szervezetek „ellaposodtak”, sok az idős tag, a fiatalok kevesen vannak. A szervezetek vezetőit arra kérte, tartsanak ki, amíg a fiatalok bekapcsolódnak az egyesület, szervezet munkájába. Emellett a legújabb jogszabályváltozásokról is tájékoztatót kaptunk.

   Bunna Kata szerint kevés a személyes kapcsolat a fiatalok részére, ami lehet jó, illetve rossz is, de mivel a technológia fejlődik, így nekik nincs még szükségük a személyes találkozásokra, beszélgetésekre, mert ők ezt számítógépen, okos telefonon intézik. A csoportvezetőknek munkájára nagy szükség van, hisz ők tudják, kinek mire van szüksége. 2018 májusában, Inárcson, a Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtárban volt a tisztújító küldött gyűlés, ahol a küldöttek megszavazták Dr. Chikán Csabát és Roszik Csabát társelnöknek.   Megyénkben a következő vezetőket tüntették ki: Lakatos Györgyné (Taksony), Mohácsi Istvánné (Tápiószentmárton), Bunna Kata (Vác), Bellay Katalin (Abony). A kitüntetetteknek gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert és egészséget kívánunk.

   Ezt követően a Nagykőrösi Rendőrkapitányság közlekedési tájékoztatója hangzott el a gyalogos, a kerékpáros és a kerekes székes közlekedésről, majd Zékány Pétertől és Polyecskó Tibortól beszámolót kaptak a résztvevők a „Korlátok nélkül - Mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektről.

   Elhangzott, hogy a toborzás 2018. február 01-jén kezdődött és év végére be is fejeződik. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) megyénként átlagosan 30, összesen 600 mozgáskorlátozott személynek tud segítséget nyújtani a „Korlátok nélkül - Mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektjével.   A programban az aktívkorú, mozgáskorlátozott emberek vehetnek részt, akik a sorstársi mentorokkal együttműködve a mindennapokban tesztelik azokat a személyre szabott infokommunikációs eszközöket, amelyek segítségével önállóan tudnak ügyeket intézni, hozzájárulva ezzel az önrendelkező élethez.

   A projekt általános célja mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatásának elősegítése, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésük javítása. A MEOSZ hosszú távú célja az, hogy az infó-kommunikációs akadálymentesítés eszközei - az alternatív egerektől az AAK szoftverekig - a jövőben államilag támogatott, alanyi jogon járó gyógyászati eszközöknek minősüljenek, és olyan ismertek legyenek, mint például a kerekesszék. Célunk az, hogy a projekt révén, mint a támogató technológia eszközei, a jövőben a rehabilitáció és az oktatás részévé váljon.

Az előadás végén az Arany-napi műsorokba is bekapcsolódtunk.

Az abony.hu-nak beszámolt Bellay Katalin, a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Abonyi Szervezetének titkára.