Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 17 hétfő - 12:57:44     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

gulyas_norbert_golkirly_abonyi_kid_fc_u14_u16_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   A 14 esztendős Gulyás Norbert egy szezon alatt 104 gólt szerezve lett U14-es, valamint U16-os bajnok és gólkirály egyaránt. Gólérzékenysége szinte példátlan, ám emellett rengeteget tesz a sikereiért pluszban, de az iskolapadot sem hanyagolja el a mostanra a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója. Németh István interjúja.
 
- Tizenhat mérkőzés, tizenhat győzelem, mindössze egyetlen kapott gól. Hogyan éltétek meg a tavalyi szezont a Pest megyei U16-os bajnokság dél-keleti csoportjában?

Nagyon kemény munkával sikerült mindezt elérni, és érthetően boldogok voltunk a szezon végén - vallotta be az abonyiak futballistája, Gulyás Norbert. Az öltözői hangulatra nem lehet panasz, egész évben kiváló volt. Mindig megvolt a viccelődés is, de a pályára ezt szerencsére sosem vittük ki.
 
- A Nagykőrösi Kinizsi ellen tízszer is kapuba találtál, ez nehezen felejthető. Ez is maradt a legkellemesebb élményed az előző évadból?

G. N.: Igazából én is óriási dolognak tartom, hiszen tényleg ritka, hogy bárki is tíz gólt rúgjon az ellenfelének, de a legjobb élményem mégis a hazai Sülysápi Gyermekfoci elleni mérkőzés volt, amikor 3-0-ra nyertünk, és a szünet után azonnal megszereztem a vezetést, majd a társaim még két gólt szereztek, így a bajnokság egyik legkeményebb ellenfelét, a közvetlen riválist sikerült legyőznünk.

Nagyításért KLIKK a képekre!


Még az U14 színeiben - Korábbi fotó

- Milyen volt mégis ez a bajnokság a színvonalat tekintve?

G. N.: Nem volt egy színvonalas bajnokság, de szerettük volna minden mérkőzésből kihozni a maximumot. Nem szeretnék megbántani senkit, de csupán a Sülysápi Gyerekfoci volt az, amelyik még kiemelkedett a mezőnyből, valamint a tápiószőlősiek, és a pilisiek ellen is igencsak megszenvedtünk, előbbitől kaptuk egyetlen szezonbéli gólunkat, míg utóbbi ellen csupán 1-0-ra tudtunk nyerni otthon úgy, hogy a győztes találatot a mérkőzés utolsó pillanataiban szereztük meg. Talán azt is ki merem mondani, hogy az U14-es bajnokság jobb, izgalmasabb és keményebb is volt, és szerencsére ott is sikerült két címet is bezsebelni: az aranyérem mellett gólkirályként zártam. A Bajnokok Tornáján megszerzett második hely viszont nagyon bosszantó.


Norbi idén júniusban ballagott el az általános iskolából, ahol megkapta az iskola legmagasabb kitüntetését, a „Gyulai díjat”, melyet kimagasló tanulmányi (8 évig kitűnő tanuló volt) és sporteredményei elismeréseként vehetett át
 
- Sikerült összehangolni azt, hogy sokszor a hétvége mind a két napján játszottál és mellette még az iskolában is teljesítened kellett, hiszen jött a felvételi?

G. N.: Szerencsére sikerült összeegyeztetni, igaz sokszor az edzők is segítettek, például lecseréltek a mérkőzés vége felé, hogy tudjak kicsit pihenni a másnapi bajnokira is. Időt is tudtam szakítani mindenre, boldog is voltam, hiszen játszhattam, vagyis egyáltalán nem nehézségként fogtam fel azt, hogy a hétvégéimen nagyrészt a labdarúgás játszotta a főszerepet.
 
És íme egy gól Norbitól - Korábbi fotó
 
- Ha eddigi pályafutásod nézed, mindig is támadó voltál? Hogyan is kerültél a futballpályára?

G. N.: A szüleimnek köszönhetően hétévesen kezdtem el klubszinten focizni. Kisgyermekként sokat labdáztam otthon, majd elvittek edzésre, és ott is ragadtam. Már az első évben is többnyire támadó voltam, de például játszottam már a szélén, az ék mögött, támadó középpályást, de ami a legmeglepőbb, még belső védőt is. A tavalyi szezonban aztán újból támadó pozícióba kerültem, és hol saját magamat helyzetbe hozva, hol a társaim passzát értékesítve találtam a kapuba, sőt még volt számos olyan találatom is, amikor a kipattanóra odaértem, és szereztem újból gólt, az előző szezonban összesen 55-öt. Több edző keze alatt is megfordultam, de Némedi Tivadar és Boros Zsolt az, akiknek talán a legtöbbet köszönhetem, velük élmény volt dolgozni, utóbbival jelenleg is készülünk a következő U16-os bajnokságra.

- Mik lesznek a célok idén?

G. N.: Szerencsére felvételt nyertem Szolnokra a Verseghy Ferenc Gimnáziumba. A tanulmányaim mindig is rendben voltak, ezért szeretnék ott is megfelelni. Mivel a foci az életem, így az utazást is meg fogom tudni oldani. Abonyban nőttem fel, itt is szeretnék még focizni - legalábbis egy ideig biztosan. Heti három-négy tréninggel készülünk, amelyben labdás és erőnléti edzés egyaránt szerepel, emellett kondizni is szoktam járni, továbbá otthon is végzek labdás ügyességi feladatokat. Talán a tavalyi szezonból kiindulva, a Sülysápi Gyerekfoci és a korábban magasabb szinten játszó Nagykáta lesz az, akik ellen nagyon is fel kell majd kötni a nadrágot, de természetesen a többi együttest sem becsüljük le.

- Úgy gondolom, igencsak egyértelmű a célotok a most rajtoló, új szezonban!

G. N.: Naná, nem is lehetne más, mint az újabb bajnoki cím, semmi más nem elfogadható számunkra! Azt gondolom, hogy régóta együtt játszunk a többiekkel, akikkel remek baráti közösséget is alkotunk, így minden esélyünk megvan a céljaink elérésére. Személyes célom pedig ismételten a gólkirályi cím elhódítása lesz.

Gólkirály a 2017/2018-as szezonban, U16-os korosztályban: Gulyás Norbert (Abony) 58 találattal,
30 gólos Jenei B. (Pilis), 29 gólos Béres B. (Sülysápi Gyerekfoci), 25 gólos Gál R. (Tápiószőlős), 19 gólos Otschisnig V. (Kóka), Bartusz M. (Tápiószőlős), 17 gólos Nana A. (Jászkarajenő)

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 

Darányi Erika

Forrás: Sportszelet 26. évfolyam, 22. (1293.) szám - 2018. szeptember 6. 
Szerző: Németh István