Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 27 csütörtök - 13:03:19     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Különleges találkozóra gyűltek össze a napokban a Somogyi iskolában 1976-ban végzett 8.a osztályos diákok. Ezúttal nem jubileumot ünnepeltek, hiszen azt már két évvel ezelőtt, a 40 éves ballagási évfordulón megtették.

   Az összejövetel apropóját Katona Rozália, Csöpi néni 90. születésnapja ihlette. Az „öregdiákok” már a 2016-os osztálytalálkozójukon eldöntötték, hogy a kerek, jeles évforduló alkalmából felköszöntik volt osztályfőnöküket és együtt ünnepelnek vele. A vendégséggel egybekötött rendezvényt 2018. szeptember 22-én tartották, ahol egy közösen felolvasott születésnapi verssel lepték meg szeretett tanárnőjüket, majd sok-sok rózsával halmozták el.

   A válogatott matekosok 1972-ben kerültek Katona Rozália tanárnő osztályába. Az új osztály Csöpi néni szárnyai alatt hamar igazi közösségé kovácsolódott. Egy igazán jó osztályfőnök, egy elhivatott pedagógus szavai, nevelési elvei egy életen át elkísérnek bennünket. Róza néni nem mindig volt vajszívű, sokszor volt szigorú, de következetes és mindig igazságos, amit szeretnek a tanulók. Példaértékű iránymutatásai a tanítás és a diákok szeretetén keresztül szinte észrevétlenül ivódtak tanítványaiba.

A találkozó legjobb pillanatait a képekre kattintva nézheti meg.- Csöpi néni a tanítás mellett szívügyének érezte azt is, hogy neveljen bennünket. Megtanított viselkedni, öltözködni azáltal, hogy színházba, operába jártunk és sokszor kirándultunk - emlékezett vissza Tajthiné Fehér Erzsébet, az egyik volt diák, - ugyanakkor a fejünkbe véste az ünnepek fontosságát is: „hogyan öltöztessük ünnepi díszbe” szívünket egy-egy anyák napja, karácsony alkalmával. Mindazt, amit tőle kaptunk, szerettük volna meghálálni, és egy kicsit visszaadni abból a szeretetből, törődésből, amit tőle kaptunk a tarisznyánkba, 1976-ban a ballagásunkon. Nagyon örömteljes dolog, hogy ilyen szép kort megélhetett, és reméljük, hogy a jövőben is így halad tovább igazi szépkorúként - tette hozzá.
 
A „vén diákok” búcsúzásként megígérték, hogy egy évtized múlva, Csöpi néni 100. születésnapját is együtt ünneplik, és mint ifjúkorukban, akkor is isszák majd szavait.
 
Osztálynévsor: Árpás Zoltán, Bartúcz Piroska, Csőke Marianna, Drávai Erika, Farkas István, Fazekas Erika, Fehér Erzsébet, Gál László, Juhász, Tibor, Habony János, Krupincza Tibor, Lendvai Imre, Skultéti Emília, Tóth László, Tóth Mária, Varga István, Zsemlye Ferenc. Hiányzott: Pinviczki Ilona, Soós Gyula, Hegedűs Tibor, Csáki Mihály, Skultéti Ilona, Hviszt József, Nagy László, és már elhunyt: Pintér János

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd