Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 01 hétfő - 16:15:23     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

szekely_szilard_abonyi_cukrasz_sikere_abonyban_abony_abonyhu_2018_3.jpg   Székely Szilárd cukrász fiatal kora ellenére nem ismeretlen a térség szakmai berkeiben. Az elmúlt években állandó szereplője volt a szolnoki Pelikán Kupa gasztronómiai kiállításnak, ahol minden alkalommal kivívta a zsűri elismerését cukrász különlegességeivel.

   Tehetsége okán sokak érdeklődését felkeltette. Ezúttal egy megtisztelő felkérésnek tett eleget a szolnoki Marcipán Cukrászda szakembere. Hogy miről is van szó pontosan, arról a Tisza-parton mesélt lapunknak.

- A szolnoki habos isler bemutatására vállalkoztam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án megrendezett „Határtalan édességek” elnevezésű szakmai kiállításon, ahol a résztvevők a Kárpát-medence tradicionális édességeit ismerhették meg közelebbről - ecseteli büszkén a helyi fiatalember.

A történet önmagában nem hangzik túl különösen, de ha belegondolunk, hogy a 21 éves abonyi cukrász egy megyei jogú város, jelesül Szolnok egyik leghíresebb süteményének képviseletében járt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete eseményén, a megyeszékhelyből és a cukrászdából egyedüliként, már elismerően bólinthatunk.

   A klasszikus habos isler híre mára az ország számtalan részére eljutott már, sőt a külföldieket is lenyűgözte, gyakran látogatnak el miatta a Tisza-parti városba.
 
- Az európai hírű édességet több mint 100 évvel ezelőtt, Szolnokon készítette el először Hegedűs László cukrászmester, melyet ma kizárólag Móra László kilencszeres világbajnok mestercukrász műhelyében, a Marcipán Cukrászdában készítenek - avat be a történetbe a fiatal cukrász. - A habos isler egy magas, főzött habos, kakaós linzerlapok közé töltött, fényes cukormázzal bevont sütemény - részletezi.


   Szilárd azt is elárulja, hogy a fogadás előtt egy hetet készült a szakmai bemutatkozásra. A saját maga által kialakított standon ízléses, üde islerek vártak a kóstolásra. Hogy biztos legyen a sikerben, a rendezvényen szintén résztvevő korábbi oktatója, Jakobiczné Pályi Hajnalka tanácsát is kikérte a pult elrendezésével kapcsolatban. A díszes asztal nagyon sok kíváncsiskodót odacsábított.

- Az érdeklődőket beavattam a sütemény több mint egy évszázados történetébe, és természetesen sokan éltek a kínálkozó lehetőséggel, és örömmel ízlelgették az islereket, melyen az utolsó simításokat, - hogy igazán frissek legyenek - a ceremónia reggelén végeztem el - részletezi a mindig tökéletességre törekvő cukrász.

   A rendezvényen többek között a magyar, a palóc, az osztrák és a horvát süteményvilágba is betekintést nyerhettek a megjelentek. A szakmai bemutatóra hazánk sok-sok településéről, sőt Szlovákiából is érkeztek cukrászok, hogy a legkiválóbb és legkülönlegesebb édességeiket népszerűsítsék. A rendezvényen nemcsak a tudásuk megmutatására, hanem a receptek cseréjére is sort keríthettek.

   Az abonyi fiatalember által képviselt édességcsoda egy amatőr „cukrászvlogger” érdeklődését is felcsigázta. Az online sütősuli elindítója egészen az 1920-as évek süteményeihez visszanyúlva oktat háziasszonyokat a hagyományos nyalánkságok elkészítésére. A jövőben vélhetően a habos isler készítésével is megpróbálkozik majd.


   Szilárd, aki a cukrászatban megtalálta önmagát, szívesen tanul és lesi el a mesterség titkait idősebb kollégáitól. Ez az esemény azért is volt számára kiemelkedő és megtisztelő, mert többségében idősebb cukrászok és cukrászmesterek között kellett megállnia a helyét, és sok újdonsággal megismerkedhetett. Természetesen ő maga is felmérte a kínálatot, és megkóstolta a számára legérdekesebb süteményeket. Elárulta azt is, melyik sütemény keltette fel leginkább az érdeklődését:

- A szlovákok túrós lepénye ízlett a legjobban, ezért ezt az édességet szívesen elkészíteném, és beépíteném a cukrászda kínálatába, ha lehetőség adódik rá.
 
   A „Marcipán Arca”, ahogy néha a cukrászdában becézik, szívesen képezné magát tovább, és erre szerencsére lát is reális lehetőséget, hiszen a munkahelye vezetése már kilátásba helyezett számára egy francia desszert tanfolyamot. Szilárdot emellett nagyon izgatja a karamell desszertek elkészítése is, mert abban óriási fantáziát lát.

- Nagyon izgalmasnak tartom a karamell desszertek elkészítését is, igaz, hogy költségesebb az előállítása, de ezeknek a munkáknak az előállításában igazi kihívást érzek. Korábban már készítettem karamellrózsákat, ám ezek megformázása nem egyszerű feladat, de a végeredmény igazi csoda, mely esküvői torták díszeit képezheti - részletezi.


   Továbbra is él benne a vágy, hogy megmérettesse magát különböző cukrászversenyeken, melyeken a már eddig szerzett tudását szeretné felhasználni. A jövőben szívesen nyitna egy saját cukrászüzletet is, de ahhoz még szeretne jó sok tapasztalatot szerezni és természetesen az anyagi feltételeket megteremteni.

Gratulálunk Szilárdnak, és sok sikert kívánunk neki a jövőben céljai megvalósításához!  

Szilárd különleges munkáit Facebook oldalán is nyomon következik az érdeklődők: https://www.facebook.com/SzekelySzilard.hivatalos/   

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás