Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 09 kedd - 17:30:56     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Az Aradi Tizenhárom hős tábornok kivégzésének 169. évfordulóján Abonyban is megemlékezést tartottak 2018. október 6-án, a Kultúra Háza színháztermében.

   Ünnepi műsort adtak a Somogyi Imre Általános Iskola 6. m és 6. t osztályos tanulói és énekkara, Király Borbála és Farkas Annamária tanárnők felkészítésével.

   A diákok által tolmácsolt történelmi visszapillantót követően a jelenlévők együtt vonultak át a Millenniumi Emlékkertbe, hogy az Aradi Vértanúk emlékművénél elhelyezzék a megemlékezés koszorúit.

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Nagy Balázs

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

Az alábbiakban Farkas Annamária pedagógus írását tesszük közzé:

   169 évvel ezelőtt, ezen a napon, október 6-án veszítette életét az a 14 ember, akikre vértanúként kell emlékeznünk. Pesten kivégezték az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost, míg Aradon a 13 tábornokot.

   "Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.”

Az idén a Somogyi Imre Általános Iskola tanulói és pedagógusai készítették a városi műsort. A műsor elkészítésére és a szereplők kiválasztására mindig nagy gondot fordítanak a tanárok. Elsősorban azok a 6. osztályos tanulók álltak a színpadon, akik érdeklődnek a történelem iránt és kedvük van jobban belemerülni a tantárgy szépségeibe. A 13 aradi vértanú létszámát egy 5. osztályos kisfiú egészítette ki. Ez a korcsoport még nem tanult a ezt a történelmi időszakot, ezért a próbák előtt megbeszéléseket tartottunk a történelmi események megismerésére. A próbák a megemlékezés előtt már három héttel elkezdődtek. 

   A kezdeti nehézségek leküzdése után a diákok egyre lelkesebben jelentek meg. Az idén is, mint minden megemlékezésen Király Borbála tanárnő a gondosan megtanított kórusával kiegészítette a műsort. Színesítette továbbá a hangszeres kíséret is: Mayer Blanka és Détár Ferenc klarinéton, Csibrány Máté és Molnár Benedek gitáron, Török Julianna zongorán játszott. A pénteken megrendezésre került iskolai ünnepségen és a városi megemlékezésem a diákok nagyon izgatottak voltak, többségük még most lépett fel először közönség előtt. A műsor után a koszorúzáson is részt vettek a tanulóink. Maradandó élménnyel távoztunk a helyszínről.

   Köszönetet szeretnénk mondani a Művelődési Ház dolgozóinak, akik a díszítéssel, a hangosítással és a fényeffektusokkal meghittebbé tették a megemlékezést. Általuk lehetett a műsorunk megható és méltó október 6-ához.                                      

Farkas Annamária
pedagógus