Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 18 csütörtök - 13:26:40     Intézményi hírek      Hozzászólás0

hatartalanul-gyulai-kirandulas1-abony-abonyban-abonyi-abony.hu-2018.jpg   A Gyulai iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében 5 napos kiránduláson vettek részt. Élménybeszámolók

   2018. szeptember 24-én, hétfőn indultunk az iskolától. Az eső esett, de az időjárás és a korai indulás ellenére mindenki nagyon izgatott volt. 
 
   Már dél is elmúlt, amikor megérkeztünk az első állomásunkra, a pártosfalvai kéttannyelvű általános iskolába, ahol sok érdekességet hallottunk a Szlovéniában (helyben) élő magyar diákokról. Dobronak település határában láttuk a Bakónaki-tavat, és megmosakodtunk a tó melletti energiapark állomásánál: a Szent Vid forrásnál. A forrás közelében található Szent Vid kápolnát is megtekintettük. Már három óra volt, amikor Közép-Európa legnagyobb orchidea farmján vizsgáltunk különleges, egzotikus növényeket. Lendvára érve a Bánffy-Eszterházy kastélyt vettük célba. A kiállítás után a Szentháromság kápolnába látogattunk, ahol Hadik Mihály üvegkoporsóját néztük meg. A napunkat városnézés zárta le. A Szent Katalin Plébániatemplom, Szent István szobra és a Makovecz Imre által épített kultúrpalota mind Lendva ékessége.
 
   A második napot a Széchy-várral indítottuk. Ez Szlovénia legnagyobb várkastélya, amely 365 szobából áll. Megtekintettük Bántornya Árpád-kori templomát. A helységben Aquila János freskóit láthattuk. Mindenkinek nagyon tetszett a Zichy-várban látható patika kiállítás Csáktornyán. Felsőzrínyifalván megkoszorúztuk a Zrínyi-obeliszket. Elfoglaltuk a szállást, majd egy kis sétát tettünk az éjszakai Zágrábban.

Nagyításért kattintson a képekre!


   A szerdát a zágrábi Szent István székesegyházban kezdtük. Itt Szent László koronázási palástját őrzik. Minden látnivalót megnéztünk Zágrábban, majd Fiume történelmi belvárosával ismerkedtünk meg. Többek között megkoszorúztuk Baross Gábor közlekedésügyi miniszter emléktábláját is. Az utolsó két nap szállásunk Krajlevicában, a Villa Lucijában volt. Tersatto-ban található a Mária búcsújáró templom. Utána Lovranba mentünk, ahol Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök és Feszty Árpád festő emléktábláját néztük meg. Abbázia utcáin sétálgattunk, és megnéztük az egykori magyar nemesek villáit.  Megfürödtünk az Adriai-tengerben, és ott töltöttük a délutánt. Mindenki nagyon jól érezte magát, sok csigát, kagylót, és kavicsot gyűjtöttünk.

   Elérkezett a hazaindulás napja. Varasdon tekintettük meg a Megyeházát, a Draskovics palotát és az Erdődyek várkastélyát. 20:24-kor érkeztünk haza. Mindenki nagyon elfáradt, de nagyon jól éreztük magunkat.


A két legjobb élményem    

   Az egyik legjobb élményem a Feszty Árpád emléktábla megkeresése volt. Ez egy nagyon izgalmas feladat volt számomra. Ennél a feladatnál csoportokat kellett alkotni és megkeresni Feszty Árpád emléktábláját. El is indultam a csoportommal megkeresni az emléktáblát, de egy kis idő után én és egy barátnőm elszakadtunk a csoportunktól, és ketten folytattuk tovább a keresést. Egy kis keresgélés után úgy döntöttünk, hogy megkérdezünk valakit, tudja-e hol található az emléktábla. Nemsokkal ezután találkoztunk egy velünk egykorú lánnyal és angolul megkérdeztük tőle, hogy  tudja-e hol található Feszty Árpád emléktáblája. Sajnos itt nem jártunk sikerrel, mivel a lány nem odavalósi volt. Ezután egy nénit is megkérdeztünk, és itt vált viccessé a helyzet, mert a kedves hölgy azt hitte, hogy eltévedtünk, aztán lassan megértette mit szeretnénk, és útmutatást adott nekünk. Ezek után a barátnőmmel elindultunk megkeresni az emléktáblát. Találkoztunk néhány csoporttársunkkal, akik azt mondták, hogy a másik irányba kell menni, mert már ők megtalálták a táblát. Sietve elindultunk a barátnőmmel a másik irányba, ahol meg is találtuk Feszty Árpád emléktábláját. Egy ismeretlen bácsi, aki ott volt idegenvezető bevitt bennünket a ház udvarába, és mesélt nekünk Feszty Árpádról. 

   A másik legjobb élményem a tengerben való fürdés volt. Én személy szerint egy barátnőmmel bementem a tengerbe és nyakig megmártóztam, de 10 perc után ki is jöttünk, mert hideg volt a tenger vize. Utána nevetgéltünk a parton, majd elmentünk és ettünk egy jégkrémet. Később valaki talált egy nagy rákot, amely sajnos már nem élt, de sértetlen volt a teste. Miután mindenki elfáradt, elmentünk vacsorázni és lepihentünk a szállásunkon. Ezek voltak számomra a legjobb és legkedvesebb élmények.

Beszámoltak a kirándulások résztvevő diákok