Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 24 szerda - 13:21:40     Intézményi hírek      Hozzászólás0

idosek_klubja_jubileum_idosek_koszontese_abonyban_abonyi_abony_abonyhu_2018_5.jpg   2018. október 1-jén kettős ünnepségre hívtuk meg az Idősek Klubja tagjait a Kultúra Házába. Megünnepeltük az Idősek Világnapját és az Idősek Klubja megalakulásának 15 éves évfordulóját. Az ünnepélyes megnyitó, Kovács Teodóra az Abonyi Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Ügyek Osztályának vezetője bensőséges, közvetlen hangulatú köszöntőjével kezdődött, aki jókívánságait fejezte ki az elkövetkezendő sikeres évekhez.

   A Bihari János Zeneiskola kedves és tehetséges kis növendékei cselló-, hegedű- és zongorajátékukkal örvendeztettek meg minket. Felkészítő tanáraik voltak: Sörös Éva cselló, Búzás Dóra hegedű, Dóra Hajnalka és Polyákné Györe Éva zongora.     

   Dobozi Edgár tanár úr és a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói, most is, mint mindig, gondosan összeállított verses és prózai műsorral leptek meg bennünket. A Klub életéről szóló, régi és újabb fényképek felhasználásával, zenei aláfestéssel tették felejthetetlenné produkciójukat. Mindenki meghatódva vette át Tőlük az ünnep virágait.

 

   A gimnazisták műsorát követően, Deákné Orosz Zsuzsa intézményvezető asszony köszöntötte az ünnepelteket. Külön kiemelte a Klub alapításánál közreműködő munkatársunkat, Molnár Lászlónét és azt a két alapítótagot, akik a kezdetektől a mai napig résztvevői a közösségnek: Rózsás Ferencnét és Kássa Bálintnét  

Ezúton mondunk köszönetet Deákné Orosz Zsuzsának, hogy 2003-ban kezdeményezte és lehetővé tette, hogy a mai napig zavartalanul működő Közösség létrejöhetett, hiszen az Ő odaadó munkája nélkül ez az ünnep nem valósulhatott volna meg.

   Jubileumi ünnepségünket az ünnepi torta felszeletelésével folytattuk. Ekkor került sor az Idősek Klubja névadására is, a továbbiakban Rózsakert Nyugdíjas Klub néven működünk tovább.

Az Abony.hu-nak beszámolt Dirnerné Tóth Sára és Szabóné Ferenczi Mária.
Fotók: Rivasz Károlyné