Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 26 péntek - 12:39:17     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

szilagyi_david_abonyi_fotos5_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg   Fiatal, vállalkozó és ráadásul abonyi. Legalábbis, ebben a városban nőtt fel. Bár a munkája, az álma Budapestre csábította, gyakran látogat haza a családjához Szilágyi Dávid, akit ma már fotózni is egyre többször hívnak Abonyba, ahová mindig szívesen tér vissza. INTERJÚ

Az első találkozás a fényképezőgéppel
 
- Már egész kiskoromban érdekelt a fotózás, habár akkor még nem sejtettem, hogy később ezzel fogok foglalkozni. 2002-ben kezdtem meg az általános iskolát a Somogyiban, testnevelés tagozaton, de rá kellett jönnöm, hogy a természettudományok közelebb állnak hozzám, mint a sport. Így osztályt váltottam, és elkezdtem többet foglalkozni a biológiával és a földrajzzal. Egy osztálykirándulás alkalmával került először egy Kodak fényképezőgép a kezembe. Nagyon újszerűnek éreztem, hogy fényképeket készíthetek. Ez még bőven az okostelefonok korszaka előtt volt - emlékezik vissza interjúalanyom.

Nagyításért kattintson a képekre, melyeken Szilágyi Dávid és fotói láthatók.

   Szilágyi Dávid sorsa már ekkor megpecsételődött. Talán tudat alatt már akkor is érezte, hogy a vissza nem térő, fontos pillanatokat megörökítő tárggyal való kapcsolata szorosabb lesz, mint az átlagembereknek. A hobbi szintű lelkesedés megmaradt a pályaválasztás után is.A kibontakozás

- Egy szerencsés véletlennek köszönhetően szereztem tudomást egy középiskoláról Mátrafüreden, ami akkor nagyon megtetszett nekem és a mai napig nagyon közel áll a szívemhez. Az általános iskola után kollégista lettem a Mátrában, az ország egyik legszebb vidékén. A középiskola tartogatta számomra a kibontakozás lehetőségét. Másodéves voltam, mikor először vettem magamnak egy saját, tükörreflexes fényképezőgépet. Borzasztó büszkén hordtam magammal egy-egy iskolai rendezvényre vagy kirándulásra. Az iskolán belül jött az első megkeresés is, amire tisztán emlékszem. Egy végzős osztály szalagavatóját kellett megörökítenem. Nagy felelősséget éreztem, hiszen ez volt az első olyan fotózásom, ami már túlmutatott a hobbi szintjétől. Kezdett kikristályosodni, hogy ezzel a szakmával komolyabban szeretnék foglalkozni - eleveníti fel a kezdeteket Dávid.
 
Az érettségi közeledtével döntéshelyzetbe került, két egymástól igen távol álló szakma közül kellett választania: erdésznek áll, vagy a fotózás útján menetel tovább. A belső hang megmutatta az utat, a fényképkészítés iránti olthatatlan vonzalom és kíváncsiság hajszolta, hogy még inkább elmerüljön ebben a számára izgalmas világában.

- A csendes vidéki közegből felköltöztem a nyüzsgő fővárosba. Beiratkoztam a SZÁMALK budai iskolájába, ahol elvégeztem a fotográfus képzést. Visszagondolva, két meghatározó dolgot köszönhetek az iskolának. Az egyik a technikai tudás, amely nélkül egy bizonyos szint felett nem lehet érvényesülni. A másik, hogy megismerhettem olyan embereket, akik egykor az osztálytársaim, tanáraim voltak, ma pedig már a kollégáim, üzlettársaim, és közeli barátaim - idézi fel az elmúlt éveket a fiatal fotós, akinek eleinte szokatlan volt az új környezet, de ma már tudja, hogy jól döntött.Saját vállalkozást indított, és másokat is erre buzdít

A 22 éves fiatalember úgy gondolja, hogy nincs könnyű helyzetben, aki a fotózás útjára lép, mert nem könnyű az elindulás, de mára kifizetődővé vált számára.

- Ez egy olyan szakma, ami a kapcsolatokra és a portfólióra épít. Ez a két dolog határozza meg, tudsz-e érvényesülni. Ezért is nehéz a kezdőknek, mert ez a két feltétel még nem adott. A kapcsolataid adják a megrendelőket, a portfólió pedig a hitelességet. Számomra mérföldkő volt 2017 nyara, amikor elindítottam a saját vállalkozásomat. Rengeteg munka és kitartás eredménye, hogy ma már megállom a helyem ebben a telítettnek tűnő szakmában. Nagyban segítette a vállalkozásom beindítását, hogy támogatásra pályázhattam. Ez a lehetőség szakmától függetlenül mindenki számára adott.

„Nincs két egyforma fotózás”

- Ez egy rendkívül változatos hivatás - vélekedik a képfestő, aki szerint nincs két egyforma megbízás. - A munkán túl is része az életemnek ez az elköteleződés. Nagyon sokat jelentett számomra, hogy nemrégiben megkerestek az SOS Gyermekfalvaktól egy önkéntes fotózás kapcsán. Két nap alatt közel 250 gyerkőcöt kaptunk lencsevégre Kecskeméten. Nagyon megindító volt, ahogy a gyerekek a közös munka során kinyíltak és meglepően őszintén meséltek magukról egy-egy személyes történetet.Dávid számára az emberek megörökítése jelenti a legnagyobb kihívást a munkájában.

- Kissé zárkózott személyiségem miatt egy rövid ideig nehézséget is okozott az emberek fotózása - vallja be. - Ma már könnyebb a dolgom. Egész kicsi gyerekektől az iskolai tablófotózásokon keresztül az esküvőkig folyamatos felkéréseim vannak. Szerencsére egyre szélesebb spektrumban nyílik ki számomra ez az út, így mindinkább ebben látom a jövőmet. A munkámat innovatívnak tartom, szívesen kísérletezek egy új beállítással vagy egy új nézőponttal. Úgy gondolom, hogy a fotózás fogja továbbra is meghatározni a jövőmet. Közeli célom, hogy a munkahelyemet helyileg különválasszam a lakásomtól. Szeretnék egy saját stúdiót, ami adott esetben a munkahelyem lehet. Távolabbi célom, hogy csapatot építsek, akikkel közösen tudok dolgozni - zárta gondolatait a fotográfus.

Gratulálunk Szilágyi Dávidnak a vállalkozásához, és további sok sikert kívánunk céljai megvalósításához!

Szerző: Darányi Erika   

Aki szeretné még jobban megismerni Szilágyi Dávid munkáit, a https://szilagyidavid.com/ oldalon megteheti.