Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 30 kedd - 13:28:17     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

abonyi-rendorors-polgarorseg-fokozott-jelenlet-abonyban-abony-abony.hu-2018.jpg   Fokozott rendőri jelenlét lesz, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon mindenszentek és halottak napján, hogy az emlékezés zavartalan és biztonságos legyen - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

A hírt Gulyás Pál r. alezredes is megerősítette az abony.hu-nak.

- Rendőreink és a polgárőrök is folyamatosan, illetve visszatérően jelen lesznek a temetőknél keddtől egészen vasárnap éjfélig - tájékoztatta lapunkat az Abonyi Rendőrőrs parancsnoka, aki arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan vigyázzanak az értékeikre, mind a gépkocsikban, mind a személyes tárgyak vonatkozásában, legyenek türelmesek és megértőek a parkolás, illetve a közlekedés során.

   Az őrsparancsnok elmondta továbbá, hogy a temetők bejáratához kifüggesztettek egy-egy rendőrségi felhívást, és javasolja, hogy lehetőség szerint mindenki tartsa be az abban foglaltakat ill. a lentebb írtakat, hogy megelőzhetőek legyenek a balesetek és a bűncselekmények.   

   Ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedőknek, mert a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő. A rendőri - és polgárőri - jelenlét célja elsősorban a forgalom segítése, de fellépnek a szabálytalan közlekedők ellen is. A rendőrség a közút kezelőivel együttműködve ideiglenes parkolóhelyeket is kijelöl, néhol pedig forgalomkorlátozást rendel el. Javasolják, hogy a vezetők figyeljék a közlekedési táblákat, vezessenek az időjárási, látási, valamint útviszonyoknak megfelelően, és fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. A rendőrség felhívta a figyelmet arra is, hogy a temetőbe látogatók ne vigyenek magukkal jelentős értékeket, táskájukat ne hagyják őrizetlenül, és figyeljenek jobban a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön is. A kerékpárokat, autókat lehetőség szerint őrzött és kivilágított parkolóban tegyék le, értékeiket pedig ne hagyják a jármű utasterében. (MTI)

Darányi Erika
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás

Rendőrségi felhívás Mindenszentekre és Halottak napjára      

   Sajnálatos módon a Mindenszentek időszakában nem csak a megemlékezni kívánók keresik fel a sírkerteket. Ebben az időszakban megszaporodnak a gépjármű-feltörések, zseblopások és az üresen hagyott ingatlanokban a lakásbetörések is.   

- A megnövekedett jármű és gyalogos forgalomra tekintettel fokozottan ügyeljen a KRESZ szabályainak betartására  
- A gépjárművet, kerékpárt biztonságosan zárják le. Lehetőség szerint vegyék igénybe a kivilágított és őrzött parkolókat. A jármű riasztó berendezését parkolást követően aktiválják. Értékeiket ne hagyják a gépjárműben, a legkisebb érték reményében is feltörhetik járművet.   
- Okmányaikat, értékeiket tartsák biztos helyen pl: kabátja belső zsebében 
- Táskáját soha ne hagyja őrizetlenül a sírkertben, ne tegye a földre míg megemlékezik. Mindig szorosan tartsa magánál.  
- Amennyiben lehetséges, ne vigyen magával nagyobb értéket, bankkártyát.     
- Kérje meg szomszédjait míg távol van figyeljenek ingatlanára, ezt tegye meg Ön is míg szomszédjai is távol vannak.  
- Amennyiben ingatlana rendelkezik riasztó berendezéssel azt minden esetben kapcsolja be.   
- Amennyiben bűncselekményt észlel, vagy gyanúsan viselkedő személyt lát, kérjük jelezze azt járőröző kollégáinknak, kérje polgárőrség segítségét vagy hívja a Rendőrség ingyenesen hívható a 107 vagy 112-es segélyhívószámot.

   Mindenkinek békés, nyugodt megemlékezést és balesetmentes közlekedést kívánunk!    

Ceglédi Rendőrkapitányság