Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 november 22 csütörtök - 16:44:49     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0
MTI

   Varga Jánost, a Nemzet Sportolóját, valamint az októberi budapesti világbajnokságon szerepelt magyar csapatot köszöntötte csütörtökön a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) vezetése.

   Az ünnepi eseményen Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi vezetője, tiszteletbeli elnöke, NOB-tag méltatta a 79 éves Varga Jánost, aki két napja került be hivatalosan a Nemzet Sportolói közé.

    Németh Szilárd felidézte a kiváló birkózó életútját, külön kiemelve, hogy azon kevesek közé tartozik, aki olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát, és összesen tíz világversenyen szerzett érmet, közte öt aranyat. Klasszisát jelzi, hogy nem csupán kötöttfogásban, hanem szabadban is a legjobbak közé tartozott. Sportolói karrierje után mesteredzői címet szerzett, tanítványai között Európa-bajnokok is voltak, és bíráskodott is.

Nagyításért kattintson a képekre!    "Jani, a Nemzet Sportolója lettél. Az meg mi, jött a válasz tőle" - idézte fel Schmitt Pál a telefonbeszélgetését Vargával, közvetlenül azután, hogy a Nemzet Sportolói megválasztották maguk közé új tagnak a mexikóvárosi olimpia (1968) bajnokát. "Tulajdonképpen szinte egyöntetű volt a szavazás. Tizenegyen voksoltunk, ebből az első körben hat szavazatot kapott Varga János, és még öten egyet-egyet, így nem is volt második kör" - mondta Schmitt, aki elárulta, maga is a legendás birkózóra adta le a voksát. "Ő egy olyan ember, akivel mindig jó volt együtt lenni. Őt nem látta senki sírni, vitatkozni, protestálni. Azt vallotta, a legfontosabb, hogy a kemény melót bele kell tenni, mert csak úgy lesz eredmény". Varga János ezek után egy kristályvázát vehetett át Németh Szilárdtól és Schmitt Páltól.

   A folytatásban a birkózó-világbajnokság került a fókuszba. Németh Szilárd arról beszélt, hogy a szervezés nagyon kemény, de felemelő munka volt, és eredményesen zárult, hiszen Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke szerint minden idők legnagyobb, legsikeresebb és legjobb vb-je zajlott a magyar fővárosban.
 
   A szervezés mellett a magyar csapat eredményei is kiemelkedőek voltak, egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem volt a mérleg, illetve négy ötödik hely. Az MBSZ most azonban nem csupán a pontszerzőknek, hanem a csapat valamennyi versenyzőjének, edzőiknek, illetve a felkészülésben részt vett csapat tagjainak is megköszönte a munkáját, emlékplakettet és emlékérmeket adott át nekik.

   Az érmesek és ötödikek most vehették át az eredményeikért járó pénzjutalmat jelképező "óriáscsekket". 
    A világbajnok Bácsi Péter (kötöttfogás 82 kg) nyolc, az ezüstérmes Korpási Bálint (kötöttfogás 72 kg) és Lőrincz Tamás (77 kg) négy-négy, míg a bronzérmes Barka Emese (57 kg) három millió forintot kap, az ötödik Sastin Marianna (62 kg), Németh Zsanett (76 kg), Olejnik Pavlo (szabadfogás 97 kg) és Kiss Balázs (kötöttfogás 97 kg) pedig egy-egy milliót.

MTI fotók: Szigetváry Zsolt