Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 január 23 szerda - 12:18:53     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Ünnepséget rendeztek Abonyban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2019. január 22-én, az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében.

   Ez a nap hivatalosan 1989 óta a magyar kultúra ünnepnapja, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

   Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport produkciójával vette kezdetét az esemény, majd Bakosné Kocsi Judit, a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője és Simon Szabina, a Művelődési Ház igazgatónője köszöntötte a jelenlévőket.

   A hagyományokhoz híven átadták az „Abony Közművelődéséért” városi kitüntetést, melyet idén néhai Varga Gábor trombitaművésznek posztumusz adományozott a város Képviselő-testülete. A kitüntetéssel együtt járó plakettet és oklevelet özvegye, Varga Zsuzsanna vette át Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszonytól és Gulykáné Gál Erzsébet városi képviselőtől, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület elnökétől. A fúvószenekar korábbi karmesterét a zeneiskola igazgatónője méltatta. A díjátadást követően a fúvósok tolmácsolásában felcsendült Varga Gábor „Kakas” hangszerelésében Frank Sinatra híres szerzeménye, a „My way”.

A képre kattintva fotógaléria nyílik az ünnepségről.

Varga Gábor méltatása az alábbiakban olvasható:

   Varga Gábor vagy ahogyan mindenki ismerte Kakas, Artisjus-díjas trombitaművész, az Abonyi Fúvószenekari Egyesület néhai karmestere, művészeti vezetője. Varga Gábor 1963-ban született Szolnokon, nagy múltú zenészcsaládba. Édesapja a szolnoki zenei élet meghatározó egyénisége volt, zenetanárként és karmesterként dolgozott, igy Gábor zenei tehetsége korán megmutatkozhatott. Már 6 évesen fúvószenekarban trombitált és útja töretlen volt a zenei pálya irányába. A Katonai Zeneművészeti Szakközépiskolát elvégezve a Magyar Néphadsereg Központi Zenekarába került. Abonyban 1987-ben kezdett tanítani és előadóművészi munkája mellett óraadó tanárként mindig lehetett rá számítani a zeneoktatásban. Zenei pályájának néhány állomása, a teljesség igénye nélkül: Bergendy Zenekar, Modern Art Orcherstra, Fővárosi Operett Színház, Stúdió 11, Madách Színház.

   1989-ben házasságot kötött Retkes Zsuzsanna hegedűművésszel és városunkban telepedtek le. Bármerre is szólította munkája, ide tért haza, a szíve abonyi lett. Karmesterként, művészeti vezetőként három évig vezette az Abonyi Fúvószenekari Egyesület munkáját, mely akkor nehéz időszakon ment keresztül. Hihetetlen lendülettel és lelkesedéssel látott munkához. Fontosnak tartotta, hogy mindig legyen cél, hiszen mindent az visz előre a világban. A legfontosabb cél az volt, hogy a nagy múltú, messze földön híres abonyi fúvószene ismét régi fényében tündököljön. Tehetsége, tudása, profizmusa új távlatokat nyitott az együttes előtt. Fontosnak tartotta, hogy Abonyról mindenki tudja, hogy ebben a városban a zene szeretete és művelése példaértékű, ezért is alkotta meg az Abonyi fanfárt.

   Abony város kulturális életét folyamatosan figyelemmel kísérte, a Kultúra Háza programjait társasági oldalakon megosztotta. Számos együttes, előadóművész a hívó szavára jött el városunkba. A Stúdió 11 zenekar több alkalommal lépett fel pályázati támogatással. Céljai között szerepelt, hogy az együttes újra minősítést szerezzen. Nagyon sok energiára, munkára volt szükség mind az együttes, mind a KARMESTER részéről. Varga Gábor az energiát sohasem sajnálta és a zenei munkát nem is munkának tekintette. Többször mondta, hogy „nekem a munkám a hobbim”. Mentalitása, szakmaisága két éven belül meghozta az eredményt, a sikeres „KIEMELT ARANY” minősítést.

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. évben Abony Közművelődéséért posztumusz díját Varga Gábornak adományozta.    

Az est hátralévő részében a Bihari János Zeneiskola növendékei és tanárai adtak tartalmas és méltó műsort.
 
A műsorban szereplő diákok és tanáraik:

Levendula népdalcsoport
Felk. tanár: P. Tóth Erika
Közreműködött az Összerázó Banda.

Berkó Barnabás zongora
Felk. tanár: Dóra Hajnalka

Sánta Luca hegedű
zong. közr.: Dóra Hajnalka
felk. tanár: Búzás Dóra

Kocsi Hanna Georgina zongora
felk. tanár: Polyákné Györe Éva

Khórer Attila zongora
felk. tanár: Nálhi Éva

Urbán Bianka fuvola
zong. közr.: Dóra Hajnalka
felk. tanár: Fazekas-Tatár Csilla

Volter Zoé zongora
felk. tanár: Dóra Hajnalka

Színes Húrok Együttes
felk. tanár: Búzás Dóra

Szekeres Renátó és Kovács Benedek Tibor marimba

Capriccio dalcsoport
közreműködött: Szekeres Renátó marimba, Kovács Benedek Tibor drumset
felk. tanárok: Kovács Erika és Ugró Béla
 
Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Videó a rendezvényről hamarosan!