Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 június 03 hétfő - 13:08:27     Kulturális hírek      Hozzászólás0

david2.jpg 


Június 1-én került megnyitásra az abonyi Kultúra Háza aulájában az abonyi származású Szilágyi Dávid: Fénnyel festett Abony című önálló fotókiállítása.
A fotóművész kalandos életút után találta meg a hivatását. Bár már kiskora óta érdekelte a fotózás, nagyon közel álltak hozzá a természettudományok is, ezért eredetileg erre a pályára készült. Egy osztálykirándulás alkalmával azonban fényképezőgép került a kezébe, majd a Mátrafüredi középiskola, a szép táj arra ösztönözte, hogy egyre többször kapja lencsevégre életének pillanatait. Egy végzős osztály szalagavatóját is megörökítette felkérésre, így egyre inkább arra az elhatározásra jutott, hogy komolyabban szeretne a fényképészettel foglalkozni. A pályaválasztásnál még fennállt a lehetősége egy gyökeresen más életpályához, de végül nem erdésznek állt. A SZÁMALK budai iskolájában végezte el a fotográfus képzést, majd saját vállalkozást indított, újabb és újabb felkéréseket tudhatva így magának.
Portfóliója rendkívül színes. A munkái között találhatóak városképek, természettel kapcsolatos alkotások, sőt, még bulifotók is, amelyekben próbálja megragadni az adott pillanatot.
Az átlagember is fotózik nap, mint nap. Az okostelefonok világában már életünk valamennyi pillanatát megörökítjük, és megosztjuk a közösségi médiában, igazán figyelemfelkeltő alkotásokat mégis, csak nagyon ritkán láthatunk, hiszen egy-egy igazán jó beállításhoz nem elég a szerencse. Dávid egy igazi tehetség, aki fotósként törekszik a szabályokhoz, hiszen egy-egy alkotásnál a szöget, fényt és geometriai opciókat is figyelembe kell vennie, hogy a kép igazán szemet gyönyörködtető legyen. Vagyis meg kell komponálnia.
Dávid Fénnyel festett Abony című kiállításának főszereplői többek között jól ismert abonyi helyek, épületek. Különleges fotózási technikával készítette el ezeket a színes alkotásokat.

„A fényfestés egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, bizonyos elemek kiemelése és háttérbe szorítása, kontraszt és mélység létrehozása. A technika segítségével egyedi vizuális világot lehet létrehozni, ami teljesen egyedülálló látványt nyújt a néző számára. A fényfestés legfőképp a belső terek, autók és épületek fotózása esetén használatos. Erősen időigényes folyamat, de mégis a befektetett energia megtérül.” – olvasható a kiállítás szövegében is.

david1.jpg

Mindegyik alkotása minden egyénnek mást és mást jelenthet, egyszerre gyönyörködtet és gondolkodásra sarkall. Ezen cikk írója számára a következőket jelenti: álljunk meg egy percre, becsüljük meg az élet apró örömeit, és óvjuk szép környezetünk hétköznapi ékességeit, mert azok ne csak esetleges hiányukban legyenek értékesek.
A megnyitón közreműködtek a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai, akik gyönyörű zeneszámokkal gazdagították a délutánt.

   Cikk és fotók: Jandácsik Pál