Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 szeptember 16 hétfő - 20:33:13     Sporthírek      Hozzászólás0

img_2655.jpgIdén immár huszadik alkalommal, 2019. szeptember 14-én került megrendezésre a Skultéty Sándor Birkózó Emlékverseny a Varga István Városi Sportcsarnokban. 22 csapat 207 induló részvételével zajlott le a nívós rendezvény, amelynek keretén belül szabadfogásban küzdöttek meg a lányok és a gyermek korcsoport versenyzői, illetve kötöttfogásban a fiú diák I-II. korcsoport területi diákolimpia bajnokságára is sor került.
A versenyt a Nemzet Sportolója, Abony Város Díszpolgára, Varga János olimpiai bajnok birkózó nyitotta meg, aki töretlen kitartásra bíztatott minden résztvevőt. Kihangsúlyozta, hogy nem egy település nagysága számít a nagyon szép eredmények eléréséhez, mert minden munkába befektetett energia meghozza egyszer a gyümölcsét! A megmérettetések előtt az Abonyi Fúvószenekari Egyesület mazsorett csoporta szintén lelkesítette előadásával a versenyzőket.
 
Az Abonyi Birkózó Club versenyzői a következő eredményeket érték el:
 
Diák I. korcsoport:
Földi Krisztián: 32 kg, II. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Viczina István: 46kg, III. hely (Somogyi Imre Általános Iskola)
Tóth Marcell: 85 kg, I. hely
(Somogyi Imre Általános Iskola)
Hajnal Gergő: 85 kg, II. hely (Somogyi Imre Általános Iskola)
 
Diák II. korcsport
Czuczor Péter: 29kg, V. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Donkó Lehel: 35kg, I. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Csáki Szabolcs 35kg III. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Lajhó Norbert: 42 kg, III. hely (Somogyi Imre Általános Iskola)
Lajhó Roland: 46 kg, V. hely (Somogyi Imre Általános Iskola)
Bajatai Gergő: 50 kg, III. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Baksa Bálint: 54 kg, I. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Danyi Márk: 58 kg, IV. hely (Gyulai Gaál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Kemenczés Áron: III. hely (Somogyi Imre Általános Iskola)

Serdülő lányok:
Terék Gerda: 49kg, I. hely
Terék Fruzsina: 69kg, I. hely 

Gyermek lányok, fiúk együtt versenyeztek:
Sillei Janka: 29 kg I. hely
 
img_2634.jpg 
 
Abony Város Önkormányzata nevében is gratulálunk valamennyi a verseny valamennyi résztvevőjének, helyezettjének, az edzőknek pedig további jó munkát kívánunk!
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)