Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 október 19 szombat - 14:09:47     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_7235.jpgA gyermekkori izomelhalás – orvosi nevén Duchenne-féle izomdystrophia – egy rendkívül ritka, örökletes, veleszületett betegség, amely az izomsejtek fokozatos pusztulásával jár. A mozgásért felelős izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövetek és kötőszövetek töltik ki, így a beteg az évek során egyre gyengébb lesz, végül már a saját ellátására is képtelenné válik. Leginkább a fiúkat érinti a Duchenne-szindróma; 3600-ból egyet. Sajnos ebbe az egy főbe esett az abonyi, jelenleg 17 éves Szarvák Bence is, aki a betegség olyan stádiumában jár már, hogy képtelen felkelni az ágyából, gépi lélegeztetésre szorul. Ez óriási lelki terhet ró a családjára. A szükséges orvosi segédeszközök beszerzése növeli az anyagi nehézségüket, holott azok „csupán” arra szolgálnak, hogy Bence megfelelő életkörülmények között élhessen.

Október 18-án 19 órai kezdettel az abonyi Kultúra Házában egy Jótékonysági Esten énekeltek és táncoltak a helyi és vidéki tehetségek a megsegítéséért Csizmadia Gyula, a Melody Band vezetőjének hívó szavára. Népszerű slágerek, popdalok töltötték meg a színháztermet Zámbori Anett, Murvai Julika, Vince Icus, Steinitzer Erika, Tamasi Era, Fajka Zsanett, Majercsik Lili, illetve Nagy Kriszta előadásában, aki az est konferansziéjanként is remekelt. Mellettük Barati László Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttese ropta a színpadon és részt vettek a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Kinizsi Pál Gimnázium tanulói is.
A családtagok mellett az est fővédnöke, Dr. Berkó Attila kormánymegbízott szintén köszönetét fejezte ki a nemes megmozdulás miatt. Külön köszöntette a megjelent alakuló Képviselő-testület tagjait és az új polgármestert, Pető Zsoltot, bízva abban, hogy a városvezetés még számos hasonló rendezvényt támogat a jövőben, amely a lakosok megsegítésére szerveződik.
A Kultúra Háza dolgozói azzal tudták segíteni a rendezvény sikerességét, hogy a helyszínt és a technikát bocsátották rendelkezésre.
A műsor végén valamennyi fellépő egy hangos sikollyal kívánta közvetíteni az energiát Bencének és családjának.

Ha Ön, kedves olvasó, nem tudott eljönni az Estre, de ugyancsak szeretne adományozni neki, még megteheti Szarvák Zoltán számlaszámán: 11773425-05159446.
A család köszöni valamennyi résztvevőnek, jószívű adakozónak a segítséget!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)