Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 október 28 hétfő - 19:33:50     Hivatali hírek      Hozzászólás0

imgp1705.jpgOktóber 28-án az abonyi Kultúra Háza színháztermében alakult meg Abony Város Önkormányzatának új képviselő-testülete. Nagyon nagyszámú érdeklődés övezte az eseményt. Körülbelül 250 látogató tette rajta tiszteletét.
Az alakuló ülésen a Helyi Választási Bizottság Elnöke ismertette először a választás eredményét. A képviselő-testület tagjai Kovács László, Kókai-Dudinszky Mónika Anna, Korbély Csabáné, Járdány Vanda, Mészáros László János, Krupincza János, Czagány Zsolt, Dr. Egedy Zsolt Mihály, Vincze Antal, Dévainé Kazinczy Sára, Szűcs Sándor lettek hivatalosan is az ünnepélyes eskütétel után.
Pető Zsolt köszöntötte a rendszerváltás utáni Abony két eddigi polgármesterét: Romhányiné dr. Balogh Editet és Dr. Gajdos Istvánt is, illetve ismertette programját. Kihangsúlyozta, hogy a választások eredményének tükrében hatalmas felelősség van az új testület vállán, illetve azt, hogy erősíteni szeretné az Önkormányzat és a lakosok közötti együttműködést.
Földi László országgyűlési képviselő ugyancsak köszöntötte az új polgármestert a képviselő-testülettel együtt, továbbá biztosította őket, hogy Abony továbbra is számíthat feltétlen támogatására, segítségére.

img_9352.jpg

A képviselő-testület szavazott az alpolgármester, illetve a bizottsági tagok személyéről is. Abonynak két alpolgármestere is lett Dr. Egedy Zsolt Mihály, illetve Kókai-Dudinszky Mónika Anna személyében.
Három bizottság állt föl. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke Mészáros László lett, tagjai: Krupincza János, Korbély Csabáné, Szűcs Sándor, külső bizottsági tagjai: Varga Sándorné, Molnár Gábor, Kocsiné Tóth Valéria.
A Humánpolitikai Bizottság elnöke Korbély Csabáné lett, további tagjai: Krupincza János, Dévainé Kazinczy Sára, külső bizottsági tagjai: Kalászné Vámos Katalin, Deákné Orosz Zsuzsa.
A Városfejlesztési Bizottság elnöke Kovács László, további tagjai: Czagány Zsolt, Járdány Vanda, Vincze Antal, külső bizottsági tagja: Izsó Balázs.
Az alakuló képviselő-testületi ülés ünnepélyes hangulatáról a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, illetve Majercsik Lili gondoskodott.   
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Jandácsik Pál és Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)