Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 december 20 péntek - 13:07:02     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


December 18-án a MÁV Általános- és Műszaki vezérigazgató -helyettesével, Virág Istvánnal folytatott megbeszélést az abonyi MÁV állomáson tapasztalható tűrhetetlen állapotokról Pető Zsolt, Abony Város polgármestere. A megbeszélés eredményesnek tűnik, mert a tapasztaltak szerint mind a MÁV, mind pedig a helyi önkormányzat partner lesz abban, hogy sürgősen megoldást találjanak a problémákra. 

Virág István vezérigazgató- helyettes úr rendkívüli módon nyitott volt az abonyi helyzet rendezése kapcsán, hamarosan a tettek mezejére lépnek. A Pető Zsolt felhívására érkezett lakossági panaszos leveleket, kommenteket a polgármester elvitte vezérigazgató- helyettes úrhoz, aki ezek alapján nyújt majd segítséget. 

Az egyeztetésen szóba kerültek a kalauzok által a vonatokról letessékelt jegy nélkül utazó utasok, akik sok esetben hajléktalanok, illuminált állapotban vannak, vagy drogosok. Virág István és Pető Zsolt polgármester megbeszélték, hogy van szándék a vasútállomás környékének rendbetételére közös erővel. A megbeszélésen kiderült, hogy a MÁV- nak és Abony Város Önkormányzatának nincsen együttműködési megállapodása, de a vezérigazgató- helyettes úr szorgalmazza azt, hogy jöjjön létre egy ilyen. Ezzel természetesen az abonyi polgármester egyet értett. 


Az alábbiakban a beszélgetés egy részének lényegét olvashatják: 
 

Virág István vezérigazgató- helyettes: 

Van egy biztonsági főigazgatóságunk, velük nagyon jó a kapcsolatunk, jelezni fogom a problémát. Kezdeményezni fogok tábornok úrral egy tárgyalást erről. Mindenképpen javaslom, hogy kössünk együttműködési megállapodást. Amit én itt most láttam, abban természetesen fogok intézkedni. Szorgalmazni a fogom a kamerák felszerelését. Szerencsés, hogy van Abonyban polgárőrség, jó lenne, ha a rendőrség, vasútőrök és a polgárőrök közösen tudnának fellépni ezek ellen. Itt valóban rendet kell varázsolnunk, van épületkarbantartó részlegünk is, próbálunk segíteni. Valóban az elfajult növényzetet el kell tüntetni onnan, és a területet rendbe tenni. A megyei területi igazgatónak jelzem az itt látottakat és hallottakat, mindenképpen lesz helyszíni szemle, és szorgalmazom az együttműködési megállapodás megkötését.” 
 

Pető Zsolt polgármester: 

Úgy jöttünk ide, hogy közös megoldást találjunk. A problémákat nem azért mondom el, hogy mindent Önre zúdítsak. Az egyik problémás dolog a vasútállomás épülete, én most reggel ott jártam és fényképeket készítettem. Vasútőröket már irányítottak Abonyba, Dr Egedy Zsolt alpolgármester úr kérésének megfelelően, de az a baj, hogy ők délben jönnek pár órára. A nem kívánatos események nem ilyenkor történnek. Éjszaka és hajnalban vannak a problémás időszakok. Ilyenkor törik be az utasvárók üvegeit, az elmúlt pár hétben három ilyen eset volt. Az állomásépület szörnyen néz ki kívülről, de belülről még rosszabb. Az illemhelyünk jelenleg egy TOI- TOI WC a kinti parkolóban. Az állomásépület ajtaja mellé letettek egy WC-t... A következő bánatom, hogy valaki összegereblyézte a leveleket, de nem vitték el, így azt hulladéklerakónak használják egyesek. A kerékpártároló az épület előtt van, mi önkéntesen vállalnánk, hogy hetente több alkalommal a cégünk, az ABOKOM munkatársai rendbe teszik. Valamint az állomás környékét kívülről is rendezik közmunkásaink. A váróteremmel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy az be van zárva, és az egy szeméttelep. Az egy dolog, hogy rossz állapotban van és omladozik a fal... Nyilván ezen is segíteni kell, de belül a kuka felborítva, a szemét mindenfelé. Nagy lakat a rossz ajtón! Azt mondom, hogy mi város vagyunk! Mindkét ajtón lakat és ráírva, hogy nem váró. Akkor könyörgöm, hol a váró? Az utcafronton teljesen el van vadulva a növényzet! Kinőtt a kerítésből. Segítek ebben is, de arculat szempontjából előre kellene lépnünk. Ez nem lenne annyira pénzkérdés.” 
 

A kétoldalú megbeszélés eredményeiről, és a továbbiakról később még beszámolunk Önöknek! 

Lőrinczy Veronika