Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 december 21 szombat - 14:26:32     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


Készülünk a karácsonyra- 6. rész - Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. 

Hatodik interjúmban Járdány Vanda önkormányzati képviselőt kérdeztem a családja karácsonyi hagyományairól. Járdány Vanda neves, köztiszteletben álló fényképész, nagycsaládos anyuka, aki játékboltot is vezet. Ezek mellett a mindig tevékeny, örökmozgó Vanda a Városunk Fejlődéséért Egyesület adventi programsorozatát is megszervezte. A képviselő asszony Családja is közismert városunkban, édesapja és nagypapája is fényképészként dolgozott. A szókimondó és extravagáns, szeretettel tele Vanda karácsonyi sztorija is éppen olyan laza, mint ő maga. Fogadják tőle szeretettel! 

Vanda írja: 

Karácsonyi készülődés. Lőve kérésére. Imádom a kéréseit! Az egész ott kezdődött, hogy tavasz, meg méhecskék meg Ámor nyila így az összes Gyerek karácsony tájékán született. Még a férj is. Így ez az időszak a családi ünnepségek tömkelege. A Játékboltos rohamot, a karácsonyi fotózásokat, a tűzijáték pakolászást a család már megszokta.

Ezt húzták, egy kereskedő, vállalkozó fényképész játékboltos tűzijátékos anyucit. Tudják, hogy anya ilyenkor éjszakánként árut vesz át, éjjel megy a mosógép, nincs vasalt ing, nincs mézeskalács illat meg szegfűszeges narancshéj. Nem kell a leégett bejglit és kiszáradt mézeskalácsot megkóstolniuk, hiszen reggelente kiadom a virtuális étkezési jegyeket, amiket a mamáknál lehet beváltani, itthon mindenki eszik azt, amihez hozzájut csellel, vagy Shrekes macskaszemekkel apára nézve . 

A lakás november közepe óta fel van díszítve. Ez arra jó, hogy mindenki ráhangolódjon a karácsonyi őrületre, és vésse az eszébe, hogy ilyenkor nincs. Anyaaaaa...hol a zoknim, meg... Vigyél már el a körmöshöz!
De! Mielőtt rám küldené valaki a gyámügyet, vagy a lelki segélyszolgálatot, tisztázzuk, hogy van egy anyukám, aki olyan igazi mézeskalács sütögető fajta. Aki nem eszi meg a szaloncukrot mielőtt feltenné a fára. Akinél meleg van és szeretet, karácsonyfa, sült liba és mogyoró. December 24-én nála lecsapódik az összes rohanó rokon, körbeüljük a terített asztalt, degeszre esszük magunkat, eldőlünk a kanapén, pihegünk és nevetünk a gyerekeken ha hisztiznek, hogy nem azt hozta a Jézuska amit kértek. 

Idén másképp fogom tervezni a karácsonyt. Karácsony másnapján Krupiékhoz megyek, úgysem lesznek otthon és megeszem a maradék lazacot és rákot. Lefényképezem Kókai- Dudinszky Móni karácsonyfáját és abból lesz képeslapom. Kérek Ilike mákos Guba tortájából egy szeletet. 

Huszonnyolcadikára kiheverem a rengeteg kaját és szaladok be táncolni a Főtérre! 

Minden kedves abonyinak, és nem abonyinak is Boldog Karácsonyt, kellemes Új Esztendőt kívánok magam és Családom nevében! VANDA” 

Kikerekítette: Lőrinczy Veronika