Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 december 23 hétfő - 09:12:35     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

 

Készülünk a karácsonyra- 7. rész - Cikksorozatunk kapcsán Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. Hetedik interjúmban Mészáros László önkormányzati képviselőt kérdeztem családja karácsonyi hagyományairól. Mészáros László települési képviselő háromgyermekes apuka, akinek az életében a kereszténység, a vallás igen fontos szerepet tölt be. Az önkormányzati képviselő már több évtizede dolgozik Abonyért, pénzügyi ismeretei kimagaslóak, szereti munkáját, szereti Családját és persze Abonyt. Mészáros László egy szép karácsonyi verset is küld az abonyiaknak.

Ady Endre: Karácsony vers részlet 

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

Az egyedüli dolog, amiért érdemes ezen a földön élni, az az, hogy az ember tudjon szeretetet adni és elfogadni. Csak ez teheti boldoggá minden napjainkat. Milyen egyszerűen hangzik, és mégis olyan nehéz megvalósítani! Minden napjainkban ez mégsem jelenik meg. Életünket kitöltik a munkahelyi problémák, aggódás a családtagjainkért, barátainkért. Ezáltal életünkbe észrevétlenül belopódznak a „szürke hétköznapok”. 


A Karácsony azonban egymáshoz vezet bennünket. Nem csak egy ünnep, hanem egy érzés. Szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig a szeretet. A karácsony nemcsak a keresztény emberek számára fontos ünnep, hanem a világon mindenhol örömünnep. Eredeti üzenete valamiért az évek során kicsit elveszett, a szeretet időnként elhalványulni látszik. Fényét azzal tudjuk erősíteni, ha a karácsonyfa alá az ajándékokkal együtt elhelyezzük szívünk szeretetét is. 

Ezt az ünnepet az emlékezés, az együttlét élménye, a boldogság érzése különbözteti meg a hétköznapoktól. Egymásra mosolygunk, mert együtt lehetünk. Meggyújtjuk a gyertyákat, és emlékezünk azokra is, akik már nem lehetnek velünk. Kívánom, hogy őrizzünk meg ebből az ünnepi pillanatból minél többet az újév hétköznapjaira, hogy azokból ünnepit, méltóságteljeset, a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk. 

Hogyan telik egy Karácsony nálunk? 

Az Adventtel, vagyis december elejével kezdődik az ünnepi előkészület. Igyekszünk a „rorátén” (hajnali mise) részt venni, a gyerekek pásztorjátékkal, karácsonyi dalok tanulásával várják Jézus születését. Az ünnepi menü hagyományos, Szenteste halászlé, rántott hal, és mákos guba, Karácsony napján húsleves, töltött káposzta, és sültekből áll. A sütemények között a bejgli, valamint a mézes kalács elmaradhatatlan. Nálunk a Karácsonyfa is hagyományos, amit klasszikus díszekkel díszítünk.

Az ünnepi forgatag záró akkordja, egy hagyományos „nagy családi találkozó”, ahol 30-40 vagyunk, a pici gyerektől a család legidősebb tagjaival bezárólag. Program a közös éneklés, vacsora, kötetlen beszélgetés. Mit is kívánhatnánk magunknak a következő évre? Természetesen mindenkinek egészséget, boldogságot, békességet, anyagi biztonságot. 

Végezetül egy ismeretlen szerző soraival kívánok minden Abonyi lakosnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket:  

Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni. Higgy a csodában, mert teli van vele az élet. De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai.”Mészáros László városi képviselő