Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 július 31 szerda - 15:42:44     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

felkialtojel.pngJúlius 31-én Üllő és Vecsés között 13:48-kor egy fénysorompós vasúti átjáróban - amely piros jelzést adott a közúti forgalom részére - a Szegedről Budapest-Nyugati pályaudvarra tartó Paprika InterCity vonat személygépkocsival ütközött. A vonaton senki nem sérült meg. A hatóság a két állomás között mindkét vágányt lezárta a vonatforgalom elől. A Budapest-Cegléd vonalon jelentős vonatkésés várható.
A nagyobb késések elkerülése érdekében ideiglenes menetrendi változások, kerülő útvonalas közlekedés is várható.
Időközben az egyik vágányon, csökkentett sebességgel újraindult a vonatközlekedés Üllő és Vecsés között. A baleset miatt a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára közlekedő Vércse InterCity és a Nyíregyházáról Budapestre tartó Jázmin InterCity vonat Újszász-Szolnok érintésével kerülő útvonalon közlekedik. A monori helyi személyvonatok Vecsésig közlekednek és onnan is indulnak vissza Budapestre. A Budapest-Cegléd vonalon közlekedő vonatok menetideje 60-80 perccel meghosszabbodik.
A Nyugati pályaudvar és Szolnok között a vonatok felármentesen igénybe vehetők. A Debrecen felől Budapestre utazóknak javasolja a MÁV-START, hogy Szolnoktól az Újszász érintésével a Keleti pályaudvarra induló vonatokat vegyék igénybe.

Forrás: MÁVINFORM
2019 július 30 kedd - 15:53:44     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

1200px-coupe_dhygie.svg.pngEzen a héten (2019. július 26. és augusztus 4. között) a BENU Gyógyszertár az ügyeletes patika.
 
Nyitva tartási idő:

Hétfőtől péntekig 08.00-18.00-ig, utána ügyelet 22:00-ig.
Szombaton 8:00-12:00-ig, utána ügyelet 22:00-ig.
Vasárnap ügyelet: 8:00-22:00-ig.
 
Jövő héten (2019. augusztus 5-11. között) a ROZSNYAI Gyógyszertár lesz az ügyeletes.
 
 
2019 július 29 hétfő - 18:34:00     Intézményi hírek      Hozzászólás0

40.jpgA közös élmények, az együtt töltött idő a közösségek számára nagyon fontosak. Ezért is vállaltuk fel már több éve kolléganőmmel, Bartúczné Ágival a gyerekek táboroztatását.
Ötödikes osztályfőnökként saját osztályunknak napközis tábort és balatoni tábort is szerveztünk, majd az évek során, elsősorban az évfolyamból, újabb gyerekek is csatlakoztak hozzánk. Kimagasló a szeptemberben már nyolcadikos diákok összetartozása az egész évfolyamon. Eltűntek az osztályok közötti határok. Úgy látszik, a ráfordított szabadidőnk, a munkánk meghozta a jutalmát. A gyerekek jó kedve, csillogó szeme, az, hogy évről-évre egyre többen vannak, nagy örömmel tölt el bennünket. Az idén a leendő negyedik b osztály is csatlakozott hozzánk. A zánkai és a napközis táborban mintegy 120 gyerek vett részt.
Szerencsések vagyunk, hogy vannak még kollégák, akik rajtunk kívül fontosnak tartják ezt. Szeretném megköszönni a segítségüket, munkájukat!
Köszönöm kollégáimnak:  Bartúcz Lászlóné Áginak, Csibrányné Kovács Máriának, Fenesné Fehér Erikának, Kapás-Szabados Erikának, Kártesziné Balogh Boglárkának, Kovácsné Prágai Ilonának és Szalinka Szilviának.
Remélem, hogy a fiatalok kitartanak, és átveszik tőlünk ezt a nemes feladatot!
 
img_20190618_093734.jpg
 
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Dudás Lászlóné
(A galériák megtekintéséhez kattintson a képekre!)
2019 július 29 hétfő - 13:10:21     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

imgp9977.jpg2019. július 26-án pénteken éjjel a régi vízmű területén, fedett színben szárított levendula- termés égett le. 2019. július 28-án vasárnap éjjel az Abokom Tamási Áron utcai telephelyén szintén fedett színben tárolt traktorok és teherautó, valamint hozzátartozó adapterek égtek le.
A káresemények mögött szándékos gyújtogatás valószínűsíthető.
Az Abokom ügyvezető igazgatója a szükséges intézkedéseket megtette, rendőrségi feljelentés és a biztosító felé a kárbejelentés megtörtént.
Mind az Abokom, mind az önkormányzat vagyonbiztosítással rendelkezik.
A bűncselekmény kivizsgálása folyamatban van, annak lezárásáig további információt nem adhatunk.
Az Abokom dolgozói a városüzemeltetési feladataikat ellátják.
Megértésüket kérem.
 
Abony, 2019-07-29
 
Tisztelettel:
Romhányiné Dr. Balogh Edit, polgármester

imgp9978.jpg
 
imgp9982.jpg
 
 
Fotók: abony.hu
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 29 hétfő - 11:37:54     Hivatali hírek      Hozzászólás0

rendorseg.jpgLopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság Abonyi Rendőrőrse egy 18 éves abonyi férfi ellen.
A nyomozás adatai szerint a 18 éves férfi 2019. július 23-án 20 órakor, az abonyi vasútállomás kerékpártárolójából eltulajdonított egy kerékpárt. Az esetről történt bejelentést követően az Abonyi Rendőrőrs munkatársai az ügyben végzett adatgyűjtés és a rendelkezésre álló térfigyelő kamerafelvételek alapján azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. Az abonyi lakost a rendőrök 2019. július 25-én 10 órakor otthonában elfogták és az Abonyi Rendőrőrsre előállítottak, ahol a nyomozók gyanúsítottkén hallgatták ki. A gyanúsított lakcímén tartott kutatás során a rendőrök megtalálták és lefoglalták a kerékpárt.
 
Az abony.hu-nak beszámolt: András Hunor Lehel r.főhadnagy
2019 július 27 szombat - 15:03:29     Kulturális hírek      Hozzászólás0

fb_img_1564225566571.jpgAbonyban több műkedvelő színtársulat működik. A Bihari Ifjúsági Stúdió hamarosan bemutatja legújabb vígjátékát, a „Ti amo, Balaton!”-t, amelynek kulisszatitkairól az ifjú rendező, Balogh Tamás Zsolt (21) beszélt, illetve megosztotta élményeit az abonyi kulturális közélettel kapcsolatban is.

Jandácsik Pál (továbbiakban J. P.) Mi volt az első komolyabb színházi élményed, amely arra sarkalt, hogy te is elkezdj tevékenykedni a színpadon?
Balogh Tamás Zsolt (továbbiakban B. T. Zs.): Ez nagyon érdekes és elgondolkodtató kérdés, mert a családom eddig nem igazán járt színházba. Nem tudok konkrétan olyan élményt felidézni, aminek a hatására elkezdtem ezt a pályát. Már 4-5 éves korom óta imádok szerepelni, anyukám azt mondta, hogy már óvodában is. Az anyák napi és más hasonló ünnepségen mindenki szövegét tudtam. A zenei általános iskolában még többet szerepeltem, majd jöttek az első színdarabok, musicalek.

10339555_250990695107787_9068651680317947448_n.jpgJ. P.: Melyik a legkedveltebb szereped?
B. T. Zs.: Nagyon nehéz a választás, hiszen nagyszerű szerepeket játszhattam el, például Buldeót A Dzsungel könyvéből, Ervin Ivánt a Csoportterápiából /Nagykőrös/, a Rádióst A padlásból /Komárom/, Kakast az Annie musicalből /Budapest/, illetve az a megtiszteltetés ért, hogy én alakíthattam 2015-ben Jézust is Webber világhírű rockmusicaljében az abonyi színpadon. Ha választanom kellene a számtalan karakter közül, akkor Dzsinni lenne a befutó az Aladdin & Jafar musicalből. Dzsinniként élhettem ki leginkább az energikus, hiperaktív énemet. Imádtam!

J. P.: Vagyis nem csupán abonyi berkekben játszottál, hanem valódi színházi tapasztalattal is rendelkezel! Miben másabb egy amatőr társulati tevékenységben részt venni, mint hivatásos művészek között mozogni?
B. T. Zs.: Nagyszerű élmény a nagy színészeket látni a színpadon, illetve közösen dolgozni velük egy próbaidőszakban. Sokat tanultam már csak abból is, hogy beültem végig nézni a próbáikat. Emellett hihetetlen érzés, amikor Radó Denise, Vágó Zsuzsi, vagy épp Csengeri Attila ad egy -egy jó instrukciót neked.

J. P.: Tavaly egy musical show keretén belül a rendezői tehetségedet is megmutattad, majd az idén a Reflektorban is. Mit gondolsz, milyen kompetenciáknak kell megfelelnie egy jó rendezőnek?
62149161_612209159260406_252009576914747392_n.jpgB. T. Zs.: Jó vezetői képesség kell hozzá, hiszen nem lehet úgy rendezni 15-20 embert, hogy nem tudom kezembe venni az irányítást. Mindig motiváltnak és energikusnak kell lennie egy rendezőnek, mert a tagok is ezt a hangulatot fogják átvenni tőled. Annyira motiváltak, mint amennyire én vagyok. Folyamatosan terveznem kell pontról pontra, hogy követhető legyen a munkafolyamat. Bármilyen színdarabot készítünk, elengedhetetlen, hogy egyben lássam, már a kezdeti fázisban, hogy milyen végeredményt akarok a közönségnek nyújtani a színpadon, mind díszletileg, fényileg, színészileg. Ez egy hatalmas kaland a számomra, és érzem, hogy folyamatosan fejlődik a személyiségem ezáltal.

J. P.: Idén a Bihari Ifjúsági Stúdió bemutat egy újabb zenés vígjátékot Ti amo, Balaton! címmel. Miben fog különbözni a Reflektortól?
B. T. Zs.: Elsősorban abban, hogy a Ti amo, Balaton! egy ízig-vérig olasz komédia lesz, míg a Reflektor egy sokkal drámaibb, fiatalok sorsait bemutató musical volt.  A nagy nevetések közben nagy slágerek fognak elhangzani, amiket úgy gondolom, mindenki jól ismer, például a One way ticket, vagy a Wonderful life. Természetesen "szöveg lenni mágyár", ahogy a darabban szereplő Bíró elvtárs fogalmazná.

J. P.: Mik a távlati céljaid, tervezel-e esetleg kilépni a "hobbi" színházból, és hivatásos színészként, esetleg rendezőként a pályára lépni?
B. T. Zs.: Minden akkor kezdődik el, amikor az álmaid nagyobbak lesznek, mint a félelmeid. Nekem is vannak céljaim, vízióim, ahogy mindenkinek.  Mindenképpen szeretnék rövid időn belül olyan iskolában tanulni, ahol mindent megtanulhatok akár színészetről, vagy a rendezésről, mert sokkal szebb lenne a világ, ha mindenki azt csinálná a munkában is, amit szeret, nemde?
 
fb_img_1564225523954.jpg

Abony Város valamennyi színházkedvelője nevében is jó munkát kívánok Zsoltinak! Bízunk benne, hogy még sok hasonló sikert fog megélni!
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János, Berényi Kitti
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 26 péntek - 18:42:09     Választás      Hozzászólás0

32829725_238619480220456_8349863490864807936_n.jpgÁder János államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzé tette az őszi önkormányzati választás időpontját. Október 13-ára, vagyis a hónap második vasárnapjára tűzte ki. Az elnöki nyilatkozat a következő:
Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.
2019 őszén a rendszerváltoztatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki.

Áder János

Magyarország köztársasági elnöke
 
Forrás: keh.hu
2019 július 26 péntek - 18:27:09     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

67173806_349303325958612_15178637762363392_n.jpg„Neked egy óra, három embernek az élet” – szólítja fel a lakosokat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat kampánya, amit július 1-je és szeptember 1-je között indítottak. Az önkéntesek száma a szabadságolások, elutazások miatt a nyári hónapokban megcsappan, holott ebben az időszakban is létszükséglet a megfelelő mennyiségű vér biztosítása. Naponta legalább 1600-1800 véradóra lenne szüksége az országnak. Egy ilyen akciónak adott helyet az az SGN-STEEL Kft. (volt Pintér és Társa Kft.) telephelye is, ahol a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezett önkéntes véradást július 24-én.
Az eseményen számos abonyi lakos vett részt, többek között maga a Kft. munkatársai is. Vasvári Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének a munkatársa a Vöröskereszt a facebook oldalán is megköszönte a példaértékű együttműködést: „A tegnapi napon olyan önzetlenségnek lehettem tanúja, amit szeretnék gyakrabban tapasztalni a cégek részéről. Az abonyi SGN-STEEL Kft. vezetősége és sok munkavállalója ugyanis régóta rendszeres véradók, és pár éve befogadói is a véradásoknak. Példamutatásukkal ösztönzik munkatársaikat, hogy legyenek ők is véradók. Sokan itt váltak/válnak rendszeres véradókká. Kívülről érkező véradókat is szeretettel fogadják, akikkel közösen nagyon szép létszámban gyűltünk össze. Köszönjük a Kft. vezetésének azt a példaértékű magatartást, amit a véradásért tettek és tesznek folyamatosan.”
 
67449150_485630628660979_1966121356776964096_n.jpg

Jandácsik Pál
Forrás: Vöröskereszt Cegléd facebook oldal
2019 július 24 szerda - 17:01:32     Hivatali hírek      Hozzászólás0

szabados_ildik_meghv.jpg
 
A nagyításhoz kattintson a képre!
2019 július 24 szerda - 16:59:14     Kulturális hírek      Hozzászólás0

 homeopatia.jpg
 
A nagyításhoz kattintson a képre!
2019 július 19 péntek - 20:20:45     Sporthírek      Hozzászólás0

triatlon2019.png2019. július 13-14-én Tiszaújvárosban rendezték meg a gyermek és serdülő Triatlon Gálát, ahová a triatlon ranglista 16 legjobb helyezettjei kaptak meghívást
A versenyzők a Triatlon Világkupa versenypályáján, nemzetközi versenykörülmények között versenyezhettek.
A Fergeteg Triatlon SE-t a serdülő Soós Gergő képviselte. A serdülők penzuma 500 m úszás, 12,5 km kerékpározás és 3,6 km futás volt.
A fiúknál az úszásban is jeleskedő, Baján és Tiszaújvárosban győztes Kovács Gyula és a Lengyeltótiban első helyezett Soós Gergő vállalkozott arra, hogy kerékpáron ellógjon az üldözőktől. Sikerrel jártak, hiszen bő egy perces előnyt szereztek az üldözők előtt, így ők meccselhettek az aranyért. Gergő a 2. helyen futott be a célba.
Serdülő kcs., fiúk (500 m úszás, 12,5 km kerékpározás, 3,6 km futás):
1. Kovács Gyula (Debreceni Sportcentrum) 40:38
2. Soós Gergő Gyula (Fergeteg Triatlon SE) 40:53 3.
Márkus Noel (Nagyatádi Triatlon SE) 41:35
Olvasóink és Abony Város Önkormányzata nevében is gratulálunk a szép eredményekhez!
 
Az abony.hu-nak beszámolt: Medveczky Edit
2019 július 19 péntek - 18:31:30     Hivatali hírek      Hozzászólás0

nagy_tams.pngJúlius 1-től Sárkányné Bálint Mária után Nagy Tamás személyében új intézményvezető került a Varga István Városi Sportcsarnok élére.
Nagy Tamás a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanított testnevelő tanár végzettségével, de rekreáció szervező és egészségfejlesztő képesítéssel is rendelkezik. Az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy egy modern, mai igényeknek megfelelő sportcsarnokkal szolgálja ki a településen élőket, illetve szeretné megszólítani a fiatalabb generációt is.
A fiatalok a közösségi életüket egyre inkább az interneten élik, onnan tájékozódnak. Ez egy komoly reklámfelület – nyilatkozta Nagy Tamás, aki egy új Facebook oldalt hozott létre az intézménynek [lásd: a cikk alján]. – Kezdetben az is elegendő, ha eljönnek szurkolni egy-egy sporteseményre. Ezután lehet, hogy ők is kedvet kapnak a sportoláshoz.
Nagy Tamás – akitől az edzői munka sem áll távol – a sportegyesületekkel együttműködve szeretne havonta olyan nyílt edzéseket, bemutató órákat meghirdetni, amelynek keretén belül az érdeklődő, kíváncsi városlakók kipróbálhatnák a helyi sportegyesületek különböző mozgásformáit, vagy az intézmény által biztosított rekreációs lehetőségeket a teremben vagy akár a szabadban.
A hagyományos rendezvények, mint az augusztus 20-ai Szent István Kupa, Sakk verseny, illetve az Erős Emberek Versenye a jövőben is megrendezésre kerülnek, de Nagy Tamás bővíteni kívánja a repertoárt.
Amikor általános iskolás voltam, rendszeresen jártunk a helyi iskolák közötti versenyekre. Ezt újra szeretném a későbbiekben feleleveníteni. Szolnokon is nagy divatja van ennek – beszélt a terveiről.
A művelődési házzal közreműködve szívesen látna a sporton kívül más szabadidős tevékenységeket is sportcsarnokban, akár egy karácsonyi falunak is otthont adhatna az épület előtere.
A sportegyesületek vezetőivel évente vagy félévente egy megbeszélést szeretnék tartani, ahol elmondhatná mindenki az észrevételeit, igényeit a helyi sportélettel és az intézménnyel szemben. A jól működő gimnáziumi sportnapot, együttműködve ki lehetne bővíteni a teljes lakosság felé is, mind fiataloknak mind az idősebb generáció rekreációs igényeit figyelembe véve. Ezek után hosszútávon a sportnappal egybebeépített egészségnapok is megvalósíthatók, amely vércukormérés, vérnyomásmérést, tanácsadást is magukban foglalnának, továbbá gondoltam rekreációs jellegű sétákra a horgász tó körül, illetve biciklitúrákra is – mesélt lelkesen az intézményvezető. – Ezúton is szeretném megköszönni Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének, hogy bizalmat szavaztak nekem, illetve a Rákóczi iskola vezetőjének a „jó vezető” szerepkörével járó tapasztalatokért, segítségért. A lehető legjobb tudásom szerint kívánom betölteni ezt a posztot, és még inkább fellendíteni Abony egyébként is pezsgő sportéletét.
Olvasóink és Abony Város Önkormányzata nevében is kívánok Nagy Tamásnak további jó, eredményekben és sikerekben gazdag munkát.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
 
Oldal:  1 2 3
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények