Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Kinizsi Pál Gimnázium


 
Elérhetőségek:

--> Cím: 2740, Abony, Kossuth tér 18.
--> Tel./Fax: 53/360-071
--> E-mail: kinizsi(kukac)kinizsi-abony(pont)sulinet(pont)hu
--> Igazgató: Kavecsánszkiné Pál Erika
 
 
 
 
 
A Kinizsi Pál Gimnázium Pest megye déli részén található. A kisvárosi jellegéből adódóan a pedagógusok jól ismerik a gyerekeket, szülőket, jó kapcsolat alakítható ki a gyermekük tanulmányait figyelemmel kísérő szülőkkel. Diákjaink nevelése-oktatása nyugodt körülmények között folyik.  
 
A 4+1 nyelvi előkészítő osztályos gimnáziumi képzésünk az idegennyelvek hatékony elsajátítására, nyelvvizsgára felkészítésre, egyetemeken való továbbtanulásra fókuszál. Felméréseink és beiskolázási mutatóink szerint a szülők és diákok igénylik ezt az oktatási formát. A nyelvi előkészítő évfolyammal működő 4 + 1  évfolyamos gimnáziumi osztályban a nyelvvizsgák aránya (B2) a rendes  érettségi vizsga idejére, osztályoktól függően 50-60%. Mindezek mellett összességében  tantárgyi emelt szintű érettségiken a végzős tanulók átlagban 40-50%-ban vesznek részt. A tanulók motiváltságának is köszönhetően a különböző tanulmányi versenyeken is vannak országos és megyei eredményeink.Az itt érettségiző tanulóink közül sokan mérnöki, jogi, gyógyszerészi, gazdálkodási, pedagógus pályán helyezkedtek el. 
 
A négy osztályos gimnáziumi képzés az általános műveltség megszerzését, jó érettségi eredmények, majd felsőfokú továbbtanulási lehetőségek elérését célozza. A négy évfolyamos képzés során is megszerezhető a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi vizsga. 
 
Mindkét osztályban lehetőség van a Katonai alapismeretek tantárgy, valamint  a Társadalomismeret modultárgy – mely három területet foglal magába: pszichológia, gazdasági ismeretek és társadalomismeret – tanulására, majd választott tantárgyként érettségi vizsgát is tehetnek a diákok. 
 
Iskolánkban belső mérésként működtetünk beszámoló rendszert. Ez azt jelenti, hogy a kötelező érettségi tantárgyakból minden tanév végén a Pedagógiai Programunk szerint vagy írásbeli vagy szóbeli beszámolón vesznek részt a tanulók. A hátrányos helyzetű diákok eredményeit mindig kiemelten kezeljük, figyeljük előrehaladásukat. A 2012-2013-as tanév végén szervezett beszámolón az akkori hátrányos helyzetű tanulók  35%-a ért el 60%-on felüli eredményt. 
 
Gimnáziumi tanulóink az országos kompetenciamérések alkalmával igen jó eredményeket érnek el, a megismert CSH mutatók alapján a hozzáadott pedagógiai érték is magas. 
 
Intézményünkben  a diákok és a pedagógusok munkájával együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjék a kitűzött céljaikat.  
 
Kavecsánszkiné Pál Erika
igazgató
 
Az intézmény ellátási területe Abony város közigazgatási területére terjed ki.
 
---
 
 
---
 
A Kinizsi Pál Gimnázium leendő kilencedikes osztályainak osztályfőnökei a 2018-2019-es tanévben
 
Drávay Csaba a négy évfolyamos - 9. c - osztály osztályfőnöke lesz. Drávay Csaba 1999 óta a gimnázium fizika-informatikus szakos pedagógusa.
 
Mesterpedagógusként és érettségi elnökként betekintése van más oktatási intézmények munkájába is.Tanóráin érdekes fizikai kísérleteket mutat be a diákoknak, a szakkörökön pedig a fizika érettségihez szükséges gyakorlati feladatokkal készül a tanulókkal.Informatikai szaktudása lépést tart a mai diákok „online” világával, érdeklődésével. Mobiltelefonokra letölthető applikációkról tartott előadásaival színesíti óráit. Egyéni humorával épít ki személyes kapcsolatokat diákjaival. A tanórán kívüli tevékenységekben is aktívan részt vesz. Számos rendhagyó fizikaórát szervezett az érdeklődő tanulóknak kirándulások keretében pl. Paksra, az atomerőműbe. A természetkedvelő sportos fiatalokkal túrákon vesz részt. A teljesítménytúrákon kitartása példaértékű.
 
Reich Lászlóné a nyelvi előkészítős - 9. ny - osztály osztályfőnöke lesz. Reich Lászlóné angol-orosznyelv szakos középiskolai tanár, Abonyban él és dolgozik 1988 óta.
 
2005-től tanít gimnáziumunkban, a rábízott tanulókkal kellő szakmai tapasztalattal és hozzáértéssel foglalkozik mind a mai napig. Kitartó munkával tanít mindenkit. Nap mint nap szoros kapcsolat fűzi a diákokhoz, kiemelt feladatként kezeli a következetes, hatékony pedagógiai módszerek  alkalmazását. Hosszú évekre irányt mutat számára a tanítványok szeretete, a tanítás, majd látni azt, hogy az átadott tudással hogyan érvényesülnek ők.  A közép- és emelt szintű érettségi vizsgára, a nyelvvizsgára való felkészítés elsőrendű az önmaga által kijelölt tennivalók között. 2014-ben érettségiztette saját osztályát, ebben az osztályban az angol nyelvi középszintű érettségi vizsga eredménye 69,50% lett, szemben az országos 60,42% átlaggal (forrás: www.oktatas.hu).Egyengette diákjai útját az eredményes érettségi vizsga, majd továbbtanulásuk útján. Osztályából többen továbbtanultak felsőoktatási intézményekben, többek között a Nemzeti Közszolgálati, a Pallasz Athéné, a Károly Róbert, az Óbudai és a Szegedi Tudományegyetem különböző szakjain.A nyelvi előkészítő osztály osztályfőnökeként a heti 14 angol óra nagy részében Ő foglalkozna a tanulókkal.
 


Központi írásbeli felvételi - Ahogy a Kinizsi gimi látja

A gimnázium magyar és matematika szakos tanárai szeptember óta rendszeresen készítették fel az írásbeli vizsgára az abonyi nyolcadikosokat péntek délutánonként matematika és magyar tantárgyból. Nem kis elszántság és kitartás kellett a diákok részéről, hiszen egy-egy fárasztó hét után ültek be a gimi padjaiba. A lelkesedésük és motivációjuk példaértékű volt. Az általános iskolai tanáraik által tartott előkészítő foglalkozások mellett azért is volt javasolt és hasznos a gimis előkészítő, mert azok a pedagógusok tartották, akik évek óta részt vesznek a felvételi feladatlapok javításában. Január első hetén próba felvételit írattunk a diákokkal, megteremtve az „igazi” felvételi körülményeit. A következő pénteken megkapták kijavítva a dolgozatokat, ahol felhívtuk a figyelmüket a típushibákra. 2017. január 21-én délelőtt 10 órakor pedig elkezdődött az írásbeli felvételi vizsga.
 
Néhány szó a felvételikről: 
 
A matematika feladatlap sokrétű volt, hasonlónak bizonyult a korábbiakhoz. Az egyik szöveges feladat meglehetősen komplex jellegű volt, ezért egyaránt nehéz volt minden tanulónak. A 7. feladatnál sokan szereztek részpontokat, és sok hibátlan megoldás született. A mértékegység átváltás és a térgeometria is könnyebb volt a korábbi évekhez képest, így jobban is ment a diákoknak. Néhány feladatnál azért vesztítettek pontot, mert nem olvasták el figyelmesen a feladatot, és bár kijött a jó eredmény, de nem végezték el a feladatban előírt kerekítéseket.   
 
 
A magyar nyelvi feladatlap könnyebb volt, mint a korábbi években. Sok nyelvtani feladat szerepelt benne, ami nem ment könnyen a diákoknak, pl. szófajok felismerése vagy alaktan. A közmondásokkal, szólásokkal kapcsolatos feladatban szerepeltek kevésbé ismert közmondások is, de ez nem befolyásolhatta a helyes megoldásokat. A szövegértés nagyobb terjedelmű volt, de a szöveg érdekessége ellensúlyozhatta mindezt. A fogalmazás témája nagyon közel állt a mai fiatalokhoz, hiszen nincs ma olyan diák, akinek ne lenne véleménye a Facebookról.   
 
Minden évben nagy megmérettetés ez a nap a diákoknak, sokan el is keserednek, csalódnak az eredményekben. Valódi versenyhelyzetben voltak január 21-én, és ez az izgalom igencsak befolyásolhatta a 2-szer 45 perces munkájukat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nemcsak az írásbelin elért eredmény pontszámai számítanak, hanem a hosszú éveken át tartó munkával megszerzett év végi/félévi jegyekből számolt pontok is hozzáadódnak a felvételi sikerességéhez. Ebben a helyzetben nem könnyű a  szerencsés iskolaválasztás. Szülőként és gyermekként is nehéz feladat ez.   
 
A mi iskolánk továbbra is várja azon tanulók jelentkezését, akik kellő kitartással, szorgalommal rendelkeznek, és kitartó munkával képesnek érzik magukat az akadályok leküzdésére.   
 
Milyen lehetőségek várnak azokra, akik az abonyi gimit választják?
- 4+1 évfolyamos angol nyelvi előkészítős osztály
- 4 évfolyamos (hagyományos) gimnáziumi osztály
- angol és német nyelv tanulása
- választható új tantárgyak: katonai alapismeretek, pszichológia-társadalomismeret
- alacsony létszámú nyelvi csoportok, nyelvvizsga lehetőségek
- pezsgő iskolai élet
- jutalomkirándulások
- mindenkit megmozgató Sportnap, Szüreti nap
- kiemelt figyelem a tehetséges és a felzárkóztatást igénylő tanulóknak
 
Ami elvárás minden kinizsis diákkal szemben:
- fegyelem 
- tisztelet 
- akarat
- kitartás
Mészáros Bernadett
igazgatóhelyettes
---
 
Abonyban a középfokú oktatás 1958-ban indult. Az iskola fennállása óta több igazgató vezette az intézményt, az idősebb generáció jól emlékszik rájuk. 
 
Kolozsvári Gyula 1958 – 1960-ig,
Pátkay Imre 1960 – 1962-ig,
Dr. Remenár Géza 1962 – 1965-ig,
Pásztor Mihály 1965 – 1970-ig,
Dóka Jánosné 1970 – 1980-ig.
 
Az újraindult gimnázium és a gépíró szakiskola első igazgatója Fodor László volt, 1990 – 1996-ig.Fontos volt számára, hogy itthon, Abonyban tanuljanak a gimnáziumi képzést választó tanulók. Szűcs Sándor 1996 – 2002-ig vezette az intézményt. Bevezetésre került a szakközépiskolai képzés 1997-ben.
 
 
2002 – 2008-ig dr. Balangó László igazgató irányítása alatt folyt a pedagógiai munka. Nagy hangsúlyt fektetett az idegennyelvi képzésre. Bevezettük a nyelvi előkészítő osztályt, diákjaink jó része szerzett, és szerez azóta is középfokú nyelvvizsgát iskolánkban. Dévainé Kazinczy Sára igazgatónő 2008 – 2013-ig szervezte a tanárok és diákok közös életét. Az ő nevéhez fűződik az intézmény ötvenéves évfordulójának méltó megünneplése. Az iskolaépület felújítása is erre az időszakra esett, így a főépületben biztonságos, tiszta körülmények között folyhat a tanítás. Mindannyian arra törekedtek, hogy színvonalas oktatást nyújtson ez a miniatűr középiskola. 
 
A Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola nyitott, barátságos légkörű intézmény, várja a nyugodt körülmények között tanulni vágyókat. Célunk az iskola hagyományaira építve, értékeit megtartva élhető, tanárok és diákok számára szakmai fejlődést biztosító iskola működtetése. Tantestületünk felkészültsége magas színvonalú, a kihívásokat bátran vállaló pedagógusokból áll. Elkötelezettségünknek és szakmai tudásunknak köszönhetően sok diákunk a középiskolai évek alatt közép- és felsőfokú nyelvvizsgát szerez, több tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tesznek. Jó munkahelyi légkörben, egymást megbecsülve dolgozunk, mely a kis tantestület nagy előnye. Örömmel tölt el bennünket, ha a diákokat és a szülőket elégedettnek látjuk. A tehetséges, szorgalmas tanuló eredményt hoz önmaga, családja és iskolája számára is. 
 
Hiszem, hogy településünk fejlődésének, jövőjének egyik fő része a középiskolai oktatás jelenléte. Tanulmányi eredményeinkkel, városi ünnepségeken való részvétellel, jó hangulatú programokkal igyekszünk aktív szerepet vállalni a város életében.
 
Kavecsánszkiné Pál Erika
igazgató