Hír: Megújulnak a volt Sívó-kúria külső nyílászárói
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2019 szeptember 19 csütörtök - 11:51:50


imgp0580.jpg
 
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma 2019. 06. 26-i ülésén három abonyi műemléki pályázatot részesített pozitív elbírálásban:
- a volt Sívó-Kúria külső nyílászáróinak korszerűsítését, cseréjét, az épület vizesedésének megszüntetését, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- a Lavatka-kúria tetőszerkezetének I. ütemű felújítását – amely a tetőfedés teljes cseréjét foglalja magában –, (Támogatás mértéke: 4.000.000,- Ft)
- illetve a volt Györe-kúria veszélyelhárítási munkáinak III. ütemét, amelynek értelmében a tetőszerkezet felújítását és a tetőfedés részleges cseréjét folytatják. (Támogatás mértéke: 3.000.000,- Ft)
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumának döntése az alábbi linken elérhető: http://www.nka.hu/dontesek/kollegiumi_dontesek/oroksegvedelem_190626
 
Az Abony Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Abony, Kálvin János utca 10. szám alatti (hrsz. 3306) volt Sívó-kúria külső nyílászáróinak korszerűsítésére, cseréjére, illetve az épület vizesedésének a megszüntetésére (falszigetelés) kivitelezési munkanemeire vonatkozóan a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégium 4.000.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.
Az Örökségvédelem Kollégiuma támogatását Abony Város Képviselő-testülete az augusztus 29-i nyílt ülésén a 116/2019. (VIII. 29.) számú Képviselő-testületi határozattal elfogadta. Az eredeti programot részben vállalta, csökkentett műszaki tartalommal valósítja meg a beruházást. A felújítás során a volt Sívó kúria homlokzati nyílászáróinak cseréje, külső ajtóinak felújítása valósul meg.
A kivitelezési munkálatokat az abonyi székhelyű Abofer-Bau Kft. végzi, Bedekovich Éva Építész Tervező Asszony engedélyezett örökségvédelmi tervdokumentációja alapján. A Vállalkozó a kivitelezést építész tervezői művezetés mellett végzi el.
Abony Városában 14 országos műemlékvédelem alatt álló épület található, melyek egyike a volt Sívó-kúria (műemléki törzsszáma 6879).
A kivitelezési munkálatok várhatóan 2020. június 30-ig befejeződnek.
A felújítási munkák ideje alatt az esetleges kellemetlenségért türelmüket kérjük. 2020. nyarától felújított, megújult intézmény fogja várni a gyógyulni vágyó betegeket.
 
Cikk és fotó: Jandácsik PálEzen hír származási helye: abony.hu
( http://abony.hu/news.php?extend.5936 )