Hír: „D típusú” Sportpark létesül a Városi Játszótéren
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2019 október 08 kedd - 12:09:47


imgp1088.jpgAbony Városának rekreációs tevékenységei között előkelő helyen szerepel a sport. Számos kutatás támasztja alá annak jótékony hatását, mind a szervezetre és a mentális egészségre egyaránt. A testmozgás jót tesz a szívnek, segíti a súlycsökkentést, kiváló stresszoldással bír, de még az öregedést is késlelteti, és az alvászavarok leküzdésében szintén segítséget nyújt. A testmozgás minden életkorban ajánlott, különösen fontos a fejlődésben lévő szervezet számára, ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalokkal is megszerettessük a mozgás örömét.
Abonyban számos sportegyesület működik. A helyi szabadidős választék mindenki örömére bővülni fog. Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt „Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programban” való részvételre, amely a Kálvin utcai játszóteret, illetve a Mikes-tó területét érintette. Erről a döntésről a 47/2016. (VII.19.) számú Képviselő-testületi határozat szólt, amely arról is rendelkezett, hogy a Kálvin utcai játszótér esetében 200 méteres futókör kialakításához 4.445.000,-Ft összeg önerőt vállal.
Áprilisban a BMSK Zrt. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) értesítette az önkormányzatot a programmal kapcsolatos kérelem támogatásáról, amely értelmében Abonyban „D típusú” sportpark létesítése valósulhat meg a Városi Játszótér (Kálvin János utca 8. hrsz. 3305) területén. A „D” típusú sportparkok jellemzője, hogy minimum 150 m2 alapterülettel rendelkezik, minimálisan 15 eszköz kerül rá telepítésre, amelyek tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra és fekvőtámasz gyakorlatokra, valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmasak.
A BMSK Zrt. arról is tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a sportparkok megvalósítására szolgáló későbbi források biztosításakor a még el nem bírált kérelmek is figyelembevételre kerülnek a fejlesztések meghatározása során, így a Mikes-tónál tervezett másik „D típusú” sportpark és a városi játszótérre tervezett 200 méteres futókör is.
A BMSK Zrt. 2019. április 26-án tartott helyszíni bejárást, ahol megállapították, hogy a terület- és helyigény megfelelő, 13x18 m szükség a kivitelezéshez, a tulajdonviszonyok rendezettek, a településképi rendeletbe illeszkedik a beruházás. A sportpark megvilágításánál javasolták a Solar megvilágítást. Az elkészülő sportpark akadálymentes megközelíthetőségét az önkormányzatnak kell majd biztosítania saját forrásaiból.
Október 9-én, a reggeli órákban, 8 órakor kezdődnek el a játszótéren a sportpark alépítményi munkálatai, illetve a sporteszközök is felszerelésre kerülnek várhatóan az október 28-ai héten. Ezért az októberi hónapban a játszóteret nem lehet használni, mivel munkaterület lesz.
Abony Város Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri. A kivitelezés végeztével egy olyan szép, sportparkkal kialakított terület kerül átadásra, amelyben remélhetőleg valamennyi pihenésre és testmozgásra vágyó lakos az örömét leli.
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál    Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://abony.hu/news.php?extend.5971 )