Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.01.10 K.

Fórum az abonyi fejlesztésekről

Január 10-én délelőtt a Városháza Dísztermében került sor arra a lakossági fórumra, melyen Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiáját egyeztették a jelenlévők.

 A Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai Gutai Berta tervezési irodavezető és Dr. Gordos Tamás szakmai igazgató tartottak előadást a már elkészített szakmai anyagról, melynek társadalmi egyeztetése a hetekben történik meg. Ennek fontos állomása volt ez a fórum is. Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete Pest vármegyével együttműködve dolgozza ki Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, a forrást a vármegye biztosítja a szakmai anyaghoz. A mai egyeztetés alkalmával több konstruktív lakossági kérdésfeltevés, javaslat érkezett. Így többek közt a Báthory utca 2 alatt található városkép szempontból fontos épület teljes felújításának igénye is felmerült. Javaslat érkezett a városközpontban kialakítandó gépjárművek számára kialakított elektromos töltőállomásról. Szó volt a korábban belvizes területekről, az abonyi ivóvízhálózat fejlesztéséről. A Kultúra Háza és a múzeumi kiállítóhely eszközbeszerzésekkel szerepel az ITTS-ben. Korbély Csabáné önkormányzati képviselő a Humánpolitikai Bizottság elnöke a Nagyerdő fejlesztésével kapcsolatban intézett kérdést Dr. Gordos Tamáshoz, mely szerint: Várható-e pályázat kiírása, melyből a helyi önkormányzat rendbe tudná tenni a területet? A szakember elmondta, hogy ugyan vannak erdőgazdálkodási tárgyú pályázatok, de azokat általában erdőgazdálkodóknak írják ki.

Pető Zsolt polgármester a lakossági fórumon kérte, hogy az ITTS része legyen több, nem a helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan felújítása is. Így bekerül az anyagba a katolikus templom felújítása, valamint ravatalozó építése. A városvezető kérte, hogy szerepeljen az ITTS-ben a Posta és a Vasútállomás épületének felújítása is.

Pető Zsolt hangsúlyozta, hogy tudja, hogy Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiája egy „kívánságkosár”, melynek megvalósításhoz mindenképpen szükségesek pályázati források, melyek megléte és elnyerése alapvető feltétele a fejlesztéseknek.

„Az ITTS-ben mindenképpen prioritást élveznek a már folyamatban lévő fejlesztéseink, vagy a már pályázatos forrást elnyert projektjeink, mint a piaccsarnok előtti terület rendbetétele, a szociális célú városrehabilitációs program, intézményeink energetikai korszerűsítése, óvodaépületek felújítása, Sívó Kúria- Egészségmegőrző Központ épületének teljes rekonstrukciója, eszközbeszerzéssel együtt. Mária Terézia út felújítása, a Nagykőrösi út 3. alatti Civil Ház rekonstrukciós munkálatai.

A víztorony felújítása mindenképpen az egyik elsődleges feladat, de a környező településekre vezető útjaink rekonstrukciója, újjáépítése is nagyon fontos.

A tervezett fejlesztéseink közül több is nagyon fontos Abony városa számára. Kiemelkedő cél a Kinizsi Pál Gimnázium épületének felújítása és bővítése. A piac külső környezetének rendbetételét követően a Piaccsarnok épületének felújítása is kiemelt feladat lesz az elkövetkező években. Természetesen szerepel az ITTS-ben a belterületi úthálózat fejlesztése és az ivóvízhálózat felújítása is. Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiájának munka anyagai megtalálhatók Abony Város honlapján, melyhez január 25-ig kérik a szakemberek a javaslatokat: https://abony.hu/onkormanyzat/telepulesfejlesztes

Az elkészült végleges anyagról Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete dönt majd.”- mondta el lapunknak Pető Zsolt polgármester.

597 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak