Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.01.19 Cs.

Eb- helyzet: Kóbor és a gazdával rendelkező kóborló kutyákról

A közelmúltban rendőri intézkedésre és eljárásra is sor került, mert egy szabadon az utcán kószáló kutya megharapta a munkáját végző postást.

A felelőtlen állattartás sok esetben okoz gondot országszerte, és így Abonyban is. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a kóbor kutya valójában azt jelenti, hogy nincsen gazdája, és közterületen kóborol. Az abonyi Közterület- Felügyelet munkatársai Jandácsik Pál és Fábián Márton Zoltán lapunknak elmondták, hogy az abonyi, utcákon kóborló ebeknek szinte minden esetben van gazdája. Így a felelőtlen állattartás miatt kószálnak szabadon, kergetnek meg embereket, ijesztgetik a kerékpárosokat és gyakran félelmet keltenek. A közelmúltban történt kutyaharapás mellett voltak olyan esetek is nemrégiben, amikor kutyák nagy értékű károkat okoztak azzal, hogy baromfiudvarokba szabadultak be, és megölték a jószágokat. Több ilyen esetben is történt érdemi intézkedés, és hatósági, valamint rendőrségi eljárás is indult.

Az abonyi közterület- felügyelők elmondták, hogy szinte napi gyakorisággal intézkednek kutyákkal kapcsolatban. Mintegy 150 esetben történt lakossági bejelentés a tavalyi évben, és 47 esetben menhelyre kellett szállítani a befogott kutyákat.

A kutyatartás egy felelős magatartás kellene, hogy legyen, négylábú barátainkkal nem csak akkor kellene törődni, amikor még pici. A kutya az ember hűséges társa, a későbbi életszakaszokban is megérdemli és igényli a törődést. Mondhatni, élethosszig tartó kapcsolat.- értettünk egyet a közterület- felügyelőkkel.

Jandácsik Pál elmondta, hogy igen, jól látható, hogy az utcán kóborló ebek száma az elmúlt hetekben megnőtt. Ennek véleménye szerint két fő oka van. Még mindig a szilveszteri petárdázás, mely bizonyos kutyákban mély nyomokat hagyott. A másik ok, hogy enyhe az időjárás, és már a tavasz kezdete előtt beköszöntött a párzási időszak, mely miatt sok kutyus az ösztöneinek engedelmeskedve rója az utcákat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezekben az időszakokban főleg ne engedjük ki négylábú barátainkat a közterületekre.

A helyi önkormányzatnak a Gyömrői Állatmenhellyel van szerződése, a kóbor ebek elvitelével kapcsolatosan, hosszú évek óta. Ugyanakkor a közterület- felügyelet munkatársai kihangsúlyozták, hogy az ebekkel kapcsolatos munkájukban civil segítséget is kapnak. Így szeretnék megköszönni az önkéntes állatmentő, Kelemen Tünde segítségét, aki sikeresen működteti az „Abonyi kutyusok, akiket keresnek” Facebook csoportot is. Ezen kívül A Kéz a Mancsért Egyesülettel állnak közterület- felügyelőink aktív kapcsolatban, így nekik is köszönik a munkájukat, hathatós segítségüket. A rendőrség munkatársai szintén fontos szerepet játszanak az utcán kószáló kutyák számának csökkentésében. Köszönet érte. A jogszabályi keretek közt ők is megtesznek minden lehetségeset az ügy érdekében.

A gazdikat pedig kérjük, hogy tartsák a kutyusokat felelősen, vigyázzanak rájuk!

A felelős állattartás szabályairól az alábbi oldalon olvashatnak részletesen:

http://allatmentoszolgalat.com/.../a-felelos-allattartas.../

Lőrinczy Veronika

 

2525

610 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak